Vijesti / Osijek

povećani poticaji poduzetništvu

Za 2020. godinu Grad Osijek osigurao 7 milijuna kuna za potpore poduzetnicima

Za 2020. godinu Grad Osijek osigurao 7 milijuna kuna za potpore poduzetnicima
SiB.hr

Grad Osijek je za potpore poduzetništvu u 2019. izdvojio više od 4,6 milijuna, a Proračun Grada za 2020. planira i znatno povećanje te svote – iznos od 7 milijuna kuna. Objava javnih poziva bit će sredinom ožujka 2020.

Predsjednik Gradskoga vijeća dr. sc. Željko Požega, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i pročelnik Upravnoga odjela za gospodarstvo Tomislav Krolo, predstavili su danas u Arheološkom muzeju Osijek – konkretne rezultate potpora Grada Osijeka namijenjenih poduzetništvu tijekom ove godine te najavili nove – znatno poticajnije mjere gradske administracije za poduzetnike i gospodarstvenike u 2020. godini.

"Smatram osobno da je ovo najvažniji projekt u mandatu gradonačelnika Ivana Vrkića. Zato što napokon pokazujemo da Grad cijeni male i srednje poduzetnike i daje svoj doprinos otvaranju novih radnih mjesta. Siguran sam da ste dobivene potpore pametno uložili i da će one biti jedan zamašnjak daljnjem razvoju vašeg poslovanja.", kazao je u svom uvodnom obraćanju predsjednik Gradskoga vijeća dr. sc. Željko Požega.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, Grad Osijek je u 2019. godini uvećao poticaje poduzetništvu za 30 puta u odnosu na 2016. i nije na tome stao – osmišljene su posebne pogodnosti za IT sektor i investitore u Eko-industrijsku zonu Nemetin – zemljište za izgradnju poslovnoga objekta može se uz određene uvjete dobiti čak i besplatno.

"Grad Osijek je za potpore poduzetništvu u 2019. izdvojio više od 4,6 milijuna, a Proračun Grada za 2020. planira i znatno povećanje te svote – iznos od 7 milijuna kuna. Objava javnih poziva bit će sredinom ožujka 2020. i ovo je prigoda kada vas želim ohrabriti, da se ponovno javite i potaknete druge poduzetnike da se odazovu javnim pozivima kako bi iskoristili osigurana sredstva našega grada za razvoj svoga poslovanja." – rekla je u prigodnom obraćanju zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, čestitajući ujedno Božić te nastupajuću 2020. godinu.

Tomislav Krolo, pročelnik Upravnoga odjela za gospodarstvo Grada Osijeka pripremio je kratku prezentaciju polučenih rezultata poduzetnika Osijeka u 2019., odnosno učinke potpora financiranih sredstvima Grada. Podsjetio je da je tijekom ove godine Grad dodjeljivao potpore za jačanje konkurentnosti poduzetnika i potpore za obrazovanje i informiranje u poduzetništvu kroz 8 različitih mjera (pokretanje gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika, nabava strojeva i opreme, digitalizacija poslovanja, izlaganje na sajmovima, certificiranje proizvoda i GDPR, izrada projektnih prijedloga za sufinanciranje iz EU izvora, stručno obrazovanje zaposlenika te potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima).

"Ove je godine ukupno isplaćeno za spomenute namjene 200 potpora u ukupnom iznosu većem od 2,6 milijuna kuna. Što se tiče potpora za poticanje zapošljavanja, potpisana su 63 ugovora za novozaposlene osobe – za što je Proračun Grada Osijeka izdvojio dodatnih 2 milijuna kuna.", rekao je Krolo.

Denis Sušac, suosnivač i direktor osječke IT tvrtke Mono, predstavljen kao „šećer na kraju“ istaknuo je jednostavnost u provedbi i kvalitetnu komunikaciju s Gradskom upravom u pogledu realizacije potpora te naglasio da bi i državna razina mogla puno toga naučiti od Grada Osijeka.

"Vezano uz opterećenost rada u Hrvatskoj s obzirom na visoku cijenu rada, ove mjere olakšavaju naše poslovanje, ali ne rješavaju problem koji se i ne može rješavati na gradskoj, nego na državnoj razini.", rekao je između ostaloga Denis Sušac.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!