Vijesti / Osijek

NA S CESTI

Već ovog ljeta treba početi izgradnja Gospodarskog centra u Osijeku

Već ovog ljeta treba početi izgradnja Gospodarskog centra u Osijeku

Prva faza od 5.000 m2 planira se izgraditi do 2022. godine, a druga faza u kojoj bi izgradili više od 50.000 m2 i procijenjene vrijednosti oko 300 milijuna kuna odnosi se na novo programsko razdoblje 2021.-2027. godine

Ugovor o izradi projektne dokumentacije za Gospodarski centar u Osijeku 4. ožujka potpisali su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i direktor tvrtke Sirrah-projekt d.o.o. Osijek Damir Vujčić. Vrijednost ugovora je 6,25 milijuna kuna (s PDV-om), a rok izrade kompletne projektno-tehničke dokumentacije je 12 mjeseci.

"Nakon idejnog rješenja i osiguranja bespovratnih sredstava iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, te nakon provedenog javnog natječaja i javne nabave sada imamo i projektanta koji će izraditi projektno-tehničku dokumentaciju za Gospodarski centar. U prvoj fazi, koju želimo realizirati što prije, projekt obuhvaća vrijednost radova do 30-ak milijuna kuna, od toga bi prema dogovoru s Gradom Osijekom 15 milijuna kuna trebali povući iz sustava ITU mehanizma, a ostatak sredstava su izvorna sredstva Osječko-baranjske županije. Nadamo se da ćemo vrlo brzo imati novi sajamski prostor, odnosno Gospodarski centar kakav trebaju i zaslužuju Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i istočna Hrvatska. Riječ je o ogromnom prostoru, na dobroj lokaciji uz S-cestu, obuhvata skoro 10 hektara te s nizom sadržaja koji će dati potporu poduzetništvu, obrtništvu i ukupnom gospodarstvu", rekao je župan Ivan Anušić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na upit novinara, župan je naglasio da je protuzakonita nedavna odluka Gradskog vijeća Grada Osijeka o prealokaciji sredstava koja se kroz ITU mehanizam trebalo koristiti upravo za Gospodarski centar.

"Uputili smo zahtjev Ministarstvu uprave za ispitivanje zakonitosti te odluke. Grad Osijek mora biti puno spremniji i aktivniji te iskreno željeti projekte koje smo potpisali. Ako nije tako onda je poštenije reći da više nisu za Gospodarski centar, I. gimnaziju i bilo koju vrstu investicija i rada, pa da znamo kako ćemo dalje. Nadam se da će problem ipak biti riješen", kazao je.

Glavni projektant i direktor tvrtke Sirrah-projekt Damir Vujčić vjeruje da će dokumentaciju izraditi u ugovorenom roku.

"Nadamo se dobroj suradnji s naručiteljem te da ćemo našim znanjem i iskustvom isprojektirati objekt koji će Grad i Županiju zadovoljiti funkcijom, estetikom i ekonomikom", poručio je Vujčić.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak ističe da je i projekt izrade projektno-tehničke dokumentacije sufinanciran sredstvima EU, odnosno iz tehničke pomoći Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

"Projekt Gospodarskog centra je vrlo zahtjevan i velik posao. Želimo da prva faza bude projektirana u naredna 3-4 mjeseca kako bi već u ljeto bila spremna za realizaciju. Cilj je isprojektirati 56.000 m2 zatvorenih površina, od prostora za sajmovanje preko prostora za poslovanje poduzetnika, obrtnika i drugih gospodarstvenika do dvije kongresne dvorane kapaciteta 500 do 1.000 osoba. Prva faza od 5.000 m2 planira se izgraditi do 2022. godine, a druga faza u kojoj bi izgradili više od 50.000 m2 i procijenjene vrijednosti oko 300 milijuna kuna odnosi se na novo programsko razdoblje 2021.-2027. godine. Velika suradnja s Gradom Osijekom potrebna je i kako bi se tvrtka koja se bavi organizacijom sajmovanja podigla na višu razinu jer tu planiramo pripremati i međunarodne manifestacije po uzoru na velike europske sajamske gradove poput Milana i Kölna", rekla je pročelnica Nataša Tramišak.


Izdvojeno

Reci što misliš!