Vijesti / Osijek

nema mjesta panici

Osijek i okolica spremni za koronu, u KBC 52 raspoloživa kreveta

Osijek i okolica spremni za koronu, u KBC 52 raspoloživa kreveta
Davor Javorovic/PIXSELL

Jučer je u prostorijama Osječko-baranjske županije održana sjednica županijskog Stožera civilne zaštite sukladno napucima Nacionalnog stožera


Pred tridesetak prisutnih, načelnik Stožera Goran Ivanović iznio je najnovije informacije vezane uz korona virus. O do sada poduzetim mjerama govorio je i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec istaknuvši kako se aktivnosti provode posljednjih mjesec i pol dana i kako su sve službe na istoku Hrvatske spremne za moguću pojavu oboljelih od korona virusa. 

Voditeljica Klinike za infektologiju Ljiljana Perić istaknula je izvrsnu suradnju sa svim službama uključenim u rad Stožera.

"Nema razloga za pretjeranu zabrinutost, a pogotovo ne za paniku. Vrijeme je epidemije gripe pa svakako građani trebaju biti na oprezu i štititi se onim metodama kako se i inače štite od zaraze virusima. Korona virus je za nas infektologe vrlo sličan kao i bilo koji drugi virus gripe i zbog toga napominjemo da je potreban pojačani oprez, zbog sprječavanja daljnjeg širenja virusa koji je prisutan na našem području, a to je gripa. Do sada smo na Koronu testirali tri bolesnika i svi su nalazi negativni", istaknula je doktorica Perić.

Posljednjih su nekoliko dana u KBC Osijek zaprimljena tri pacijenta pod sumnjom na korona virus, no njihovi su nalazi negativni i oni su otpušteni kući. 

"Adekvatno smo opremljeni, ovoga trena je šest infektologa u KBC-u Osijek, a imamo na raspolaganju 52 kreveta. Nije nam ovo prva ovakva, odnosno slična situacija, a zdravstveno osoblje zna koji su njihovi postupci, slijedimo ih i time isključujemo mogućnost zaraze zdravstvenog osoblja. Na neki način to je za nas rutinski posao, odnosno naš posao", rekla je Perić.

Prema naputku nacionalnog stožera i Osječko-baranjska županija pripremila je lokacije moguće karantene, no za sada još nema govora o potrebi za time. 

"Želim umiriti ljude s područja naše županije, odnosno cijelog istoka Hrvatske. Mi politika smo tu da damo potporu, stručnjaci su ti koji vode cijelu priču i oni to rade jako dobro. Struka vodi glavnu riječ i sve što se čini, čini se u skladu s naputcima Ministarstva zdravstva. Osječko-baranjska županija ima spremne prostore za karantenu ako do toga dođe, smještajnih kapaciteta imamo i desetak puta više kreveta nego je od nas zatraženo. Riječ je o karanteni gdje bi pacijenti, ako bude potrebe, bili preventivno. KBC je osim 52 kreveta za zaražene, u mogućnosti osigurati i puno više, ukaže li se za to potreba", rekao je načelnik Stožera Goran Ivanović.

Zavod za javno zdravstvo u kontaktu je sa svim osobama koje su boravile na područjima gdje postoji opasnost od zaraze i nitko za sada ne pokazuje znakove bolesti. Na sjednici Stožera između ostalog, zaključeno je kako je uspostavljen kvalitetan sustav te da su sve službe koordinirane.  Također je naglašeno kako nema potrebe za otkazivanjem organiziranih događaja niti generalnih zabrana kretanja. 
 


Izdvojeno

Reci što misliš!