tradicija na tanjuru

Čarolija legendi i okusa prošlosti – međunarodni eTwinning projekt u OŠ Dobriše Cesarića

PR

Učenici su istraživali legende i tradicionalna jela te surađivali s vršnjacima iz Europe kroz eTwinning projekt

Učenici OŠ „Dobriša Cesarić“ iz Osijeka su ove školske godine 2024./2025. godine sudjelovali u eTwininng projektu „The magic of legend and forgotten dishes / Čarolija legendi i zaboravljenih jela“.

Osnivač projekta je učiteljica geografije Ljiljana Štanfelj uz suosnivača učiteljice Hediye Usdu iz škole Halitpaşa İlkokulu, Erdek iz Turske. Projekt je započeo od rujna 2024. i traje do kraja travnja 2025. godine. U projekt su uključeni učenici 3.a, 4.a, 6.a i 8.b razreda zajedno s učiteljicama Gabrijelom Bilić, Marijom Bilić, Oliverom Meter i Ljiljanom Štanfelj. Osim učenika iz OŠ „Dobriša Cesarić“ u projekt su također uključene učenici i učitelji iz Hrvatske, Francuske, Gruzije, Italije, Rumunjske i Turske.

Projekt je namijenjen učenicima osnovne škole s ciljem učenja i istraživanja o povijesnim legendama i mitovima te o kulturnim i gastronomskim obilježjima prostora u kojem žive. Pri provedbi projektnih aktivnosti razvijale su se digitalne, komunikacijske, prezentacijske i socijalne vještine. Tijekom rada na projektnim aktivnostima poticala se međusobna suradnja, uvažavanje i poštovanje. Sve aktivnosti su se provodile i radile timski, a u radu su se primjenjivale različite strategije učenja i poučavanja.

Prema projektnom planu izradila su se dva zajednička digitalna materijala, i to jedan o kulturno-povijesnim, a drugi o gastronomskim obilježjima domovine. Učenici su istraživali tematske sadržaje, potom su uz alate umjetne inteligencije kreirali digitalne fotografije prema pričama o legendama i mitovima te su izrađivali interaktivne materijale (virtualne knjige i prezentacije) pomoću kojih su prezentirali svoje radove.

PR

Izradili su i digitalnu knjigu o pojedinim starim jelima prema prirodno-geografskim cjelinama Hrvatske. Ta jela su se nekada pripremala, a danas ona doprinose ( i mogu doprinijeti) turističkoj i gastronomskoj ponudi Hrvatske.
Svoje radove učenici su predstavljali na zajedničkim videosastancima učenika i učitelja škola partnera iz pojedinih europskih država. Osim komunikacije, koja se odvijala na engleskom jeziku, međusobno su svi učili i o kulturnim, tradicijskim, povijesnim i gastronomskim obilježjima prostora iz kojih potječu. Upravo to predstavlja značajnu vrijednost ovog projekta.

Kao posljednju aktivnost u ovom eTwinning projektu učiteljice OŠ „Dobriša Cesarić“ su uveličale završetak projektnih aktivnosti za svoje učenike. Na tom događaju su predstavljene aktivnosti u kojima su učenici sudjelovali, kao i uvezena knjiga u kojoj se nalaze recepti starih hrvatskih jela koja su se nekada pripremala. Za učenike su učiteljice pripremile i zahvalnice za sudjelovanje u projekt te su učenike, kao i sve prisutne učenike i učitelje počastile pripremljenim desertima koji su opisani u navedenoj knjizi.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest