Sport / Ostalo

povratak u dvorane

Od sutra najmlađi Osječani opet mogu u sportske dvorane osnovnih škola

Od sutra najmlađi Osječani opet mogu u sportske dvorane osnovnih škola
osijek.hr

Radi se o više od 1000 djece, najmlađih uzrasnih kategorija dvoranskih sportova

Školske sportske dvorane u Osijeku od srijede, 28. listopada, ponovno će otvoriti svoja vrata za sportske namjene osječkih klubova, no uz provođenje svih propisanih epidemioloških mjera. Najavila je to na konferenciji za novinare, održanoj na osječkom Srednjoškolskom igralištu, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš sa suradnicima.

"Želimo podijeliti dobru vijesti, a to je da otvaramo školske sportske dvorane za sport, za mlađe dobne kategorije sportaša, za sportske klubove, članice naše Zajednice športskih udruga grada Osijeka. Početak školske godine kao i korištenje školskih sportskih dvorana, protekli su u neuobičajenim okolnostima kojima smo se morali prilagoditi. Grad Osijek je grad sporta. Svjedoči tome i nedavno održana prezentacija i javno savjetovanje na temu Strategije razvoja sporta na području grada Osijeka za narednih 10 godina. Svjesni smo potrebe naših najmlađih, za nastavkom kontinuiteta bavljenja sportom, priprema za natjecanja i održavanja treninga", rekla je Žana Gamoš.

Uvažavajući sve aspekte, početkom rujna je Grad Osijek uputio Zajednici športskih udruga grada Osijeka i svim osnovnim školama s područja grada, dopis o postupanju, sukladno epidemiološkoj situaciji. No nakon objave dodatnih mjera i preporuka, od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva turizma i sporta zatraženo je i dodatno pojašnjenje, budući da školske sportske dvorane osnovnih škola u gradu Osijeku koriste mlađe kategorija sportaša koji uglavnom nisu iz istog razrednog odjela, a najčešće niti iz iste škole. Isto pojašnjenje Zajednica športskih udruga grada Osijeka zatražila je od Športske zajednice Osječko-baranjske županije.

"Tim smo dopisom, zbog važnosti bavljenja sportom i nastavkom treniranja naših najmlađih dobnih kategorija, zatražili da nam detaljno daju naputke na koji se način treninzi mogu odvijati u školskim sportskim dvoranama, a sve u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom, mjerama i preporukama." kazala je Žana Gamoš dodajući da odgovor, nažalost, nije dobiven.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stoga je Grad Osijek pozvao partnere te održao sastanak s Aktivom ravnatelja osnovnih škola grada Osijeka, s predstavnicima osječkih klubova koji su članovi Zajednice športskih udruga grada Osijeka i Zajednicom športskih udruga grada Osijeka.

"Donijeli smo odluku o povratku najmlađih dobnih kategorija, najmlađih sportaša u naše školske sportske dvorane. Donijeli smo odluku, uz poštivanje svih pretpostavki i potrebnih koraka za siguran boravak djece u dvoranama i treninge. Jedan od koraka koji smo jučer realizirali je i nabavka akumulatorskih prskalica za aerosolnu dezinfekciju koje smo podijelili svim osnovnim školama. Drugi korak je kreiranje termina i rasporeda korištenja školskih sportskih dvorana, gdje smo na raspolaganje stavili 18 od 21 školske sportske dvorane te utvrdili termine, vodeći računa da se dobne kategorije i različiti sportovi ne miješaju. Donijeli smo i preporuke svim sudionicima – trenerima, upravama klubova, osnovnim školama, ravnateljstvima, Zajednici i Gradu Osijeku – odnosno obveze svih nas kako bi oni najmlađi bili sigurni u bavljenju sportom. Sport u gradu nam je iznimno važan, stoga mi je, uime Grada Osijeka, drago što nakon kratke pauze, nastavljamo sa kontinuitetom održavanja treninga i bavljenja sportom najmlađih dobnih kategorija", istaknula je zamjenica gradonačelnika poželjevši siguran nastavak sportskih uspjeha osječkim sportskim klubovima.

Detalje u svezi novih okolnosti otvaranja školskih sportskih dvorana iznio je voditelj Odsjeka za sport u okviru Upravnog odjela za društvene djelatnosti Darko Dumančić koji je podsjetio kako su dvorane inače za sport otvorene po modelu korištenja od 2001. godine.

