Sport / Ostalo

srebro za osječki iktus

Lončarići, Grgić i Ipsa - viceprvaci Europe!

Lončarići, Grgić i Ipsa - viceprvaci Europe!

Najljepšim vijestima završava (ipak) ova veslačka sezona za osječke veslače na međunarodnim smotrama. Iktusovi veslači Anton i Patrik Lončarić, Ivan-Ante Grgić te Fabio Ipsa (VK Istra Pula) osvojili su srebrnu medalju na Europskom prvenstvu za mlađe seniore u četvercu bez kormilara u grčkoj Ioannini.

Hrvatsko veslanje danas ima dva velika razloga za slavlje – na Europskom prvenstvu u Ioannini osvojene su dvije srebrne medalje. Osim muškog četverca bez kormilara slavio je i ženski četverac – Izabela Krakić, Ivana Jurković, Josipa Jurković i Bruna Milinović. Riječ je o poznatom četvercu koji je 2017. godine osvojio europsko i svjetsko juniorsko zlato, zajedno s braćom Lončarić koji su tada osvojili svjetsko juniorsko zlato u dvojcu bez kormilara. 
 
Uspjeh muškog U23 četverca bez kormilara je i veći ako znamo da su u finalu EP u Grčkoj izgubili od starije i iskusnije rumunjske posade koja je osvojila srebro na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Linzu i koja će predstavljati Rumunjsku na Olimpijskim igrama u Tokiju (Tiganescu, Semciuc, Berariu, Pascari). Nakon solidnoga starta hrvatska je posada na prvih 500 metara zauzela treću poziciju, iza Švicarske, no od polovice staze pratili su nedostižne Rumunje s druge pozicije te  na kraju osvojili srebro. Švicarci su bili treći, a za njima posade Švedske, Njemačke i Litve. Iako je zaostatak za Rumunjima bio sedam sekundi valja spomenuti i brzinu hrvatskog četverca – 6:05,93. 

Podsjećamo kako je posada Lončarić-Lončarić-Grgić-Ipsa sastavljena tek nekoliko tjedana prije Svjetskog prvenstva za mlađe seniore održanog u Sarasoti (Florida) na kojem su zauzeli 10. mjesto. 

Pod vodstvom Iktusove trenerice Jasminke Kraljević-Čolić uspjeli su se dignuti nakon tog rezultata te još jednim pripremama u Zagrebu dotjerati veslanje do pristojne kvalitete i brzine, a na štrokersko mjesto zasjeo je Anton Lončarić. Tijekom priprema bilo je problema i s ozljedama, no na kraju je ostvaren hvalevrijedan rezultat. 

Braća Lončarić, Ivan-Ante Grgić i trenerica Jasminka Kraljević-Čolić krenuli su odmah nakon podjele medalja na put prema Osijeku kamo stižu u ponedjeljak poslijepodne (9. rujna), dok će Fabio Ipsa produžiti do Zagreba, odnosno Pule. 


Izdvojeno

Reci što misliš!