Vijesti / Osijek

pomoć iz zraka

Provjerili smo kako se Osijek dronovima bori protiv koronavirusa

Ako se dronom primjeti veća skupina ljudi, slijedi dojava policiji koja će doći do te skupine i dati im upozorenja ili pak kazne

U borbi protiv koronavirusa u Osijeku se bori čak i iz zraka. Socijalna distanca se kontrolira putem bespilotnih letjelica ili takozvanih dronova.

Ako se dronom primjeti veća skupina ljudi, slijedi dojava policiji koja će doći do te skupine i dati im upozorenja ili pak kazne.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zujanje je u zraku, no još nije sezona komaraca. Sve se vidi iz zrakaali nije ni oko sokolovo već dronovi i to u službi borbe protiv Korona virusa. Prati se držanje socijalne distance i mjesta gdje se okupljaju ljudi. No i zakon se poštuje jer se identitet građana ne otkriva niti se ugrožava sloboda kretanja.

"Dečki sa više lokacija dronovina nadziru. Za sada smo u sustavu desetak dronova i 15 pilota koji upravljaju njima", kaže nam Zvonko Grgec iz Civilne zaštite Osijek. 

Civilna zaštita, policija i volonteri koji rade u razvojnim tvrtkama, ali i izradom letjelica uključeni su u projekt. Postavljena je kontrolna soba za nadzor iz zraka gdje se u stvarnom vremenu prikazuju video zapisi svih dronovakoji kontinuirano nadlijeću kritične točke u gradu Osijeku. 

Zračni dvoboj s virusom

"Ovdje zrak jedan, letimo s prvom baterijom idemo prema zadanim lokacijama i javljamo po potrebi. Nema većih okupljanja niti išta što bi mogli prijaviti."

I upravo smo snimili scenu koja bi mogla upućivat na kršenje mjere držanja socijalne distance.

"Baza ovdje zrak 3 na lokaciji A vidimo okupljanje više od 5 ljudi. Čini mi se da rade neki piknik."

A zatim se iz kontrolne sobe kontaktira policija. 

"Upućuje se patrola na mjesto da bi se građani raziđu da se pridržavaju mjera koje su propisane od strane stožera", objašnjava Grgec. 

I ovaj zračni dvoboj s virusom zasigurno će pomoći da ga se pobjedi. No iz Civilne zaštite nam govore – slučaj koji je snimljen je rijetkost jer do sada nisu imali previše slučajeva kršenja naputaka. Iako je ovo još testna faza, planira se uvesti i u druge gradove, no s dronovima ili bez njih, osječanima ide pohvala za ponašanje.

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!