Vijesti / Osijek

suvremeno liječenje moždanog udara

Otvorena nova radiološka angiosala u KBC-u Osijek

Otvorena nova radiološka angiosala u KBC-u Osijek
kbco.hr

Ukupna vrijednost je 6 milijuna i 150 tisuća kuna, a omogućit će suvremeno liječenje moždanog udara

Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med. i državni tajnik prim. Željko Plazonić, dr. med. posjetili su jučer Klinički bolnički centar Osijek povodom otvorenja angiosale DSA/digitalne za intervencijske radiološke procedure u vrijednosti od 6 milijuna kuna.

Minimalno invazivni postupci intervencijske radiologije se na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju izvode još od prijeratnih godina (u početku samo dijagnostički, a kasnije i intervencijski), a zanavljanjem opreme, odnosno korištenjem ovog najsuvremenijeg aparata ti će se zahvati unaprijediti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Radi se prvenstveno o liječenju periferne arterijske bolest, odnosno otvaranju začepljenih ili suženih arterija zdjelice i nogu te liječenju aneurizmi aorte bez klasične operacije. Također se izvode suportivni postupci kod bolesnika s malignim bolestima. Osim navedenog, ovaj aparat otvara mogućnost da se pomoću njega izvode neurointervencijski postupci. Točnije, radi se o mehaničkoj trombektomiji, zahvatu kojim se kroz mali rez u preponi, iz krvnih žila mozga izvlači ugrušak.

angio sala zagreb
u sat vremena može riješiti problem Bolnice dobile uređaj kojim će lakše spašavati živote pacijenata koji su doživili moždani udar

Prema riječima doajena hrvatske intervencijske neurologije, prof. Marka Radoša u Hrvatskoj se akutni moždani udar može liječiti upravo zahvaljujući napretku medicine. Ugrušak koji je začepio neku krvnu žilu u mozgu se uz pomoć ovakvog uređaja uklanja čime se spriječava invaliditet ili oduzetost pojedinih moždanih centara.Takozvani "zlatni standard" u kojem pacijent s moždanim udarom mora stići do bolničkog centra s intervencijskom neurologijom je 6 sati. To ujedno znači da se bolesnici s ovog dijela Hrvatske više ne moraju liječiti negdje drugdje. To pak  znatno olakšava i sam transport oboljelih. Ujedno, smanjuje se novac kojega  se izdvaja liječenjem invalidne osobe. Dakle, uopće se ne mora postaviti pitanje isplativosti suvremenih uređaja uz čiju se pomoć učinkovitije mogu dijagnosticirati i liječiti pojedine boesti.

U roku od 6 mjeseci očekuje se završetak edukacije koju će s mladim intervencijskim radiolozima obaviti upravo prof. Radoš.

Izdvojeno

Category: 7733 - 7767

Reci što misliš!