Vijesti / Osijek

dođite, ali ne s automobilom

Testirajte električne automobile, romobile, bicikle, hodajte i biciklirajte u zatvorenoj Školskoj ulici

Testirajte električne automobile, romobile, bicikle, hodajte i biciklirajte u zatvorenoj Školskoj ulici

Povodom Europskog tjedna mobilnosti, Grad Osijek zatvorit će Školsku ulicu i organizirati sadržaje kojima će promovirati projekte kojima radi na unaprjeđenju mobilnosti na svom području, ali i pridonosi ciljevima koje je po tom pitanju postavila Europska komisija: - nekorištenje automobila na konvencionalna goriva u gradovima do 2050., - prelazak na logistiku gradova s nultom emisijom u većini urbanih centara do 2030.

Osječani će tako u zatvorenoj Školskoj ulici u petak, 20. rujna od 11 do 13 sati moći isprobati električne automobile koji će uskoro postati dio mreže javnog prijevoza, te se upoznati s funkcioniranjem aplikacije za mobilne telefone putem koje će se automobili rezervirati, aktivirati i naplaćivati korištenje. Testna ruta za električne automobile krenut će iz Školske ulice pa zatim Radićevom do Europske avenije, sve do Zagrebačke, gdje će se skrenuti natrag u Vukovarsku i tom ulicom vratiti do Školske. Vozila će moći isprobati svi punoljetni sudionici s važećom vozačkom dozvolom.

Sadržaji za promociju mobilnosti – hodanja i bicikliranja

Osim testiranja automobila Osječanima su pripremljeni i brojni drugi sadržaji:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Policijska uprava Osječko-baranjska predstavit će projekt „Biciklirajmo biciklističkom“

- Crveni Križ Osijek održat će praktično predstavljanje postupaka prve pomoći, budući da su biciklisti i pješaci najranjivija skupina u prometu svakome će dobro doći upoznavanje s osnovama prve pomoći

- Elektrotehnička i prometna škola predstavit će električne romobile i električni skejt iz vlastite radionice

- Biciklističke inicijative/udruge BikeOS i Kotrljaneri će predstaviti svoje aktivnosti

- učenici OŠ Franje Krežme priključit će se aktivnostima kroz natjecanja u sigurnoj vožnji biciklom na prikladnom poligonu

- Javna ustanova Županijska razvojna agencija predstavit će projekt Amazon Bike Trail

Za Osijek s više javnog prijevoza, više bicikliranja i više hodanja

Ideje i ciljeve Europskog tjedna mobilnosti Grad Osijek prigrlio je i aktivnom provedbom projekata kojima se pospješuju i potiču upravo alternativni oblici prijevoza. Projekti koje Grad provodi, a koji će se na danu mobilnosti predstaviti su:

- Biciklističke staze grada Osijeka: Tenjska cesta i Biljska cesta – rekonstrukcija dvije dionice za kojima postoji značajna potreba po kriteriju dnevnih migracija, te usklađivanje staza s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi

- E-mobilnost – uspostavljanje sustava dijeljenih bicikala sa 175 vozila, od toga 50 električnih i 125 mehaničkih, te postavljanje 25 samoposlužnih stanica na području grada Osijeka.

- I-SharE Life – pilot projekt uključivanja električnih automobila u mrežu javnog prijevoza na području grada Osijeka

-  Shareplace – integracija bicikala i e-automobila u sustav javnog prijevoza

Sve o budućim projektima Grada moći ćete saznati u Školskoj, a osim toga moći ćete isprobati električni automobil, bicikl, romobil ili se jednostavno povezati s ljubiteljima održivijih načina mobilnosti. Dođite – ali ne automobilom.

 

Izdvojeno

Category: 7733 - 7767

Reci što misliš!