Vijesti / Osijek

sadi se više od 400 stabala

Osječani zazelenili grad stotinama novih stabala

Osječani zazelenili grad stotinama novih stabala
Osijek.hr

Izuzetan interes i velik odaziv građana, od najmlađih do onih u zlatnim godinama, obilježili su prvi dan kolektivne sadnje stabala u Osijeku. Vrijednim timovima volontera pridružili su se učenici i učitelji srednjih i osnovnih škola pa su zajedno sa stručnim službama Grada Osijeka, Unikoma, Hrvatskih šuma i Poljoprivredne i veterinarske škole – posadili razne vrste stabala te se upoznali s njihovim značajem u očuvanju okoliša, naročito u urbanim sredinama.

Lokacije na kojima su se stabla sadila obišao je i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota te uz cestu Drinske ulice, u društvu učenika Poljoprivredne i veterinarske škole, nadopunio drvored graba koje će, kako kaže, svojim gustim, ovalnim krošnjama itekako uljepšati uličnu vizuru.

"Danas je odrađen sjajan posao za naš grad, čije ulice upravo postaju dom mladih japanskih trešanja, lipa, magnolija, hrastova, bagrema, javora i mnogih drugih stabala. Zeleni katastar Osijeka trenutačno broji oko 24 tisuće stabala, a do kraja ove godine tome fondu pridružit će se još oko 1300-1500 stabala. To znači da i ove godine sadimo više nego što je moralo biti uklonjeno, i to čak tri puta više, što nam je u ovo vrijeme klimatskih promjena izuzetno važno", istaknuo je osječki dogradonačelnik za službenu stranicu Grada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, Grad Osijek uključio se u Dane kolektivne sadnje stabala donacijom i organiziranom sadnjom 473 stabla na 22 lokacije diljem Osijeka, od kojih je 269 osigurano građanima Osijeka. Jučer je u Ulici Bele Bertoka, Drinskoj ulici i Ulici kralja Petra Svačića posađeno preko 100 stabala, a akcija se nastavlja u Parku Uske njive, Ulici kralja Petra Svačića, Osječkoj ulici u Tenji te Ulici Zeleno polje. Ostatak stabala samostalno će posaditi gradske stručne službe, a cjeloviti popis stabala i lokacija dostupan je ovdje.

Zadovoljan dinamikom današnje akcije ozelenjivanja gradskih površina, Piližota je podsjetio kako Osijek jedini u Hrvatskoj ima više parkova nego trgova i kako se jedini u Europi može podičiti biserom secesijske parkovne arhitekture, Sakuntalinim parkom.

"Osijek oduvijek diše punim, zelenim plućima njegovih parkova, drvoreda i perivoja. Zahvaljujem svima koji su danas ostavili svoj trag u ovoj hvalevrijednoj akciji za naše urbano zelenilo i doprinijeli njegovome budućem razvoju", zaključio je Piližota.

Izdvojeno


Reci što misliš!