Vijesti / Osijek

energetska ne/ovisnost

Nuklearna energija u Slavoniji - ZA i PROTIV

Nuklearna energija u Slavoniji - ZA i PROTIV
Davor Puklavec/PIXSELL

Pokušali smo saznati koji su to argumenti za i protiv same nuklearne energije

*Članak je nastao 2014. godine, ali je i danas itekako aktualan zbog energetske krize uzrokovane ratom u Ukrajini i sankcijama Rusiji

Stavovi o nuklearnoj energiji i njezinoj primjeni u mirnodopske svrhe oduvijek su bili oprečni. No iz oprečnih stavova i argumenata koji ih brane i zastupaju dolazimo do novih spoznaja i unaprijeđujemo kvalitetu našeg života. Stručnjaci okupljeni oko portala Nemis.hr pokušali su dati svoje mišljenje na tu temu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najvažniji argumenti ZA i PROTIV nuklearne energije, odnosno nuklearnih elektrana su:

ZA

- stabilan i pouzdan izvor električne energije

Nuklearne elektrane trebaju relativno m+alu količinu goriva koje se u  Glossary Link reaktor stavlja jednom u 18 ili 24 mjeseca, te su stoga manje podložne promjenama cijena goriva na tržištu ili iznenadnom nedostatku goriva zbog geopolitičkih razloga ili prirodnih katastrofa.

Statistički podaci prikupljeni u zadnjih pedesetak godina bazirani na podacima o radu petstotinjak nuklearnih elektrana pokazuju da su nuklearne elektrane izuzetno pouzdane u smislu osiguravanja opskrbe električne energije. Veliki broj nuklearnih reaktora koji su danas u pogonu ima faktor iskoristivosti veći od 0,9 što znači da je tijekom godine reaktor u pogonu cca. 330 dana na punoj snazi. Preostali dani u godini koriste se za redoviti remont i izmjenu goriva.

- siguran izvor električne energije

Problematika sigurnosti energetskih postrojenja u javnosti se često pojednostavljeno percipira uzimajući u obzir samo katastrofalne akcidente tijekom pogona, a ne gleda se sveobuhvatan energetski ciklus. Stoga je izrazita negativna percepcija sigurnosti nuklearnih elektrana, dok se sigurnost ostalih energetskih postrojenja na fosilna goriva i obnovljive izvore energije uglavnom ocjenjuje pozitivnom ocjenom, iako je sa stajališta struke ta ocjena upitna.

Činjenica je da akcident u nuklearnoj elektrani može biti katastrofalan, ali je isto tako činjenica da su mjere koje se poduzimaju kako u svrhu sprečavanja mogućnosti nastanka akcidenta, tako i u svrhu kontrole posljedica eventualno nastalog akcidenta sveobuhvatne. Tako postoji čitav niz mehanizama koji smanjuju vjerojatnost ozbiljnih akcidenata na najmanju razumno moguću mjeru, a postoji i redundantni niz zaštitnih barijera koji sprečavaju širenje radijacije u slučaju akcidenta, tzv. Glossary Link obrana po dubini.

Upotreba nuklearnih elektrana jedan je od najsigurnijih načina proizvodnje električne energije. Procjenjuje se da svake godine više od 10000 građana SAD-a umire od respiratornih bolesti povezanih sa izgaranjem ugljena u elektranama na ugljen. Istodobno, u SAD-u nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj zbog akcidenta u nuklearnim elektrana u SAD-u. Iskapanje ugljena svake godine odnosi preko 6000 ljudskih života samo u Kini. Iskapanje i kasnija eksploatacija uranove rudače povećava izloženost radonu koji ostaje u talogu, ali istovremeno se smanjuje buduća izloženost radonu na mjestu iskopa, pa se procjenjuje da je kumulativni efekt smanjenje smrtnosti zbog izloženosti radonu.

- mala emisija stakleničkih plinova

Ispust ugljičnog dioksida i ostalih stakleničkih plinova u nuklearnim elektrana gotovo je zanemariv, posebice u usporedbi s ispustom stakleničkih plinova u elektranama na ugljen.

Tijekom pogona nuklearna elektrana ne emitira stakleničke plinove, no emisija stakleničkih plinova odvija se pri iskopu i obradi uranove rudače, izgradnji postrojenja, transportu i sl. Procjenjuje se da nuklearna elektrana, uzimajući u obzir cijeli životni ciklus elektrane i sve korake pridobivanja uranove rudače, njezine obrade, pripreme goriva, kao i upravljanje otpadom, emitira ekvivalent od 66 gCO2 po kWh proizvedene električne energije. Usporedbe radi, elektrana na ugljen emitira oko 960 gCO2e/kWh, a elektrana na plin 440 gCO2e/kWh.

Solarna i kopnena elektrana na vjetar emitiraju oko 32 gCO2e/kWh, odnosno 10 gCO2e/kWh, ali riječ je o funkcionalno različitim tipovima elektrana koje se ne mogu uspoređivati. Nuklearne elektrane i elektrane na fosilna goriva su elektrane velikih snaga i velikog faktora iskoristivosti koje se prvenstveno koriste za pokrivanje baznog opterećenja, a solarne i vjetroelektrane su elektrane malih snaga i malog faktora iskoristivosti, koje se uz adekvatno upravljanje i pohranu električne energije mogu koristi za pokrivanje vršnog opterećenja.

- cijena proizvedene električne energije

Cijena proizvedene električne energije uključuje investicijske troškove, operativne troškove, troškove goriva i održavanja. Procjena troškova proizvedene električne energije po pojedinim energentima razlikuje se od države do države, odnosno različitih organizacija. Navodimo dva izvora, procjene SAD-a za elektrane koje će u pogon ući 2017. godine i Francuske za 2011. godinu. Obje države napravile su procjene za energente koje koriste, odnosno planiraju koristiti.

Jasno je da na procjenu cijene utječe i procjena razvoja gospodarstva pojedine države, kao i dostupne zalihe pojedinih energenata. Procjenu isplativosti cijene električne energije proizvedene u nuklearnim elektranama treba gledati i u kontekstu pouzdanosti i stabilnosti proizvodnje električne energije. Stoga treba uočiti da je za kategoriju postrojenja velikih snaga potrebnih za pokrivanje baznog opterećenja udio cijene goriva u ukupnoj cijeni električne energije daleko najmanji kod nuklearnih elektrana.

cijena gorica- dugoročno rješenje za opskrbu električnom energijom

Dugoročnost rješenja za opskrbu električne energije osiguravaju dva faktora, razvijenost tehnologije i zalihe energenta. Tehnologija nuklearne energetike razvija se više od 50 godina i čak na sadašnjem stupnju razvoja osigurava dugoročno rješenje.

Zalihe uranove rudače, kao i mogućnost reprocesiranja istrošenog goriva i upotreba oplodnih reaktora osiguravaju dostupnost energenta za više od 100 godina, čak i uz značajni porast udjela nuklearne energije u ukupnoj proizvodnji električne energije.

PROTIV

- produkcija radioaktivnog otpada

- percepcija javnosti

- zbrinjavanje radioaktivnog otpada

Proizvodnja elektricne energije u nuklearnoj elektrani rezultira produkcijom nisko, srednje i visoko radioaktivnog otpada. Malo se ističe činjenica da je nuklearna industrija jedina koja zbrinjavanje otpada uključuje u cijenu proizvodnje električne energije i brine o njegovom zbrinjavanju. Tehnologija zbrinjavanja radioaktivnog otpada, odnosno tehnički sigurna rješenja za trajno odlaganje svih tipova radioaktivnog otpada, postoje. 

