Sport / Ostalo

Razgovor s Tomislavom Vranješom

Osječki dizač utega: Od treniranja capoeire do osvajanja Trofeja ''Kuna'' i titule državnog prvaka

Osječki dizač utega: Od treniranja capoeire do osvajanja Trofeja ''Kuna'' i titule državnog prvaka
Tomislav Vranješ

Među najznačajnijim postignućima izdvaja činjenicu kako je 2007. godine u Zagrebu postao državni prvak u dizanju utega, dok je 2008. godine osvojio Trofej „Kuna” kao najdarovitiji sportaš u Osijeku

Tomislav Vranješ dugi se niz godina bavio različitim vrstama sportova – taekwondoom, boksom, karateom, judeom i capoeirom. Međutim, najdraži mu je sport oduvijek bilo dizanje utega ili tzv. olympic weightlifting kojim se bavi od svoje 16. godine. Tata mu je poznavao trenera Dizačkog kluba Slavonija Božu Krištu, kod kojega Tomislav još uvijek trenira, pa ga je poveo na jedan od treninga, što mu se svidjelo te je odlučio nastaviti s time sve do danas.

„Dizanje mi se utega svidjelo jer je potpuno drugačije od drugih sportova i vježbanja u teretani. Također, vježbe se izvode dosta neobično, što me isto tako privuklo, a i psihički se, mentalno i zdravstveno jačaš kroz taj sport, što nije slučaj u ostalim sportskim disciplinama”, opisuje Tomislav.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sportaš je tako do sada nastupio u Osijeku, Zagrebu i Splitu na različitim državnim i ekipnim natjecanjima. Među najznačajnijim postignućima izdvaja činjenicu kako je 2007. godine u Zagrebu postao državni prvak u dizanju utega, dok je 2008. godine osvojio Trofej „Kuna” kao najdarovitiji sportaš u Osijeku. Nakon toga još je nekoliko puta pobijedio u kategoriji do 61 kg, a najviše je u sezoni digao do 70 kg. Među njegovim novijim uspjesima ističe se pak sudjelovanje na 8. Međunarodnom turniru „Kup grada Vukovara” koji se održao prije mjesec dana, a na kojemu je Dizački klub Slavonija osvojio broncu.

Tomislav Vranješ i njegov trener Božo Krišto; FOTO: Facebook/Tomislav Vranješ

„Pripremam se tako što radim na koncentraciji jer za takva natjecanja prvenstveno trebaš biti psihički stabilan. Također, moraš paziti na laktove, leđa i zglobove, a i prehrana mi je skroz drugačija u odnosu na razdoblja izvan sezone. Tijekom sezone moram paziti na to što jedem kako bih uspio postići određenu kilažu”, ističe.

Osim toga, Tomislav vodi računa i o tome da se ne ozlijedi prilikom dizanja veće kilaže. Navodi kako mu je 2010. godine bilo palo 80 kilograma utega na koljeno, pa nije mogao trenirati dva mjeseca. Uzori su mu pak njegov sadašnji spomenuti trener Božo Krišto te hrvatski i bugarski dizač utega Nikolaj Pešalov.

„Ne gledam baš mnogo na uzore, više sam koncentriran na samoga sebe te na svoj uspjeh i svoje ciljeve. Inspirira me kada vidim da uspijevam napredovati, što me još više potiče na treniranje i daje mi motivaciju”, govori.

FOTO: Tomislav Vranješ

Tomislav sada trenira tri puta tjedno, a kaže da se od dizanja utega u Hrvatskoj može živjeti, no uz veliki trud i odricanje. Poželjno je, tvrdi, ipak imati i neki drugi posao sa strane.

„Dizanje je utega za mene više hobi koji radim iz ljubavi jer sam zapravo s time krenuo i u početcima nisam znao ni što znači teretana, ni što znači navedeni sport. Bio sam i mršav i slab i došao sam tamo praktički kao dijete. To je moja ljubav i bez toga ne mogu”, navodi.

S obzirom na to, Tomislav je prije tri godine pokrenuo svoj Youtube kanal kako bi, između ostaloga, pokazao ljudima pravilne načine dizanja utega i na što je konkretno potrebno obratiti pozornost prilikom bavljenja tim sportom. Do sada ga je tamo zapratilo gotovo 1500 ljudi, a popularnost mu raste i na TikTok profilu.

U budućnosti planira nastaviti trenirati kako bi mogao sudjelovati na natjecanju u Osijeku koje bi se trebalo održati u studenom. Mladim sportašima koji se tek kreću baviti dizanjem utega poručuje da slobodno počnu s time i da se nemaju razloga bojati.

„Tamo je trener koji sve vodi, a njega samo treba slušati i biti skoncentriran. Tada napredak s godinama ne može izostati, u kakvoj god da ste formi bili na početku. Klub ima članove koji se prethodno nikada u životu nisu susreli s dizanjem utega te su bili mršavi i slabi, ali su došli, vidjeli o čemu je riječ te im se svidjelo”, zaključuje Tomislav.


Izdvojeno

Reci što misliš!