"Model je to koji se uspješno primjenjuje u osnovnim školama grada Osijeka, a odražava nekoliko činjenica – postojanje školskog sportskog društva, prioritete za sport djece i mladeži propisane Zakonom o sportu te financiranje. Grad Osijek u stopostotnom iznosu financira korištenje školskih sportskih dvorana po posebnom rasporedu koji izrađuju ravnatelji škola, Zajednica športskih udruga grada Osijeka i sportski savezi. Činjenica je to koja uvelike pomaže sufinanciranju školskog sporta i športskih klubova grada Osijeka, a Grad Osijek za tu namjenu izdvaja oko 400 tisuća kuna godišnje"m pojasnio je Darko Dumančić.

Na taj su način, kako je istaknuto, svi podjednako nezadovoljni jer im termina uvijek nedostaje…

"Istraživanje provedeno za Strategiju razvoja sporta na području grada Osijeka pokazalo nevjerojatan podatak – da se svako drugo dijete u dobi do 15 godina u Osijeku aktivno bavi organiziranim sportom u klubovima. Onda je jasno kolika je potreba i koliko je napravljeno po tom pitanju za korištenje školskih sportskih dvorana". – rekao je voditelj Odjeka za sport.

Darko Dumančić ujedno je uputio i zahvalu svim ravnateljima koji su preuzeli dio odgovornosti, kao i tijekom proteklih 20 godina, kako bi organizirali zaključavanje dvorana, čišćenje u večernjim satima, čak i odustajanje od eventualnih većih prihoda koje bi mogli ostvariti ukoliko bi dvorane iznajmljivali na tržištu za sportsku rekreaciju.

"Stoga svim dionicima velika zahvala na razumijevanju, kao i našim klubovima. Posebno smo zadovoljni što ipak uspijevamo sve pokriti i organizirati. Sigurnost djece i sigurnost učenika u školama je na prvom mjestu, a nabavkom uređaja za dezinfekciju i prilagođenim rasporedom, učinili smo maksimum za sigurnosti djece sportaša, učenika i trenera. Vjerujemo da će tako i ostati." – poručio je Darko Dumančić.

U ime Ravnatelja osnovnih škola i Školskog sportskog saveza zahvalu Gradu Osijeku uputio je Dane Končar, ravnatelj OŠ Višnjevac.

"Želim zahvaliti našem osnivaču, Gradu Osijeku, što nam je pomogao da se školske sportske dvorane otvore i da ih stavimo u funkciju naših učenika, učenica i klubova. Škole nisu bile dobile jasnu preporuku, ali naš osnivač nas je sazvao i omogućio da dobijemo ipak smjernice, poštujući na prvom mjestu sigurnost naših učenika. Organizacija nam je olakšana nabavkom ovih pomagala za čišćenje i održavanje prostora po preporukama Zavoda za javno zdravstvo i Stožera Civilne zaštite, poštujući sve mjere.", kazao je Dane Končar.

Zadovoljstvo što se djeca mogu vratiti u školske dvorane izrazio je i predstavnik Ženskog rukometnog klub Osijek Goran Crnov.

"Ovo će nam puno značiti i zahvaljujem se Gradu Osijeku što je izašao u susret svim klubovima i dvoranskim sportovima koji će napokon nastaviti raditi gdje smo stali jer nam dolaze natjecanja i ovo je za djecu izuzetno važno, posebice za njihov razvoj u budućnosti jer da se ovo nije dogodilo, klubovi bi izgubili generacije, što bi se kasnije osjetilo i kroz seniorski program",  istaknuo je Goran Crnov.

Da je potrebno poštivanje epidemioloških preporuka i mjera, poručio je i predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Osijeka Neđeljko Knežević.

"Sport se vraća u sportske dvorane osječkih osnovnih škola. Radi se o više od 1.000 djece, najmlađih uzrasnih kategorija dvoranskih sportova. Sretni smo i zadovoljni i naravno da je potrebno pridržavati se svih mjera koje su propisane kako bi sve proteklo u najboljem redu. Zahvala Gradu Osijeku koji dugi niz godina financira korištenje sportskih dvorana osnovnih škola i možda ovom prilikom treba istaknuti kako se nadamo da će i Županija krenuti koracima Grada Osijeka te po istom modelu otvoriti za sport dvorane srednjih škola te barem u jednom dijelu sufinancirati korištenje tih dvorana", naglasio je Neđeljko Knežević dodajući kako bi to bilo značajno za osječki sport.


Izdvojeno

Reci što misliš!