Sport / Ostalo

horvat ima još jednu šansu za europsko

Gašparčev memorijal: Paravac na krilima publike do norme za Svjetsko juniorsko prvenstvo

Gašparčev memorijal: Paravac na krilima publike do norme za Svjetsko juniorsko prvenstvo

Tijekom vikenda svi ljubitelji atletike okupili u Dvorani Gradski vrt da bi prisustvovali trećem po redu Memorijalu Josip Gašparac

Iako već tradicionalno, svako je izdanje “Gašparca” posebno i nabijeno (pozitivnim) emocijama. Upravo je tako bilo i ovaj put: ulazak atletičara dostojan najvećih svjetskih zvijezda, popraćen svijetlima reflektorima, glazbom i najavom najznačajnijih rezultata karijere, samo je dio “tretmana” koji su domaći i strani motkaši mogli osjetiti.
No glavnoj su disciplini prethodili brojni odlični rezultati pa krenimo od početka.

Dan za skokove otvoren je upravo tako – preskakanjem prepona, a najbrži su bili slijedeći pojedinci:

- 60m prepone: kadetkinja Mia Wild (9,08), ml. juniorka Melani Bosić (9,14), mlađi junior Dominik Eleš (10,61) te juniorka Lana Dejanić iz Srbije (9,46);
- 55m prepone bilo je predviđeno za mlađekadetski uzrast, a pobjeđuju Tena Terzić (9,54) i Filip Hulak (10,12).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Utrku na 60m, od ukupno 35 natjecateljica, najbrže je otrčala Milica Pelemiš iz Srbije (7,93), dok je naša najbolje plasirana atletičarka bila Mia Wild s istim rezultatom kao drugoplasirana, no tisućinke su Miu ipak smjestile na treće mjesto (7,99).

Muška utrka na 60m bila je prava međunarodna: Hajrudin Vejzović (BIH) pobjeđuje s rezultatom 7,04, a slijede ga predstavnici Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, nakon čega dolazimo do našeg najbolje plasiranog predstavnika – Luki Jakoboviću je rezultat 7,30 bio dovoljan za peto mjesto.

S utrka smo skočili na skokove, točnije skok u dalj. Najbolji mlađi kadet bio je Otočanin Ivan Rajčić (4,20m), dok je najbolji u apsolutnoj muškoj konkurenciji bio Strahinja Radojević iz Srbije (6,33m). Kod žena pobjeđuje Nađa Zorić (Srbija) s rezultatom 5,74m, dok su naše najbolje plasirane daljašice bile Ana Hin na trećem (5,13m), odnosno Jana Pranjić na četvrtom mjestu (5,12m).

Muški skok u vis bio je posebno atraktivan i napet, a tomu u prilog govori činjenica da se skakalo preko dva metra, kao i da je prvoplasirani dvojac natjecanje završio istim rezultatom (2,05m), no manji broj pokušaja prevagnuo je u korist Nikole Mujanovića iz Srbije. Naš najbolji predstavnik, Bartol Cik, završava kao četvrti s rezultatom 1,70m. U ženkoj konkurenciji slavi Sara Aščić (1,65m) koja, raspoložena za još skokova, natjecanje nastavlja u troskoku, gdje slavi s rezultatom 11,04m. U muškom je troskoku najbolji bio Petar Čanak iz Srbije (13,58).

Zagrijana navijačka atmosfera dolazi do vrhunca: kreće motka! Ni nogometni derbi Osijek-Hajduk nije pokolebao navijače koji su, kako je vrijeme odmicalo, ispunili sva sjedeća mjesta u dvorani.

Dame imaju prednost pa smo prvo imali prilike gledati ženski trojac koji se, na domaćem terenu, nadmetao. Napetosti nije nedostajalo, što dokazuje činjenica da su prve dvije djevojke preskočile istu visinu (3,31m). Manji broj pokušaja pobjedu donosi Nikolini Užnik, ispred drugoplasiranje Klare Šoje i trećeplasirane Petre Šešum (2,80m).

U nastavku natjecanja (muška motka, B grupa) mladi Karlo Salaj publiku obara s nogu, i to doslovno: čak četiri puta ruši osobni rekord, pritom ne gubeći elan za još skokova, a na kraju pobjedu odnosi rezultatom 4,31m. Drugoplasirani je bio, također na domaćem terenu, Rocco Martinović s rezultatom 3,61m.

Slijedi (naizgled) predah prije A skupine motkaša, no organizatori ne staju s iznenađenjima: publika je, po prvi put u povijesti hrvatske atletike, imala priliku gledati štafetu 55m prepone. Štafetna je utrka publiku digla na noge, a poredak je bio slijedeći:

- Slavonija II ((Melani Bosić, Joško Buzina, Lorena Faktor, Franko Salaj) – 32,81;
- Slavonija I ((Dorotea Šešum, Mislav Škrtić, Petra Mauk, Dominik Škorjanc) – 33,11;
- Slavonija III (Jana Pranjić, Juraj Buzina, Mia Wild, K.arlo Salaj) – 33,71.

Na kraju – spektakl koji su svi čekali! Najbolji od najboljih, uz ovacije publike i sjaj reflektora, ulaze jedan po jedan, baš kako priliči jednom velikom, međunarodnom natjecanju.

Početna visina bila je 4,60m, a ubrzo s natjecanja ispraćamo dva slovenska predstavnika, dok u nastavku pratimo sva tri naša predstavnika, te atletičare iz Italije i Slovenije.

Borna Cik iz prvog pokušaja preskače visinu 5,00m, čime je izjednačio osobni rekord i zauzeo ukupno 5. mjesto.

Fantastično raspoloženi Ivan Paravac atmosferu drži na iglama: cilj mu je preskočiti 5,10m, rezultat koji na natjecanjima dosad nikad nije preskočio, a predstavlja normu za Svjetsko juniorsko prvenstvo (koje se, u srpnju ove godine, održava u Keniji). U prvom pokušaju ruši, no kada je došao red na drugi pokušaj, kreće njegova omiljena pjesma, a publika biva glasnija no ikad: Paravac sigurno leti preko letvice, čime osigurava svoju “kartu” za Keniju. Četvrto mjesto u poretku njemu je samo broj jer je glavni cilj ostvaren.

Natjecanje nastavlja najjači trojac, a već na slijedećoj visini (5,20m) (o)staju dvojica: trećeplasirani Alessandro Sinno (Italija) te drugoplasirani Robert Renner (Slovenija).
To znači samo jedno – Ivan Horvat sad na natjecanju ima  jednog jedinog protivnika – visinu 5,60m, koliko iznosi norma za Europsko prvenstvo (kolovoz 2020., Francuska). Ivan preskače 5,40m iz drugog pokušaja, nakon čega propušta visinu 5,50. Napada normu. Prvi pokušaj, zatim drugi, pa treći…  Letvica pada, a usporena snimka na videozidu podsjeća koliko je malo nedostajalo do uspjeha.

Ivan je ispraćen velikim pljeskom, dok će norma ipak pričekati neko drugo natjecanje.
Rezime nastupa naših motkaša je slijedeći: jedan osobni rekord, jedna norma za svjetsko prvenstvo i jedna pobjeda – zvuči odlično!


Izdvojeno

Reci što misliš!