Sport / Rukomet

Handball Team Slavonia putuje u Švedsku

Handball Team Slavonia putuje u Švedsku

U subotu, 5. svibnja 2018. godine u Gradsko školsko sportskoj dvorani u Valpovu s početkom u 10:00 sati održalo se treće okupljanje mladih rukometaša Slavonije u sklopu priprema za odlazak u Švedsku na 48. Partille cup koji se početkom srpnja održava u švedskom Göteborgu, gdje će ti dečki zastupati našu regiju pod imenom Handball Team Slavonia.



Trening je održala selekcija U-14, dječaka rođenih 2004. i mlađi, a podršku ovom projektu došli su iskazati članovi stručnog stožera RK Nexe iz Našica.

Tako je na  treningu prisustvovao Hrvoje Horvat, aktualni trener seniorske momčadi RK Nexe. Hrvoje Horvat "Cveba" dosadašnju trenersku karijeru gradio je u RK Dubravi, kao izbornik juniorske reprezentacije Hrvatske i pomoćnik Lini Červaru u stručnom stožeru muške seniorske reprezentacije. Njegova prisutnost i savjeti uvelike su pomogli trenerima i mladim igračima u daljnjem radu i pripremama.

 Dio treninga održao je i Mirko Krolo, stručnjak za tjelesnu pripremu. Gospodin Krolo također ja radio u stručnom stožeru muške rukometne reprezentacije, a tijekom svoje bogate sportske karijere radio je s Dinom Radžom, Tonijem Kukočem, Mariom Ančićem i mnogim drugim proslavljenim hrvatskim sportašima.

S vratarima je trening odradio Ninoslav Pavelić, trener specijaliziran za rad s vratarima koji je također bio u stručnom stožeru "Kauboja".

Trening je bio otvorenog karaktera, mogli su ga posjetiti svi zainteresirani te nema sumnje da je iza nas još jedan velik događaj za rukomet u Valpovu.

Uoči treninga, porazgovarali smo i s Alenkom Bajerom, dopredsjednikom RK Valpovka i članom stručnog stožera RK Valpovka.

Što je to Partille kup i koja je važnost tog natjecajna?
Partille kup je najveća rukometna smotra na svijetu, gdje se u desetak kategorija, što muških, što ženskih, odvija natjecanje na 75 terena na tri lokacije u švedskom gradu Göteborgu. 48. izdanje ovog kupa dovoljno govori koliku tradiciju ima. Kod nas u Hrvatskoj to je jedan od najcjenjenijih  najprestižnijih  rukometnih turnira za mlađe dobne skupine, a svi znamo što naše ime predstavlja u svijetu rukometa. Na Partille kupu sudjeluju predstavnici iz 50 zemalja, te se očekuje ukupno 25 tisuća sudionika u dobi između 10 i 20 godina.

Svi će oni prisustvovati na jednoj spektakularnoj ceremoniji otvaranja u Scandinavium Areni u Göteborgu koja ima kapacitet od deset tisuća ljudi i koja je već sad rasprodana. Konkretnije, radi se od dvije ceremonije, jedan je za djecu od 10 do 15 godina, a druga za ostale od 15 do 20 godina. Može se reći da cijeli Göteborg živi za taj turnir.

Mnogi vrhunski rukometaši diljem svijeta barem jednom bili su sudionici ovog turnira, te će svako od njih spomenuti ovaj turnir kao nešto što mu se urezalo u pamćenje.

Na kojem principu funkcionira turnir?
Princip turnira je da sudjeluju klupske ili regionalne selekcije. Kod nas u Hrvatskoj glavni je organizator Zagrebački rukometni savez koji zbog promocije rukometa potiče odlazak selekcija iz drugih krajeva Hrvatske, te ga i sufinancira kroz prijevoz. Prvenstveno se tu radi o klubovima, uz mogućnost regionalnih selekcija za koju smo se i mi odlučili i gdje je RK Valpovka nositelj selekcije, koja će okupiti ono najbolje što slavonski rukomet pruža u dvije generacije.

Nastupate pod imenom Handball Team Slavonia, kako ste došli na tu ideju i s koliko selekcija će te nastupiti u Švedskoj?
Prvotna ideja je bila da nastupamo samostalno kao RK Valpovka, no zbog toga što tamo ipak treba biti što konkurentniji i što ipak predstavljamo Hrvatsku, odlučili smo se nastupiti pod imenom Handball Team Slavonia koji će okupiti ono najbolje što na ovom području imamo u ove dvije generacije.

Igrače za ovu ekspediciju daje 10 klubova, a riječ je o: HRK Borovo, RK Osijek, RK Feniks Osijek, RK Virovitica, RK Đakovo, RK Ivan Mikanovci, RK Brod, RK Nova Gradiška, RK Nexe i RK Valpovka.
Radi se o selekciji U-11, momcima rođenima 2007. i kasnije, i U-14 , rođenima 2004. i kasnije. U projektu sudjeluje 15 igrača iz U-11, 18 igrača iz U-14 i stručni stožer kojeg činimo ja i Matija Fumić kao predstavnici RK Valpovke te Zoran Krivošija kao predstavnik RK Nexe, što čini grupu od 36 osoba koji će putovati u Švedsku.

Spomenuli ste Zagrebački rukometni savez kao organizatora i sufinancijera ove ekspedicije, tko financira ostatak?
Putujemo iz Zagreba autobusima pod pokroviteljstvom Zagrebačkog rukometnog saveza, zajedno sa selekcijama iz ostatka Hrvatske, a pronalazimo i sponzore koji će financirati dresove i ove mini pripreme te prijevoz iz Slavonije do Zagreba i nazad. Velik dio troška nose naravno i roditelji igrača koji financiraju smještaj i džeparac za svoju djecu, te im se ovim putem zahvaljujemo što su prepoznali važnost ovog projekta.

Često se spominje nužnost decentralizacije sporta, pa tako i rukometa, no svjedoci smo da većina obećanja o decentralizaciji ostane samo na riječima.  Je li Zagrebački rukometni savez inicijativom i potporom konačno napravio nešto konkretno po tom pitanju?
Zasigurno da je, i tu treba spomenuti Kazimira Ilijaša, glavnog tajnika Zagrebačkog rukometnog saveza, koji je prepoznao da se u Slavoniji nešto događa i da ima kvalitetnih igrača, unatoč teškoj situaciji o kojoj ne moramo trošiti riječi. Rezultati mlađih kategorija, i turniri poput Memorijala Zlatko Ivić - Čiva o kojemu ste već pisali, nagnali su ih da se potakne daljnji rad i razvoj rukometa u Slavoniji koja je oduvijek bila rasadnik talenata i davala nositelje igre Hrvatske reprezentacije.

Jurica Cvenić

 


Izdvojeno

Reci što misliš!