No, percepcija javnosti prema odlagalištima radioaktivnog otpada je a priori negativna neovisno o argumentima struke. Većina istraživanja razloga negativnog stava javnosti prema nuklearnim elektrana potvrduje da je zbrinjavanje radioaktivnog otpada jedan od dva najvažnija razloga PROTIV. Drugi je razlog strah od mogućeg katastrofalnog akcidenta u nuklearnoj elektrani. Statistika pokazuje da su takvi akcidenti malo vjerojatni. U dosadašnjih 14500 reaktor-godina desile su se samo tri velike nuklearne nesreće: Otok tri milje (kvar opreme i ljudski faktor; bez ljudskih žrtava; bez ispusta radioaktivnosti), Cernobil (ljudski faktor; 56 ljudskih žrtava; velika količina radioaktivnosti emitirana u okoliš) i Fukushima (prirodna katastrofa; nije bilo direktnih ljudskih žtrava; 300 radnika primilo velike doze zračenja; procjene porasta smrtnosti od karcinoma u okolici elektrane variraju od 0 do 100; velika količina radioaktivnosti emitirana u okoliš).

Investicijski troškovi izgradnje nuklearne elektrane su oko 3000 USD/kW električne snage. Za elektranu od 1000 MW cijena izgradnje je oko 3 milijarde američkih dolara. Cijena izgradnje novih nuklearnih elektrana u Finskoj i Francuskoj nadmašuje navedene troškove. Prvotne procjene cijene nuklearne elektrane tipa EPR (European Pressurized Reactor) u Olkiluotu (Finska) bile su oko 2500 USD/kW, međutim sada se procjenjuje da ce troškovi iznositi oko 5000 USD/kW, odnosno ukupno oko 8 milijardi USD. Taj izniman porast djelomično se može protumačiti činjenicom da je riječ o prvim elektranama toga tipa koje se grade.

Kao jedna od okolnosti protiv gradnje jest i razvoj turizma, ali sami podatak o 59 elektrana tog tipa u Francuskoj može puno reći o tom problemu ako ga tako možemo nazvati.

nnps europe1

Inače, ideja gradnje same nuklearne elektrane u Slavoniji nije novost. Još 1986. godine kao jedna od lokacija gradnje današnje NE Krško spominjao se Erdut i to zbog svog odličnog položaja kao i tektonski pogodnog tla. I danas, interes za gradnju tog tipa elektrane na tom području postoji, ali će ostvarivanje te ideje teško postati stvarnost.

"Po mojoj procjeni, vjerojatnost da u Hrvatskoj bude izgrađena nuklearna elektrana gotovo je ravna nuli. Vrlo je vjerojatno da nam Europska unija to neće dopustiti i to iz dva razloga. Prvi je sigurnosni razlog i trend gašenja nuklearnih elektrana u Europi i to je ono što će biti javno prezentirano. Drugi razlog, možda i važniji, su zasigurno interesi europskih kompanija koje proizvode električnu energiju i prodaju je Hrvatskoj.

No, čak i da Europska unija to dopusti, o ovom pitanju se mora provesti široka javna rasprava, a vjerujem da je stav javnosti takav da, prvenstveno zbog Černobila i Fukushime, nuklearna elektrana u Slavoniji neće biti izgrađena," kaže nam Dragan Vulin, diplomirani inženjer elektrotehnike i dožupan Osječko-baranjski.

Zanimljivo, tendencija istočnih zemalja poput Češke, Slovačke i Mađarske je gradnja nuklearnih elektrana jer na taj način mogu doći do jeftinog izvora energije, a samim time i privlačenja investitora i otvaranje novih radnih mjesta u raznim granama gospodarstva. Tome se protiv Europska unija koja ne želi dopustiti gradnju. Prošle godine i premijeri tih zemalja sastali su se i tražili od EU da ne izglasa zakon o zabrani gradnje novih nuklearki, a za sada je nepoznata sudbina tog zakona.

U blizini Hrvatske pak postoji nekoliko nuklearki, a ona svakako najbliža jest NE Paks Mađarska udaljena svega 120 kilometara od Osijeka, a tek nešto dalje od istočne Hrvatske nalaze se NE Krško i dvije bugarske nuklearke.

Hoće li se i kada graditi ovakav veliki pogon teško je reći no ono što je Hrvatskoj i Slavoniji i Baranji nužno potrebno jesu izvori energije neovisno o vrsti i tipu tehnologije. 

 
Post by SiB.hr.  

Izdvojeno

Reci što misliš!