Vijesti / Osijek

oko 180 milijardi dolara godišnje

Na osječkom FERIT-u održan turnir u videoigrama: Gamerska industrija jača je od filmske i glazbene zajedno

Zarada u industriji je puno veća nego na filmovima, oko 180 milijardi dolara na godinu

Na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informatike studenti su organizirali tradicionalni turnir u videoigrama. No tradicionalna su još i razmišljanja jer se smatra da videoigre loše utječu na čovjeka. Nije to uvijek tako. Uostalom, u svijetu videoigara vrti se i velik novac. 

Najčešća dob aktivnog igrača videoigara, takozvanog gamera nije 8, već 33 godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Studentske ekipe na turniru, osim zabave, znaju da je to industrija koja je preuzela globalno tržište i u kojoj se zaradi čak triput više nego u filmskoj i glazbenoj industriji zajedno.

"Zarada je puno veća nego na filmovima, oko 180 milijardi dolara godišnje", kaže Časlav Livada, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Osijeku.

No videogire su mnogima i dalje novina, a novo kod mnogih izaziva strah i paniku. Tako je bilo i nakon pojave televizije ili rock'n'rolla za koje se govorilo da su izvor zla. Stručnjaci tvrde suprotno: gameri se igranjem razvijaju. Poput sviranja klavira, obje polutke mozga su aktivne. Razvija se motorika, uči se jezik, sklapaju se prijateljstva, razvija se multitasking, ali i timski rad. Uči se nositi s uspjehom i neuspjehom.  

"Agresivna igrica može naučiti dijete, ako ima određeno vođenje, kako svoju agresiju izbaciti na socijalno prihvatljiv način", objasnila je profesorica psihologije na Filozofskom fakultetu u Osijeku Danijela Šincek. No treba pripaziti jer za računalom se baš ne smije sjediti satima.

Za igricama su poludjeli i švedski umirovljenici. Napravili su svoj klan i nazvali se opasnim imenom "Srebrni snajperi". Pobjeđuju desetljećima mlađe od sebe i tvrde da - uživaju.

No kako su igre unosan posao, na osječkom su fakultetu pokrenuli su kolegij programiranja igara i, gle čuda, studenti su već počeli izrađivati igre i to za tvrtke izvan Hrvatske. Rade za cijeli svijet.

Je li to onaj posao za osam tisuća eura o kojem je govorila bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović? "Da, da, svakako", odgovorio je kroz smijeh profesor Livada.


Izdvojeno

Reci što misliš!