Vijesti / Osijek

ostali negativni

Pet zaraženih u Osijeku je obiteljski vezano uz jučerašnje pozitivne uzorke

Pet zaraženih u Osijeku je obiteljski vezano uz jučerašnje pozitivne uzorke
Davor Javorovic/PIXSELL

Održana je još jedna sjednica Stožera civilne zaštite u Osijeku s kojeg su stigle obavijesti o aktualnoj situaciji vezanoj uz koronavirus

U Osijeku i okolici od jučer do danas zabilježeno je pet novih slučajeva koronavirusa pa ih je tako ukupno sedam. O aktualnoj situaciji izvijestili su danas javnost i sa Stožera civilne zaštite u Osijeku.

"Vozači koji voze robu u tranzitu, odnosno dovoze robu na području naše županije bit će u karanteni 24 sata, ne zbog zdravstvenih razloga nego zbog odmora. Posebice je to ako dolaze iz tzv. crvenih zona", izvijestio je Goran Ivanović, načelnik Stožera. Sve to radi se s ciljem redovite opskrbe robe na naše područje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sve što nacionalni Stožer donese kao preporuku, lokalni stožeri dužni su slijediti pa su tako moguće i nove odluke tijekom dana.

"Ja kao župan slijedim upute i slušam što govori struka. Ova kriza će proći i moći će se dalje normalno funkcionirati", rekao je župan Osječko-baranjski, Ivan Anušić.

Doktorica Perić s klinike za infektologiju osječkog KBC izvijestila je o novim slučajevima zaraze u Osijeku. Tako je još pet bolesnika s koronavirusom, a ukupno ih je sedam s našeg područja s vrlo blagim oblikom bolesti.

"Bitno je reći kako se radi o vrlo bliskom kontaktu svih sedam osoba pa je ovo praktično obiteljska infekcija", izvijestila je doktorica Perić i naglasila kako su svi iz okoline Osijeka, a ne iz samog Osijeka. Zbog zaštite privatnosti nije poznato ima li među zaraženima i male djece. Od ranije je poznato kako prva dva zaražena pacijenta dolaze iz Ernestinova u kojem su već uvedene i posebne mjere.

Ponovo je apelirano na odgovorno ponašanje bez panike. 

Doktor Drenjančević rekao je kako su oni spremni ukoliko bude trebalo staviti nove pacijente u izolaciju i kako se sve odvija prema planu.

"Svi građani koji ulaze u zemlju, preko svojih mobilnih operatera dobili su poruku da se u svezi svih aktivnosti koje trebaju poduzeti oko koronavirusa mogu javiti na broj 112. Putem poziva radi se i evidencija, a ako bude potrebe, ti podaci će se proslijediti nadležnima", izvijestili su iz Stožera.

Ponovo je naglašeno kako svi koji eventualno osjećaju simptome ne trebaju dolaziti izravno u bolnicu već trebaju kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine i epidemiologa, a oni će ih dalje uputiti ukoliko bude potrebno. 

Od jučer je iz osječke bolnice na analizu otišlo ukupno 14 uzoraka, a dobra je vijest što su osim ranije spomenutih pet, svi ostali negativni i otpuštaju se iz bolnice pa je tako epidemija zasad pod kontrolom. Jutros je preuzeto pet novih uzoraka i oni su otišli u kliniku Fran Mihaljević na novu analizu.

U našoj županiji trenutno je 300-ak pacijenata u samoizolaciji, a nije poznato krši li netko pravila kao u ostalim dijelovima Hrvatske.

"Izbjegavanjem kontakata prekidamo širenje virusa na zadovoljstvo svih nas", naglasila je doktorica Perić.

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!