Sport / Ostalo

boulder i lead stijena

U Osijeku se gradi umjetna stijena za sportsko penjanje

U Osijeku se gradi umjetna stijena za sportsko penjanje

Predstavljen projekt izgradnje umjetne stijene za sportsko penjanje u NŠD „Gradski vrt“

Na poticaj Sportsko-penjačkog kluba “Bastion“ Osijek i HGSS-a Osijek pokrenut je projekt izgradnje umjetne stijene za sportsko penjanje koji su predstavili zamjenik gradonačelnika Boris Piližota te predsjednik i trener u SPK „Bastion“, član HGSS-a Osijek Ivan Ljubičić.

Naime, sportsko penjanje kao olimpijski sport, uvršten je u program Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Izgradnja stijene za penjanje dodatno će obogatiti i povećati atraktivnost sportske ponude u Osijeku i cijeloj regiji, posebice jer u bližoj okolici ne postoji slična penjačka infrastruktura (visoka i niska stijena sa strunjačama na jednom mjestu).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Umjetna stijena bit će smještena u južnom i istočnom hodniku na prvom katu NŠD „Gradski vrt“ i  sastojat će se od 2 dijela i to od Boulder stijene, visine 4 m i širine 14 m i Lead stijene, visine 8m i širine 6,2 m.

Dodana vrijednost projekta je oplemenjivane prostora koji je trenutno neiskorišten, a  kako će se umjetna stijena nalaziti u sklopu dvorane, odnosno u zatvorenom prostoru, ovaj sport moći će se prakticirati cijele godine neovisno o vremenskim uvjetima.

Ukupna vrijednost investicije je 199.000,00 kn + PDV. Trenutačno u Hrvatskoj djeluje 24 sportsko-penjačka kluba koji okupljaju nekoliko tisuća članova, a realizacija ovog projekta doprinosi i ciljevima Programa javnih potreba na području grada Osijeka, posebice u dijelu koji se odnosi na poticanje i promicanje sporta, unaprjeđenju kvalitete sportske ponude u gradu, poticanje razvoja mladih sportaša i očuvanje kvalitete osječkog sporta.

Među aktivnostima koje će se provoditi na stijeni su: organizacija škole penjanja za sve uzraste, stalna suradnja s postajom HGSS Osijek čijim je članovima umjetna stijena idealan poligon za vježbe i treninge, organizacija dana otvorenih vrata za sve građane, organizacija specijaliziranih radionica terapijskog penjanja za osjetljive skupine (osobe sa invaliditetom, rehabilitaciju djece s teškoćama, osobe oboljele od Parkinsonove bolesti i multiple skleroze i sl.) te održavanje lokalne (županijske) lige i uvrštavanje Osijeka u program nacionalne Petzl BLOK lige.


Izdvojeno

Reci što misliš!