Vijesti / Osijek

vruće drveće

Vizentaner: "Ne možemo dozvoliti da stablo nekog ozlijedi ili ubije"

Vizentaner:
Dubravka Petric/PIXSELL

Ivica Tikvić, profesor doktor s Šumarskog fakulteta u Zagrebu, boravio je danas u Osijeku i održao konferenciju za novinare povodom posljednje sjeće stabala u osječkim parkovima i ulicama.

Građani su javno već izrazili nezadovoljstvo takvim djelovanjem pa se tako na Facebooku pojavila i grupa ironičnog naziva Patuljasta rapsodija, a u kojoj se raspravlja i kritizira sječa drveća, ali i sadnja niskog drveća umjesto srušenih lipa, platana, kestena i javora.

"Gospođa Vizentaner je vrhunski stručnjak koji obavlja svoj posao. Vjerovatno i suradnici koji sve ovo rade, dobro rade i realno ja ovdje nisam vidio ništa netipično što se ne događa u urbanim površinama", rekao je profesor koji je s studentima posjetio Osijek, ali i druge gradove u sklopu terenske nastave.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na temu sječe stabala rekao je kako postoji normalno prirodno udumiranje stabala, ali da postoji i izvanredno odumiranje i to je pojava koja je sve prije naglašena, a vezana je uz onečišćenja, klimu i bolesti i to dovodi do njihovog odumiranja.

"Ono što sam ja vidio na ovih par stabala koja su mi pokazali, stabla su već detaljno orezana i ona ne pokazuju više veću vitalnost. Ako se želi spasiti mi moramo imati neke parametre da će se ono spasiti, ali i biti sigurno kroz budućnost razvoja. Prema onom što su mi rekli, ovdje se radilo o opasnim stablima i tu struka sigurno ima znanje", rekao je profesor Tikvić i istaknuo kako to nije ništa neuobičajeno.

Istaknuto je kako je dobro to što je javnost zainteresirana, jer će to korigirati sve uključene, ali kako je vrlo teško očekivati da javnost preuzme ulogu stručnjaka.

Prošle godine u gradu Osijeku posjećeno je oko 500 stabala, a posađeno 700 stabala i kako je svako stablo koje se danas sjeće bilo nekad mlado.

"Među 700 posađenih stabala nalaze se brojne vrste i među njima nema patuljastih od veljače 2017. godine", istaknula je Vizentaner.

park osijek
press konferencija u gradskoj upravi Grad Osijek posadio više od 700 stabala, no poručuje: Sigurnost građana je na prvom mjestu

Na temu klimatskih promjena i vlažnosti tla za koje je ranije istaknuto kako su jedan od razloga sadnje manjih stabala profesor je rekao: "Mijenja se količina i vrsta oborina pa tako primjerice nemamo više toliko snježnih oborina i to nije lako nadomjestiti. Zato ćemo morati više pomagati urbano zelenilo. Ili ćemo odabrati vrste koje bolje podnose uvjete ili ćemo ih morati pomagati."

Primjerice, jedna Njemačka je prošle godine imala problem sušenja drveća, a očito će se slično morati primjeniti i kod nas.

"Na dijelovima parka koji smo obišli imate jako vitalnih dijelova koji su iznjegovani i o tome ne postavlja nikakva pitanja, a tamo gdje vidimo da to nije pomoglo, postavljamo pitanja zašto je to tako", rekao je profesor.

Prema riječima profesora teško je procjeniti kad su ta stabla krenula odumirati, ali netko u ovom trenutku mora preuzeti odgovornost ukoliko želi da ta stabla ostanu.

"Normalno je da se u strukama radi onako kako se može. Malo stablo košta 70 kuna, a veliko...", pa je očito kako je najveći problem u cijeloj priči zapravo novac koji je potrebno uložiti ukoliko se srušeno stablo želi odmah nadomjestiti s stablom većeg promjera i više rasta.

"Ja ovdje nisam vidio da je posađena samo jedna vrsta. Izbor vrsta ovisi o stručnjacima. Netko će reći sadite samo platane one dobro rastu, ali to nema smisla. Netko će reći sadite breze... Ja ne omalovažavam prava da kažu svoje mišljenje, ali sigurno kolegica nije sama donosila odabir o vrstama", rekao je Tikvić.

drvenpark_2
Sablastan izgled Drvenparka nakon orezivanja krošnji stabala

Građani su se dosta uključili pa je zatraženo i mišljenje gospođe Jasenke Vizentaner, koja je u javnosti označena kao glavni krivac za trenutno stanje, koja je rekla: "Ja ću i dalje obavljati svoj posao na izuzetno stručan način, najstručniji što znam. Trenutna situacija je takva kakva je i mi ne možemo dozvoliti da stablo nekoga ozlijedi ili ubije i to je prva i osnovna misao. Sadimo i sadit ćemo čim je moguće više."

Istaknuto je kako je povjerenstvo Grada Osijeka koje odlučuje o ovim stvarima nema samo dvije osobe već pet i među njima su dva šumara, dva agronoma i jedan član udruge zelenih: "Kao takvi imamo jako puno iskustva i škole i znamo svoj posao". rekla je Vizentaner.

"Konkretno, Opatijska, Vinkovačka i Jagerova ulica su ulice koje su davno sađene i ovi ljudi koji danas vode računa o tome, nemaju ništa s time. Ne sadimo patuljasta stabla od veljače 2017. godine od kad smo preuzeli posao", rekla je Vizentaner i rekla kako se na područjima gdje je ranije sađeno takvo raslinje danas nužna popuna i kako se ne može sad izvaditi to zdravo drveće.

Rečeno je i kako druge tehnike osim orezivanja nema, ali kako isto nije učinkovito kod svih vrsta i navedeno svega nekoliko uspješnih primjera kad su stabla uspješno spašena. Sve ostale tehnike poput tretiranja sredstvima su iznimno skupa je primjerice sredstvo za jedno stablo u nedavno opustošenom splitskom parku Marjan koštalo 2000 dolara, a park je brojio 27000 stabala.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!