Sport / Rukomet

EHF EURO 2014: Hrvatice ispale s prvenstva, u Osijeku pobjede Francuske i Crne Gore

EHF EURO 2014: Hrvatice ispale s prvenstva, u Osijeku pobjede Francuske i Crne Gore
PR

Nakon samo dva odigrana kola po skupinama na Europskom prvenstvu u rukometu za žene, koje se igra u Hrvatskoj i Mađarskoj, Hrvatska je ostala bez izgleda za plasman u drugi krug. Nakon što su Hrvatice u ponedjeljak izgubile od Švedske 30:28, u srijedu su poražene od Njemačke 26:24, tako da ih u posljednjem kolu, u kojemu u petak igraju protiv Nizozemske, niti pobjeda ne vodi u drugi krug. U Osijeku sinoć pobjede Francuske protiv Srbije i Crne Gore protiv Slovačke.

U susretu drugog kola skupine C, koja se igra u Varaždinu, hrvatske su rukometašice u srijedu navečer izgubile od Njemačke 26:24 (na poluvrijeme se otišlo s prednošću Hrvatske 14:13). Naše su rukometašice tako ostale bez izgleda za prolazak u drugi krug i, iako im je ostala još utakmica protiv Nizozemske u petak, mže se reći kako su ispale sa Europskog prvenstva. Mnogi su najavljivali kako ženska reprezentacija Hrvatske ima izglede na ovome prvenstvu doći do medalje, no nakon samo 2 kola postali smo prva reprezentacija koja je izgubila sve šanse za daljnje natjecanje.

Hrvatska je dvije trećine utakmice imala pogodak-dva prednosti, a pred kraj prvog poluvremena bilo je i 13:10 za naše. U 41. minuti Hrvatska je povela s 19:17, a zatim je uslijedio pad i pet minuta prije kraja Njemice povele s 24:22. Dvije minute prije kraja Njemačka je prvi puta u utakmici imala +3 pri rezultatu 26:23, a do kraja su rukometašice Hrvatske uspjele samo smanjiti na konačnih 26:24.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Početkom utakmice Hrvatska je ostala bez Mirande Tatari, koja se teže ozlijedila u 12. minuti, te je za nju prvenstvo najvjerojatnije završeno. Naša najbolja igračica u utakmici je bila Andrea Penezić s 13 pogodaka, dok je slijedeća na listi strijelaca Sonja Bašić sa tek tri zgoditka. Kod Njemica Susann Mueller i Evgenija Minevskaja dale su po pet golova, a odlična je bila i vratarka Schuelke s 13 obrana.

U ranije odigranom susretu skupine C Nizozemska i Švedska su završile 30-30, tako da nakon dva kola imaju po 3 boda. Njemačka sada ima dva boda, a Hrvatska je bez bodova i šansi da se plasira među prve tri ekipe koje idu dalje. U zadnjem kolu u petak Hrvatska igra protiv Nizozemske, dok se u drugom susretu sastaju Švedska i Njemačka. Izjave trenera Hrvatske Vladimira Canjuge i igračica nakon poraza od Njemačke poslušajte u audio prilogu.

U Osijeku, gdje se igra skupina D Europskog prvenstva, u prvom susretu od 18 sati rukometašice Srbije doživjele su i drugi poraz, a uvjerljive su bile Francuskinje krajnjm rezultatom 27:16. Francuska nakon dva kola ima 4 boda i osigurala je drugi krug, a Srbija je ostala bez bodova. Unatoč tomu još uvijek ima šanse za drugu fazu natjecanja ukoliko u posljednjem kolu pobijedi Slovačku, no niti tada u novu skupinu (koju će formirati sa tri najbolje ekipe iz skupine C) neće prenijeti niti jedan bod. Utakmica je bila riješena već nakon prvog poluvremena koje je završilo 11:3 za Francusku, a zanimljivo je kako je Srbija time postala neslavni rekorder. Naime, niti jedna ekipa u povijesti Europskih rukometnih prvenstava (i u muškoj i u ženskoj konkurenciji) nije postigla manje pogodaka na poluvremenu neke utakmice.

U drugom susretu dana u Osijeku, rukometašice Crne Gore pobijedile su Slovačku 28:24, a učinile su to puno lakše nego što krajnji rezultat govori. Poluvrijeme je završilo 20:10 za Crnu Goru, tako da je trener Crnogorki iskoristio prigodu i uveo mlade rukometašice kako bi stekle nešto iskustva, a istovremeno odmorio najbolje igračice. Crna Gora je tako zabilježila drugu pobjedu na Europskom prvenstvu čime je osigurala drugu fazu natjecanja, a u posljednjem kolu će odlučivati protiv Francuske o prvome mjestu u skupini. Pobjednice iz te utakmice u drugi dio natjecanja prenose 4 boda, poražene 2, a u drugom susretu u petak, koji igraju Srbija i Slovačka, odlučit će se tko ide dalje bez prenesenih bodova. Posljednja ekipa iz skupine završava natjecanje na Europskom prvenstvu.

Tekst: Radio Osijek


Izdvojeno

Reci što misliš!