Sport / Ostalo

podizanje kvalitete života mladih

Projekt „Klikni na sport!“ započeo s provedbom

Projekt „Klikni na sport!“ započeo s provedbom

Kvalitetan razvoj i zdravlje učenika iznimno je važan faktor

Ako je vjerovati statistikama, sve veći broj mladih, srednjoškolaca uglavnom, najveći dio svog slobodnog vremena provode online upijajući sadržaje objavljene na najpopularnijim društvenim mrežama kao što su TikTok i Instagram. Ne čudi toga da je u porastu postotak onih koji sa sigurnošću mogu reći da „boluju“ od digitalne ovisnosti. 

Projekt „Klikni na sport!“ ima za cilj podizanje kvalitete života mladih kroz veću involviranost u sportske aktivnost, osvještavanje mladih o problematici digitalne ovisnosti te poticanje mladih na bavljenje sportskom rekreacijom. Provoditelj projekta je Gimnastičko društvo Osijek - Žito, a isti se financira sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade kroz Pozivu za prijavu projekata udruga usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2022. godinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Ovo nam je jedan od brojnih projekata u nizu koje provodimo s mladima i zaista nam je drago što imamo mogućnost pozitivno utjecati na njihove životne navike. Digitalna ovisnost rastući je problem u svijetu, a mi vjerujemo da je upravo sport, uz dodatak kvalitetnih informacija o nutricionizmu i psihologiji, izvrsna prevencija tome kao i temelj zdravijeg života općenito“, izjavila je Ivana Maltašić, ispred GD Osijek – Žita.

Predviđene su brojne aktivnosti tijekom trajanja projekta, a neke od ključnih su provedba unutarnjih i vanjskih treninga sa sudionicima projekta – srednjoškolcima iz Osijeka i Belog Manastira, provedba tehnika disanja i relaksacije, izazovi kratkih treninga te nutricionističko i psihološko savjetovanje kroz plakate i priručnike.

"Kvalitetan razvoj i zdravlje učenika nam je važan faktor stoga smo se uključili u projekt "Klikni na sport!". Učenici većinu vremena provode u sjedećem položaju - u školi, učeći, za računalom, što za sobom nosi određene posljedice, a ovim načinom disanja i vježbanja omogućavaju si kvalitetan nastavak života i rada. Ovakvi projekti su bitni jer podsjećaju i širu javnost na važnost zdravlja prije nego što se problem pojavi“, izjavio je Dražen Jakopović, ravnatelj III. Gimnazije u Osijeku.

Gimnazija Beli Manastir također je vrlo rado prihvatila sudjelovanje u projektu za koji je ravnateljica Suzana Periša imala pozitivne dojmove.

„S obzirom da smo svjesni činjenice da mladi danas provode puno vremena u digitalnom okruženju, sa zadovoljstvom smo prihvatili poziv za sudjelovanje na ovom hvalevrijednom projektu. Smatramo da će kroz njega i uz sve njegove popratne aktivnosti, učenici biti dodatno educirani o važnosti sporta i zdrave prehrane kao dijela svakodnevnog života, te se i na taj način ujedno malo odmaknuti od digitalnog svijeta. Vjerujemo da će naši učenici rado sudjelovati i proširiti svijest o spomenutim tematikama, te na taj način, što svjesno, što nesvjesno, u skoroj budućnosti dati doprinos svojoj okolini, ali i društvu općenito“.

Informacije i aktivnosti projekta moguće je pratiti na službenoj web stranici Gimnastičkog društva Osijek – Žito.

***Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.


Izdvojeno

Reci što misliš!