Sport / Ostalo

stigla i medalja

Jaka slavonska ekipa nastupila na svjetskom jiu jitsu natjecanju u Abu Dhabiju

Jaka slavonska ekipa nastupila na svjetskom jiu jitsu natjecanju u Abu Dhabiju

Slavonci u sastavu hrvatske ju jitsu reprezentacije u Abu Dhabiju ostvarili sjajan uspijeh: Đakovčanin Vlado Blažević 3. a Osječanin Mark Jobst 7.u svijetu

Domaćin Svjetskog ju-jitsu prvenstva za uzraste U16, U18, U21, seniori i veterani, ( Ju jitsu World Championship) ove godine bio je Abu Dhabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U vremenu od 28. listopada  do 08. studenog  2022. godine, svoju snagu odmjerilo je ukupno 2200 natjecatelja iz 70 zemalja svijeta, od kojih je svaka mogla poslati po 2 najbolja pojedinca u svakoj kategoriji. 

U sastavu hrvatske reprezentacije bilo je ukupno 14 natjecatelja koji su ostvarili nastup u 15 kategorija.

U disciplini newaza (borba u parteru) nastup 6 seniora ispratio je izbornik Luka Lanščak iz Zagreba, dok su 3 trenera pokrila nastupe preostalog newaza tima, a trener Ivan Tomašić nastup Nadine Biljanović u disciplini fighting.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čak 5 natjecatelja i 2 trenera u Abu Dhabi je stiglo iz slavonskih ju jitsu klubova.
Trener Andrej Jovanović bio je u kutu svojim dečkima iz osječkog Ju jitsu kluba Tatami, Marku Jobstu, europskom viceprvaku koji je ovoga puta nastupio u kategoriji U16 do 50 kilograma i Teu Vuletiću koji se  borio u kategoriji U18 do 81kg. Mark je ostvario dvije pobjede uz dva poraza, čime se pozicionirao na 7. mjesto svjetske ju jitsu ljestvice, dok je Teo izgubio oba meča na bodove, iako mu je pobjeda u drugom meču izmakla “za dlaku”.

“Konkurencija je bila izuzetno jaka, no ovo natjecanje nam je potvrdilo kako smo u samom vrhu svjetske ju jitsu elite, te je samo pitanje vremena kada ćemo zasjati zlatnim sjajem”, zaključio je trener Jovanović ujedno se zahvalivši svim sponzorima i građanima Osijeka koji su svojim donacijama mladim borcima omogućili sudjelovanje na svjetskom prvenstvu.

Trener Miro Erkapić pratio je borbe  svoja tri člana, Stjepana Neubauera iz Ju jitsu kluba Vinkovačke Rode, Noru Filić (srebrna sa EP-a u Grčkoj) i Vladu Blaževića (brončanog sa EP-a) oboje iz Ju jitsu kluba Factory Đakovo. Stjepan je nastupio u 2  kategorije, seniori i U21 do 69 kilograma, Nora Filić u kategoriji U16 do 44 kilograma , dok je Vlado Blažević radio istu kategoriju kao Osječanin Teo Vuletić, U18 do 81kilogram. Stjepan i Nora su, nažalost, izgubili svoje mečeve, no Vlado Blažević uspio je napraviti veliki sportski podvig i popeti se na postolje. Svjetska brončana medalja došla je poslije 5 mečeva. Nakon što je izgubio prvu borbu od Angolca Erika Barrosa, Vlado je u repasažu pobjedio predstavnika Njemačke Toma Lindea na arm bar (poluga na ruci), Izraelca Amara Jizhaqa na toe hold (poluga na nozi), pa Tajlanđanina Kennetha Thongsonga ponovno na arm baru, dok je Brazilca Pedra Nascimenta porazio na "walk overu".

"Čestitam mom dragom pulenu, odradili smo vrhunski posao od priprema do izvedbe. Vlado je pokazao mirnoću i staloženost nakon početnog poraza, te prekrasnu i vrlo ubojitu igru u nastavku natjecanja, držeći se taktičkih postavki koje smo dogovorili. Razina konkurencije na ovom natjecanju bila je nevjerojatna što ovaj nastup i medalju čini još posebnijom. Mogu samo reći: “Bravo Vlado majstore”! , uzbuđeno je izjavio za medije trener Erkapić, zahvalivši i svima koji su pomogli u priprema, posebno Josipu Gajčeviću za kondicijski dio priče, te sponzorima koji su pomogli u pokrivanju dijela ogromnih troškova nastupa na tom svjetskom prvenstvu.

“Posebni pozdrav šaljemo ekipi iz kluba, Norinim i Vladinim sparing partnerima koji su naš dvojac ove godine dizali do tri medalje na velikim natjecanjima! Bravo Tvornica!, dodao je Erkapić uputivši i pozdrave Rodama sa Bosuta.

Iako još uvijek pod dojmovima Svjetskog prvenstva, uspješni slavonski ju jitsu borci i borkinje čvrsto su na zemlji i već počinju s pripremama za slijedeće veliko natjecanje. Riječ je o Europskom prvenstvu za mlade u Francuskoj u ožujku slijedeće godine.

Dodajmo još kako se Hrvatska iz Abu Dhabija vratila sa ukupno 3 medalje, među kojima i jednom zlatnom. Naime, osim Vlade broncom se okitio i Zagrepčanin Luka Škorić u kategoriji seniora -94 kilograma, dok je Nadina Biljanović otišla do kraja u disciplini fighting seniorke +70kilograma i tako se okitila svjetskim zlatom.


Izdvojeno

Reci što misliš!