Sport / Ostalo

novi sadržaj

U dvorani Gradski vrt postavljena umjetna stijena za sportsko penjanje

U dvorani Gradski vrt postavljena umjetna stijena za sportsko penjanje
osijek.hr

Sadašnjim i budućim penjačima, u dvorani Gradski vrt, na raspolaganju su dvije vrste stijena

Nastavno športska dvorana Gradski vrt bogatija je za novoizgrađenu umjetnu stijenu za sportsko penjanje. Riječ je o projektu koji su potaknuli Sportsko-penjački klub Bastion Osijek i HGSS Osijek, a umjetna stijena smještena je u južnom i istočnom hodniku na prvom katu NŠD „Gradski vrt“.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Borisa Piližote, novoizgrađene umjetne stijene omogućuju daljnji rast i razvoj sporta u gradu.

"Mladim generacijama ovo otvara još jednu priliku za aktivan i zdrav način života. Novoizgrađene stijene zasigurno će privući i profesionalne penjače, ali i rekreativce u ovaj izrazito atraktivan sport koji diljem svijeta privlači sve više zanimanja. Također, moguće je održavanje prvenstava, kupova i revijalnih sportskih događanja, a posebnost je i što je sportsko penjanje 2016. godine uvršteno u program olimpijskih sportova. Osim toga, riječ je o sportu koji je zanimljiv za grad Osijek jer pruža mogućnost organiziranja specijaliziranih radionica za osjetljive skupine poput osoba s invaliditetom, djece s poteškoćama u razvoju kao i osobe oboljele od Parkinsonove bolesti i multiple skleroze. Zašto ovdje? Ovaj je prostor u dvorani Gradski vrt do sada bio u potpunosti neiskorišten te smo mu ovako dali novu namjenu, a umjetna stijena u unutarnjem prostoru moći će se koristiti tijekom cijele godine, neovisno o vremenskim uvjetima", naglasio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sadašnjim i budućim penjačima, u dvorani Gradski vrt, na raspolaganju su dvije vrste stijena: Boulder stijena koja je osigurana sa specijalnim sigurnosnim strunjačama za penjanje na malim stijenama te Lead stijena na kojoj se koristi sigurnosna oprema i užad pod nadzorom instruktora. Predsjednik i trener u Sportsko-penjačkom klubu Bastion te član HGSS-a Osijek Ivan Ljubičić pojasnio je kako naizgled šarene stijene nisu slučajne, već penjačima predstavljaju težinu i smjer penjanja.

"Ovo je sportsko penjanje nastalo iz alpinizma 80-ih godina prošlog stoljeća. Za razliku od alpinizma, u penjanju se koristimo samo svojim rukama i nogama, bez pomagala, a jedino sredstvo koje koristimo je pojas koji sprječava eventualne padove. Ovdje su dvije vrste stijena – imamo Lead stijenu gdje se penje na uže te Boulder – gdje se penje do 4 metra visine, a sigurnost je zajamčena strunjačom" kazao je Ivan Ljubičić.

Direktorica Športskih objekata Nataša Brčić istaknula je kako je za novoizgrađene umjetne stijene iz gradskog proračuna izdvojeno 250 tisuća kuna. Najzanimljivija svakako je bila prezentacija, a penjačke vještine na novim je stijenama pokazao 8-godišnji Noa Ljubičić koji ni s visine nije skidao osmijeh s lica.

"Vidio sam tatu kako se penje i tako sam i ja krenuo. Nisu sve stijene jednake težine, ali nije me strah", rekao je Noa.

Inače, ovaj je olimpijski sport trebao biti predstavljen na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju, što je odgođeno zbog korone, a iz SPK Bastion poručuju kako im je prioritet zainteresirati što više mladih.

"mamo licenciranog trenera, imat ćemo vođene treninge i škole penjanja, a zainteresirani nas mogu pronaći na Facebook stranici SPK Bastion Osijek preko koje nam mogu uputiti sve svoje upite", zaključuju iz SPK Bastion.


Izdvojeno

Reci što misliš!