Sport / Ostalo

Na 41. sjednici

Vijeće HOO-a podržalo održavanje Europskog olimpijskog festivala mladih 2025. u Osijeku

Vijeće HOO-a podržalo održavanje Europskog olimpijskog festivala mladih 2025. u Osijeku
HOO

Središnja je točka dnevnog reda bio Nacrt odluke o isticanju kandidatura za održavanje međunarodnih višesportskih natjecanja u Republici Hrvatskoj, a to su: Svjetske igre na pijesku 2025. u Puli, Poreču i Umagu, Europske igre 2027. godine u Splitu te Europski olimpijski festival mladih 2025. u Osijeku

Pod predsjedanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše, u Zagrebu je 15. studenoga održana 41. sjednica Vijeća HOO-a. Središnja je točka dnevnog reda bio Nacrt odluke o isticanju kandidatura za održavanje međunarodnih višesportskih natjecanja u Republici Hrvatskoj, a to su: Svjetske igre na pijesku 2025. u Puli, Poreču i Umagu, Europske igre 2027. godine u Splitu te Europski olimpijski festival mladih 2025. u Osijeku.

Nakon općenitih informacija o projektima, članovi Vijeća HOO-a jednoglasno su dali potporu održavanju svih triju događaja. Njihova će odluka, u obliku pozitivnog mišljenja HOO-a, biti proslijeđena Ministarstvu turizma i sporta, iz kojega će stići na razmatranje i u Vladu RH. O toj će se temi raspravljati i 5. prosinca u Hrvatskoj gospodarskoj komori, kada će se predstaviti procjena financijskih učinaka triju domaćinstava, odnosno njihove isplativosti za gradove domaćine i lokalne zajednice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U olimpijskom programu Pariz 2024. dva su nova imena - jedriličar Martin Dolenc (kajtanje) od 1. studenoga ima status potencijalnog A olimpijskog kandidata. Nakon intervencije članova Vijeća, status članice olimpijskog programa, zasad do Europskih igara u Poljskoj u ljeto 2023., imat će i boksačica Sara Beram, unatoč činjenici da njezin kriterijski rezultat (europska bronca) nije ostvaren u olimpijskoj kategoriji.

U razvojnom programu I novo ime je samo Sara Tomić (karate), s korisničkim pravima od 1. srpnja. U razvojni program II/1 od 1. kolovoza uvrštene su Bruna Huljev (skokovi u vodu) i Helena Dujmić (taekwondo), a s istim nadnevkom u Program hrvatskih olimpijskih nada prelaze: Toni Slavica (plivanje), Nika Karabatić (taekwondo) te Ivan Talaja i Marin Smoljanović (veslanje).

Hrvatske olimpijske nade s 1. listopada statusno su postale i Mila Mastelić, Ariana Oreč, Nikolina Mesić i Mia Tukić (sve iz taekwondoa) te s 1. studenoga Karlo Kodrić (hrvanje). I petero vrlo perspektivnih atletičara - Jana Koščak, Lara Jurčić, Mia Wild, Vita Penezić i Janko Kišak - od 1. kolovoza korisnici su razvojnog programa IV, odnosno Programa hrvatskih olimpijskih nada, koji je trenutačno premašio broj od 60 korisnika. U mlađeseniorski razvojni program III s 1. listopada uvrštena je Paula Antunović (prelazak iz Programa olimpijskih nada), a s 1. studenoga Lea Špehar, obje iz taekwondoa.

U programu sufinanciranja rada trenera također je nekoliko izmjena - na prijedlog Hrvatskog judo saveza, Dragan Crnov (trener svjetske doprvakinje Lare Cvjetko) promaknut je iz kategorije kvalitetnih trenera u višu - vrsni treneri. Hrvatski boksački savez podnio je zahtjev da se trener Pero Tadić uvrsti u kategoriju kvalitetnih trenera na osnovu 3. mjesta na EP-u sportašice Sare Beram. Vijeće HOO-a taj je zahtjev prihvatilo, a prihvaćena su i oba zahtjeva Hrvatskog košarkaškog saveza: Aleksandar Petrović uvršten je u program trenera ekipnog olimpijskog sporta umjesto Damira Mulaomerovića, a trener Darka Kunce zauzeo je mjesto Mladena Erjavca kao trener mlađih dobnih kategorija na listi HOO-a.

Pozitivno mišljenje za prijam stranih sportaša u hrvatsko državljanstvo dobila su trojica boksača - Armin Balota, Emin Jamini i Milan Marjanović (svi na prijedlog HBS-a), a jednako tako i Bayley Sargeant Buden, na prijedlog Hrvatskog streličarskog saveza, te Krisztian Klis kojeg je predložio Hrvatski savez za moderni pentatlon.

Pozitivno mišljenje NSS-ima za organizaciju međunarodnih natjecanja u Republici Hrvatskoj dobili su: Svjetski pojedinačni kup u kuglanju za seniore i mlađe seniore (U23) od 9. do 12. veljače 2023. u Rijeci, Europsko prvenstvo u boksu za mlađe seniore i seniorke (U18) od 12. do 24. travnja 2023. u Poreču, dvije utrke Svjetskog skijaškog kupa "Snow Queen Trophy" 4. i 5. siječnja 2023. na Sljemenu te Europsko JuJitsu prvenstvo od 23. do 26. studenoga 2023. u Zagrebu.

Iduća sjednica Vijeća HOO-a planirana je za početak prosinca, javljaju iz Hrvatskog olimpijskog odbora.


Izdvojeno

Reci što misliš!