Vijesti / Osijek

od 200 do 400 kuna

Grad Osijek najavio podjelu Uskrsnica umirovljenicima i socijalno ugroženim sugrađanima

Grad Osijek najavio podjelu Uskrsnica umirovljenicima i socijalno ugroženim sugrađanima
osijek.hr

Prema riječima Drage Šerića, ovim popisom, ukupno je obuhvaćeno 7. 378 umirovljenika čime je značajnijem broju umirovljenika omogućeno dobivanje Uskrsnice

Na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj upravi, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić sa suradnicima, najavio je podjelu Uskrsnica umirovljenicima i socijalno ugroženim sugrađanima. Kako je istaknuto, s obzirom na mali porast mirovina u 2019. godini, dio umirovljenika prešao je dosadašnji cenzus od 2.000 kuna, zbog čega je nadležni Upravni odjel zatražio od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje popis umirovljenika s mirovinom do 2.200 kuna. U skupini s mirovinama, od 2.000,01 kn do 2.200,00 kuna nalazi se 2.724 umirovljenika, zbog čega je odlučeno podići cenzus s četiri na pet razreda prema kojima će biti podijeljene Uskrsnice u ovoj godini.

"To znači da su prva kategorija umirovljenici s mirovinom do 1.000 kuna koji će primiti Uskrsnicu u iznosu od 400 kn. Umirovljenici s mirovinom od 1.000,01 kn do 1.200,00 kn primit će 300 kn. Umirovljenici s mirovinom od 1.200,01 kn do 1.700,00 kn dobit će 250 kn. Za umirovljenike s mirovinom od 1.700,01 kn do 2.000,00 kn Uskrsnica će iznositi 150 kn, a u novoj kategoriji bit će umirovljenici s mirovinom od 2.000,01 kn do 2.200,00 kn koji će primiti 100 kn Uskrsnice." kazao je prvi potpredsjednik Gradskog vijeća.

Prema riječima Drage Šerića, ovim popisom, ukupno je obuhvaćeno 7. 378 umirovljenika čime je značajnijem broju umirovljenika omogućeno dobivanje Uskrsnice.

"Osim njih, imamo i drugu kategoriju umirovljenika, a to su oni s inozemnim mirovinama, korisnici invalidske mirovine zbog nesposobnosti za rad i oni koji rade nepuno radno vrijeme, a kojih će prema procjenama ove godine biti 600-700. S tim bi se ukupan broj umirovljenika za dodjelu Uskrsnica mogao popeti na oko 8.000, za što je Grad Osijek u proračunu osigurao oko milijun i 700 tisuća kuna." – rekao je Drago Šerić, dodajući da će Uskrsnica umirovljenicima biti isplaćena na kućnu adresu putem usluga Hrvatske pošte.

Osim umirovljenicima, Uskrsnice će biti isplaćene i socijalno ugroženim osobama, pojasnila je pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romana Kovačević.

"Riječ je o osobama koje su korisnici naknade za troškove stanovanja Grada Osijeka, korisnici pomoći prehrane u Pučkoj kuhinji i beskućnici smješteni u Centar za prihvat beskućnika u Osijeku. Tako će socijalno ugroženoj osobi, nositelju prava na naknadu za troškove stanovanja biti isplaćena Uskrsnica u iznosu od 300 kn, socijalno ugroženoj osobi, nositelju prava na pomoć u prehrani bit će isplaćena Uskrsnica u iznosu od 200 kn dok će beskućnici dobiti Uskrsnicu u iznosu od 200 kn. Ove Uskrsnice bit će isplaćene putem darovne kartice Zagrebačke banke koju će korisnici podići u prostorijama Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo dok će beskućnicima biti predane u prostorijama Centra za prihvat beskućnika u Osijeku." – istaknula je Romana Kovačević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pomoćnica pročelnika naglasila je i kako je u evidenciji trenutno oko 620 socijalno ugroženih osoba te 14 osoba koje su smještene u Centar za prihvat beskućnika u Osijeku. Socijalno ugrožene osobe koje ne primaju naknadu za troškove stanovanja, a na to imaju pravo, do 10. travnja mogu u nadležnom Upravnom odjelu provjeriti što im je potrebno za priznavanje toga prava, a kako bi ostvarili i pravo na Uskrsnicu u iznosu od 300 kn.

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić naglasio je kako Grad Osijek, prateći pozitivne trendove u gospodarstvu te povećanje prihoda u samom proračunu, kreira i socijalnu politiku te pokušava objediniti niz prava koja kumulativno na razini godine poboljšavaju standard sugrađana.

"Uskrsnica je samo jedna od mjera koje osiguravamo tijekom godine. Povećavamo cenzuse odnosno povećavamo ciljanu skupinu, a ovim mjerama će mjerama za Uskrs biti obuhvaćeno oko 11 tisuća osoba, umirovljenika, korisnika socijalnog programa, članova obitelji korisnika troškova stanovanja, korisnika Pučke kuhinje i beskućnika. Sukladno popisu HZMO-a, umirovljenici će Uskrsnicu dobiti na kućnu adresu. Za razliku od njih, oni koji ostvaruju mirovinu iz dva ili više izvora, prema međunarodnim ugovorima, nisu evidentirani u HZMO te zahtjev mogu podnijeti do 10. travnja, u gradskim četvrtima i mjesnim odborima kao i u Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo." – podcrtao je Romano Kristić.

Oni koji podnose zahtjev ponijeti trebaju posljednji odrezak od mirovine ili odreske ako su iz više izvora te osobnu iskaznicu kao dokaz prebivališta na području Osijeka, odnosno jedinog kriterija i uvjeta za ostvarivanje ovog prava.

"Mi ćemo i ubuduće raditi, razmatrati i uspoređivati velike gradove poput Zagreba, Splita i Rijeke, prateći povećanje prihoda u proračunu te ćemo pripremiti i dodatne programe pomoći tijekom godine za razdoblja koje slijede. Za sve upite, otvoreni su info-telefoni na kojima sugrađani koji nisu sigurni jesu li na popisu, mogu to provjeriti na broj 229-102 i 229-107." – pojasnio je Romano Kristić.

Prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić kazao je kako Grad Osijek prati situaciju te razmatra mogućnosti kojima bi, s obzirom na povećanja režijskih troškova, dugoročnije pomogao građanima.

"Prvi materijal smo dostavili gradonačelniku i tražimo načine kako bismo našim sugrađanima pomogli na izravan način – kroz olakšice, sniženje cijena ili nekim dodatkom na minimalne mirovine te tako sugrađanima ublažili troškove kućnog budžeta, u skladu s gradonačelnikovim najavama." – zaključio je Drago Šerić.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!