Vijesti / Osijek

PRAVOMOĆNA PRESUDA ZA NAMETLJIVO PONAŠANJE

59-godišnjak se zaljubio u tinejdžericu, išao joj u školu na informacije, slao poruke mami i baki

59-godišnjak se zaljubio u tinejdžericu, išao joj u školu na informacije, slao poruke mami i baki
PIXSELL

Na sudu je 59-godišnji Slavonac rekao da je samo htio spriječiti da djevojka izostaje s nastave i pomoći joj da ispravi ocjene

59-godišnji Slavonac osuđen je na godinu dana zatvora zbog nametljivog ponašanja prema maloljetnoj djevojci, njezinoj sestri i majci te prijetnji jednom muškarcu.

U razdoblju između lipnja 2015. i lipnja 2016. godine kontinuirano je pratio maloljetnicu koja tada nije imala ni punih 16 godina. Kako piše Glas Slavonije, tinejdžericu je uhodio pješice ili gradskim prijevozom, želeći s njom razgovarati. Predstavljajući se kao njezin ujak ili kum ili obiteljski prijatelj, raspitivao se o njoj u školi i objektu u kojem je obavljala učeničku praksu te slao SMS-ove njezinim školskim prijateljicama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Javljao se porukama također i njezinoj majci, sestri i baki, a majci je čak ostavljao i vlastoručno pisane poruke na vjetrobranskom staklu automobila, kojima joj je predbacivao da se ne brine o kćeri. Uz to slao je pisma socijalnoj radnici u kojoj je također pisao da se majka ne brine o kćeri.

Muškarcu kojem je slao poruke, 9. prosinca poslao je poruku na mobitelu sadržaja "Gdje si? Gdje se nalaziš, doći ću ja, uzet ću pištolj da te ubijem! Gdje su moji novci?"

59-godišnjak prvo je sve poricao, ali je a sudskom ročištu 14. lipnja prošle godine priznao prijetnje. Što se tiče majke rekao je kako smatra da majka nije vodila brigu o njoj te je samo htio spriječiti da izostaje s nastave te joj pomoći da ispravi ocjene. Rekao je i da se intenzivno družio s maloljetnicom i da je išao k njoj u osnovnu školu u nekoliko navrata te razgovarao s njezinom razrednicom, kojoj se predstavio kao kum, zatim joj je išao i u srednju školu na informacije. Naglasio je na sudu da se predstavljao kao kum, iako to nije bio, jer je smatrao da je on to trebao biti, piše Glas Slavonije.

Maloljetnica je sudu rekla da je optuženog upoznala preko prijateljice, u proljeće 2015. godine. Ona i prijateljica kod njega su jednom tjedno odlazile piti kavu i pušiti. Predstavio im se kao poznanik njenje majke i bake. Rekla je da joj je prišao jednom na glavnom gradskom trgu gdje ju je pljusnuo, te da je jednom ušao u tramvaj, povukao ju za rame i rekao da će ju mrak progutati i da će se još vidjeti. Prijateljica koja ju je upoznala sa starijim muškarcem rekla joj je da se on zaljubio u nju, a to je na raspravi rekla i njezina sestra.

Majka maloljetnice, kada je čula da djevojčice idu k muškarcu, u nekoliko je navrata otišla provjeriti što se događa i pritom joj je optuženik ponudio postavljanje pločica u kupaonici na što je ova i pristala. Posao pak nije odradio jer je uvijek bio zauzet, a i taj predmet je kasnije došao na sud. Nadalje, majka je istaknula kako je postao nametljiv, a jednom prilikom se predstavio i kao njezin rođak i tako podigao jedan njezin sudski poziv.

59-godišnjak je i baki slao poruke u kojima ju je upozoravao da joj se unuka druži s lošim društvom i predlagao joj da ju prati.

Kako prenosi Glas Slavonije, nakon nepravomoćne presude Slavonac se žalio Vrhovnom sudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni, tražio je da mu se kazna zatvora zamijeni uvjetnom kaznom, no viši sud to je odbio i potvrdio prvostupanjsku presudu.

U presudi je navedeno da je iz poruka koje je slao Slavonac vidljivo da je nastojao dominirati nad djetetom iskorištavajući ju te da se općenito ponašao kao predator smatrajući maloljetnu žrtvu svojim plijenom. "Iz iskaza... proizlazi da se okrivljenik zaljubio u dijete... koja u vrijeme počinjenja djela nije imala ni sedamnaest godina. Navedeni mogući motiv (emotivna veza) nipošto nije ispričavajući pa ni olakšavajući", navodi se u obrazloženju prvostupanjskog suda.

Izvor: Glas Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!