Sport / Ostalo

druga rezerva za finale

Aurel Benović odradio vrlo dobar nastup na Svjetskom prvenstvu u gimnastici

Aurel Benović odradio vrlo dobar nastup na Svjetskom prvenstvu u gimnastici
PR

Filip Ude u finalu Svjetskog prvenstva, Aurel Benović druga rezerva

Filip Ude drugu godinu za redom u finalu je Svjetskog prvenstva na konju s hvataljkama! Nakon japanskog Kitakyushua prošle godine, sada je sve ponovio u Liverpoolu i izborio svoje peto svjetsko finale u karijeri i ujedno četvrto pojedinačno. Aurel Benović druga je rezerva za finale tla, dok je aktualni srebrni olimpijac Tin Srbić zbog pogreške na jednom elementu ostao bez finala.

Filipu Udeu ovo je drugo veliko finale ove godine nakon Europskog prvenstva  ovoga kolovoza u Münchenu. U Liverpoolu je čekao rasplet do kasno u noć, a kada se crta podvukla zauzeo je ukupno 7. mjesto s ocjenom 14.400 u konkurenciji 138 vježbača na konju s hvataljkama i u subotu će se boriti za medalju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Hvala mojoj obitelji, mojoj kćerkici Evi. Hvala mojim trenerima koji nikada nisu odustali od mene i što su ponovni na mene. Hvala svima koji su svih ovih godina još uvijek uz mene. Sretan sam i ponosan što sam s 36 godina i dalje u vrhu, u top 8 najboljih. Ovo je moje 4. pojedinačno i 5. svjetsko finale. U godinu dana ušao sam u tri velika finala, dva svjetska i jedno europsko. A to mi se nije dogodilo u 20 godina karijere. Trenirao sam, radio sam za to. Ponosan sam na sebe. Odradio sam trening vježbu, nije bila savršena, ali je bila dosta za finale. A u njemu se nadam barem ponoviti isto ili možda i pojačati vježbu. Ovisi kako ću se osjećati, a i moram prvo porazgovarati s trenerom“, rekao je nakon dugog kvalifikacijskog dana u Liverpoolu Filip Ude.

Aurel Benović na svom drugom SP-u u životu s ocjenom 14.266 završio je kao ukupno 11. među 132 parteraša, ali kako su ispred njega bila tri Japanca, a u finalu mogu maksimalno 2 iz iste zemlje, naš najbolji gimnastičar na tlu na kraju je 10., druga rezerva za finale.

„Jako je težak dan iza mene, ali ponosan sam. Odradio sam kvalifikacije na vrhunskoj razini. Podigao sam i svoju izvedbu i psihičku razinu na još viši nivo. Do samoga kraja bilo je neizvjesno, doslovno sam čekao da zadnji gimnastičar doskoči i završi, ali na žalost nisam uspio ući u finale. Ništa, okrenuti ću se novoj sezoni i obećati da ću ići još jače, da ću se još više truditi, pojačavati startnu ocjenu vježbe i očekujem sljedeće godine puno bolje rezultate i bolji plasman na Svjetskom prvenstvu“, najavio je Osječanin.

Tin Srbić zbog pogreške na elementu Piatti koji mu je donio ocjenu 13.200 ostao je bez finala na preči. Završio je kao ukupno 46. među 138 prečaša. Iza njega su tri nastupa na Svjetskim prvenstvima i u svakome je bio u finalu. Na žalost u Liverpoolu je prekinuo niz iz zlatnog Montreala 2017., Dohe 2018. (4. mjesto) i Stuttgarta 2019. (srebro).

„Prvi put za mene gotovo Svjetsko prvenstvo prije finala. Stvarno sam tužan što ne ostajem ovdje do kraja. Sama atmosfera, treninzi ovih tjedan dana ovdje, početak vježbe u kvalifikacijama danas savršen... Nisam izazvao ovu grešku. Točno ono o čemu sam pričao prije - biti ću zadovoljan ako se dogodi greška koja nije plod toga da sam bio nesiguran, da sam loše krenuo vježbu, stisnuto, u strahu. Ovaj put sam krenuo hrabro, rekao sam si 'ideš svaki element napraviti savršeno'. Tako sam i nastupio. Zbog toga se dogodila greška. Ne mogu se sjetiti, ali mislim da taj element nisam nikada pogriješio. Ni na treningu. Nikada u životu. Nije mogla biti sekunda dekoncentracije, jer mi nemamo sekundu vremena u sred vježbe. Bila je to milisekunda. I ne bih čak rekao dekoncentracija, nego jednostavno sam u toku tog elementa već bio na sljedećem elementu jer sam bio uvjeren da je to - to, odrađujem ovo. Izbacilo me totalno iz takta, ne znam što bih rekao. Baš me iznenadila greška. Nekad očekuješ grešku u elementu, osjetiš da si nešto krivo napravio, ovo me baš iznenadilo. Baš mi je  jako žao da je tako glupa greška ispala“, u dahu će Tin nakon kvalifikicija pokušavajući pronaći odgovore.

„Mislim da sam ja možda htio više nego što sam trenutno mogao. I da me to pojelo. Bio sam sposoban za finale, to je sigurno. Uvjeren sam, da sam samo taj element uspio izvući, bilo bi 14.500 i više i sigurno finale. Gledam sve te dečke, oni te vježbe rade već godinama, to izgleda sigurnije. Ja sam izgledao sigurno u prvoj polovici, ali očito još treba raditi. Koliko god da sam postigao sve to u karijeri, ovo je kao u medicini, nikada ne prestaješ učiti. Danas sam naučio nešto novo. Koristiti ću to da popravim do kraja godine i da u iduću sezonu krenem još bolje. Treba mi samo jedna sezona bez ozljeda, još jedna sezona s ovom novom vježbom. Ja znam da ću se vratiti na najviše razine. Samo ne znam točno kada, ali znam da budem!“, jasno je poručio bivši prvak i viceprvak svijeta.

Udeovo finale na konju s hvataljkama na rasporedu je u subotu od 16:22 po hrvatskom vremenu.


Izdvojeno

Reci što misliš!