Vijesti / Osijek

nepravomoćna presuda

Za oduzetu tvornicu, Osijek židovskoj obitelji mora platiti 5 milijuna kuna

Za oduzetu tvornicu, Osijek židovskoj obitelji mora platiti 5 milijuna kuna

Prvoj tvornici octa u vlasništu židovskog bračnog para Heller oduzeta je imovina, a oni su završili u zatvoru. Nepravomoćnom presudom, njihovom nasljedniku Grad Osijek mora isplatiti 5 milijuna kuna.

Prema pisanju Telegram.hr, Općinski sud u Osijeku presudio je kako Alexanderu Auferberu, zakonitom nasljedniku obitelji Heller, Grad Osijek mora isplatiti nešto više od pet milijuna kuna naknade za oduzete nekretnine.

Te iste nekretnine Grad je davno prodao, a učinio je to prema tumačenju suda, potpuno nezakonito, odnosno prije nego je povrat imovine nasljednicima u Izraelu bio okončan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sama Prva tvornica octa prostirala se početkom 20. stoljeća na četiri tisuće kvadrata u Ulici Hrvatske Republike, nekad Desatičinoj ulici, a obitelji je oduzeta 1952. godine odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Sama tvornica i posjed bili su u tom trenutku već napušteni s obzirom da je obitelj otišla u Izrael. Odluka je bila utemeljena na tada vrijedećem Zakonu o postupanju s imovinom koju su vlasnici morali napustiti u toku okupacije i imovinom koja im je oduzeta od strane okupatora i njihovih pomagača.

Grad Osijek vlasnik nekretnina postaje 1990. godine, a ubrzo nakon toga dvije tvrke kreću s gradnjom na tom zemljištu, a za što je sud utvrdio kako se nije smjelo dogoditi već je Grad prema Zakonu o zabrani prijenosa prava raspolaganja i korištenja određenih nekretnina u društvenom vlasništvu na druge korisnike odnosno u vlasništvo fizičkih i pravnih osoba trebao tražiti izuzeće tih nekretnina od Republike Hrvatske, a što nije učinio.

Ukoliko presuda postane pravomoćna Grad Osijek morati će isplatiti 5.002.000 kuna uvećano za zatezne kamate te sudske troškove koji već sad iznose 354 tisuće kuna.

Izdvojeno

Category: 7733 - 7767

Reci što misliš!