Aktualno s tržnice

Osječka tržnica obiluje jesenskim plodovima, a glavni su orasi, mušmule, šipak i sušene smokve

Mirela Belaj/SiB.hr

Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, navedene namirnice pomažu pri ublažavanju upala krajnika i dišnih puteva koje se često javljaju upravo tijekom jeseni i zime

Kako svaki dan, tako posebno i svaka subota donosi nešto svježe na osječku tržnicu, pa ni niske temperature nisu spriječile kupce na to da se odvaže posjetiti ju. Navedena lokacija i dalje obiluje šarenim bojama jeseni, a i novim namirnicama prigodnima za ovo razdoblje.

Tako su na štandove osječke pije ovih dana stigli orasi iz Orahovice, Livane, Zmajevca i Tenje. Zanimljivo, njihove su cijene kod gotovo svakoga prodavača različite, pa tako ima onih koji ih prodaju za deset, a i onih koji ih prodaju za 16 eura po kilogramu, ovisno o njihovoj veličini.

“Sitniji su, naravno, jeftiniji, a mi svoje cijene nismo povisivali i ni ne planiramo. Jedino je kilogram oraha prije dva tjedna koštao 13, a sada je kod nas 14 eura“, opisuje prodavač.

Inače, orasi su dobar izvor magnezija i fosfora koji čuvaju mišiće i koštanu masu, vlakana i proteina koji povećavaju osjećaj sitosti te omega-3 masnih kiselina koje osiguravaju razne benefite za mozak i srce. Osim toga, pogodni su za kombiniranje s ostalim namirnicama. Upravo dodavanje oraha u prehranu, u konačnici, smanjuje rizik i usporava napredovanje Alzheimerove bolesti.

Uz orahe, uspjeli smo na jednom štandu naići i na baranjske mušmule čiji kilogram košta pet eura. Ta se pak cijena nije i zasigurno neće mijenjati, kao ni kod šipka iz Metkovića čiji ćete kilogram platiti 3,5, a sušenih smokava 12 eura.

Prije svega, mušmule su snažni prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, pomažu pri ublažavanju upala krajnika i dišnih puteva koje se često javljaju upravo tijekom jeseni i zime. Njezino ljekovito djelovanje idealno nadopunjuje šipak budući da vitamin C kojime obiluje jača imunološki sustav, dok vitamin K održava zdravlje kostiju i pravilno zgrušavanje krvi.

S druge strane, smokva se zbog vlakana koje sadrži najviše koristi kod probavnih poteškoća poput proljeva i zatvora. Naime, spomenuta voćka sadrži dobre bakterije koje povoljno utječu na one u crijevima, a samim time i na probavu.

Koliko će se dugo navedeni plodovi prodavati na osječkoj tržnici te hoće li se njihove cijene podizati ili spuštati, nije poznato, ali savjetujemo vam da ih barem jedanput tjedno uvrstite u svoju prehranu. Osim toga što ćete uživati u njihovim okusima, pridonijet ćete i svojemu zdravlju čije održavanje u ovome razdoblju nerijetko zna biti izazovno.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest