Sport / Ostalo

REPRESIJA UMJESTO EDUKACIJE

Nove izmjene zakona o navijačima su licemjerne i fokusirane samo na represiju

Policija odlazi korak dalje i predlaže da i odijevanje može biti prekršaj. Navijači koji će maskirati lice radi prikrivanja identiteta bit će kažnjeni kaznom od 2.000 do 15.000 kuna ili zatvorom do 30 dana pa bi po tome i popularnog CRO Shreka mogli kazniti i to potpuno neopravdano

Nasilje na tribinama i izvan njih država pokušava smanjiti novim drastičnijim kaznama. U Sabor ovaj tjedan stižu izmjene tzv. Zakona o navijačima prema kojemu bi prekršaj postalo i ako navijači odbiju alkotestiranje i test na droge.

Međutim, kako smo upozorili i državnog tajnika za sport Tomislava Družaka, novi Zakon gotovo uopće ne predviđa mogućnost prevencije, edukacije i dijaloga, a Družak je na to najavio da će se zahvaljujući pozivu RTL Direkta na edukaciju razmisliti o tome kako se može na tom polju raditi s navijačkim skupinama jer sport bez navijača ne može postojati kao ni navijači bez sporta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svi koji napušu više od 0,5 promila alkohola u krvi na stadione neće moći ulaziti tako da se mogu očekivati duga čekanja na ulazima, a navijači koje zateknu na tribinama s više od 0,5 promila bit će kažnjeni novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna ili zatvorom do 30 dana.

S obzirom na to da se na stadionima toči pivo odredbu od dozvoljenih 0,5 promila ne podržavaju svi, a MOST-ov saborski zastupnik Marko Sladoljev objašnjava: ''Treba reći da su licemjerne odredbe o kažnjavanju navijača koji popiju dvije pive i praktički kazne su visoke i novčane i zabrane odlaska na utakmicu do dvije godine u trenucima kada se u svečanim ložama uredno toči alkohol''.

Policija odlazi korak dalje i predlaže da i odijevanje može biti prekršaj. Navijači koji će maskirati lice radi prikrivanja identiteta bit će kažnjeni kaznom od 2.000 do 15.000 kuna ili zatvorom do 30 dana pa bi po tome i popularnog CRO Shreka mogli kazniti i to potpuno neopravdano.

U MUP-u si tako žele olakšati prepoznavanje huligana koji su sudjelovali u neredima. ''Taj zakon ni u kojem slučaju ne sprečava dolazak na stadione s klupskim obilježjima, kapama, šalovima, već je evidentno riječ o tome da se spriječi dolazak na borilišta onima koji dolaze s namjerom činjenja protupravnih radnji. Ako netko dolazi s fantomkom na utakmicu, ako netko dolazi omotane glave zasigurno nema dobre namjere'', kaže Tomislav Družak, državni tajnik za sport.

Udruge navijača svojim koreografijama na tribinama su već dale do znanja da ne podržavaju nove mjere, a Mijo Šokčević iz udruge Uvijek vjerni ističe: ''Ne podržavamo tu zamisao zato što mislimo da to neće biti prihvaćeno u navijačkim krugovima da bude u redu. Smatram da se time neće nešto bitno promijeniti''.

Prekršaj bi postalo pozivanje i poticanje na tučnjavu ili napad na druge gledatelje, policiju i sportaše, no tu je kazna rigoroznija: od 5.000 do 25.000 kuna ili 30 do 60 dana zatvora. Zakon se pooštrava i zbog sukoba navijačkih skupina prije i poslije utakmica, poput onih na odmorištima.

''Iz samog vrha policije su više puta naglašavali kako mi u odnosu na neke druge zapadne zemlje nemamo izražen veći broj bilo kakvih incidenata. Dok u zemljama koje imaju izraženu navijačku kulturu rade obrnuto, na smanjenju represije i edukaciji - na razgovoru, na dijalogu, obrazovanju vlastitog kadra'', upozorava sportski novinar Juraj Vrdoljak.

Družak o represiji umjesto edukacije: 'Osjećamo se pozvani i prozvani pozivom RTL Direkta razmisliti o tome'

Novi bi zakon postao represivniji, ali ne predviđa mogućnost prevencije, edukacije i dijaloga, upozoravamo Družaka koji na to kaže: ''Mi se na neki način osjećamo prozvani i pozvani ovim vašim pozivom da promislimo o tome kako i na koji način možda poraditi na navijačkim skupinama jer sport bez navijača ne može postojati kao ni navijači bez sporta''.

A kad navijači svoj bunt zbog nepoštivanja sporta i zakona pokazuju nasiljem trpe rezultati na što upozorava bivši državni izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Miroslav Ćiro Blažević: ''Krajnje je vrijeme da naša mladost shvati da su privilegirani što su Hrvati. Mi smo napravili toliko toga na što oni mogu biti ponosni. Čuvajte to za vas i vašu djecu jer jedan incident može kompromitirati cijeli ugled koji su mukotrpno stvorili naši sportaši''.

Za rušenje ugleda najviše je kriv sustav u kojemu je moguća masovna tučnjava na odmorištima i bijeg od sudskih presuda.

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!