Sport / Ostalo

World cup Osijek 2019.

Osijek domaćin još jednog velikog streljačkog natjecanja

Osijek domaćin još jednog velikog streljačkog natjecanja

Osijek će krajem srpnja ugostiti još jedno veliko streljačko natjecanje. Tim povodom, najavljen je Svjetski Kup u streljaštvu za osobe s invaliditetom Osijek - Croatia 2019.

Na početku press konferencije sve prisutne goste i medije je pozdravio Zoran Ćelić - direktor organizacije natjecanja i prepustio riječ predsjedniku Građanskog streljačkog društva Osijek1784, organizatoru ovog svjetskog kupa.

"Na početku bih podsjetio da smo još davne 85' godine kao strijelci započeli s velikim priredbama u gradu Osijeku (za 200 godina streljaštva u Osijeku) kada je ova streljana i sazidana, a sazidana je da bi se na njoj organizirale velike sportske, svjetske priredbe gdje smo se nakon 2009 godine, nakon Europskog prvenstva zadnjih deset godina afirmirali na svjetskoj streljačkoj sportskoj sceni i u zadnjih deset godina imali smo više svjetskih natjecanja. Ovo će biti 3 Svjetski kup u streljaštvu za osobe s invaliditetom i imali smo dva Europska prvenstva prema tome mislim da doprinosimo gradu Osijeku i Županiji da se na svjetskoj karti pokažemo kao središte koje može organizirati ovakve velike priredbe.

Nova multifunkcionalna dvorana kao finalna hala za streljaštvo ali i za ostale namjene u Retfali

S obzirom na to da se tehnologije razvijaju ubrzanim tempom i kod nas u streljaštvu se počinju koristiti najmodernije tehnologije i ide se prema tome da se publika što je više moguće uključi u sama natjecanja te je radi toga u skoroj budućnosti potrebno napraviti jednu finalnu halu u kojoj se mogu odigravati finalni dijelovi tako velikih natjecanja o čemu smo mi već obavili određene razgovore s gradom Osijekom i mislim da ćemo to mi svi zajedno u vremenu koje je ispred nas i uspjeti napraviti. takva dvorana bi bila jako korisna po našem mišljenju a ona svakako treba služiti i za ostale namjene, sportska događanja i sportove jer ona nama treba samo kada imamo tako velike priredbe", zaključio je Kovačević.

Podrška županije

"Posebno mi je zadovoljstvo što mogu kao jedan vrhunski sportaš podržati ovaj Svjetski kup, posebno smo osjetljivi na osobe s invaliditetom tako da pozdravljamo organizaciju Svjetskog kupa u streljaštvu za osobe s invaliditetom ovdje u Osijeku. Zadovoljstvo nam je i još veće što je organizator ove manifestacije najstarije športsko društvo u Hrvatskoj Građansko streljačko društvo Osijek 1784 i naravno da Osječko Baranjska županija pruža svu potporu koju može pružiti u logističkom i svakom drugom smislu" - izjavila je Mirna Rajle Brođanac.

Pet stotina sportaša i pratećeg osoblja iz 50 zemalja svijeta sa svih kontinenata

"Grad Osijek se proteklih godina pokazao uistinu vrhunski i natprosječan organizator velikih sportskih događaja i natjecanja. Kada kažem grad Osijek, tu prije svega mislim na doprinos, podršku, rad i zalaganje tijekom cijele godine svih naših sportskih društva, timova i kolektiva koji žive i radu u gradu Osijeku. Iskoristit ću i ovu priliku da prije svega čestitam Građanskom streljačkom društvu Osijek 1784 gospodinu Kovačeviću i ekipi koji još jedan veliki sportski događaj na svjetskoj razini donosi u naš grad koji će se održati na dvije lokacije, na streljani Pampas i u sportskoj dvorani gradski vrt. Drago mi je da će u tih tjedan dana grad Osijek živjeti sport punim intenzitetom i imati priliku ugostiti petstotinjak strijelaca iz 50 zemalja svijeta, tako da mogu samo reći hvala vam za sve do sada, a grad Osijek će naravno i ubuduće uvijek podržati i dati apsolutno svaku podršku i financijsku i u organizacijskom dijelu kako bi se mogli hvaliti svjetskim događanjima u našem gradu kao što je Svjetski kup u streljaštvu za osobe s invaliditetom", rekla je dogradonačelnica Žana Gamoš

Turistička zajednica grada Osijeka spremna za dolazak gostiju

"Pohvaljujem organizatora za ove godine drugo po redu značajno natjecanje u streljaštvu, a kada govorimo o sportu on je uvijek značajan pokretač, generator i motiv za dolazak brojnih gostiju u naš grad tako da od početka godine do današnjeg dana bilježimo iz mjeseca u mjesec sve veći broj dolazaka i noćenja u odnosu na proteklu godinu a u tome su svakako pridonijela i ove velika sportska natjecanja. Grad Osijek je grad sporta, afirmiran već po tome i jako dobar domaćin, imali smo i Europsko prvenstvo u streljaštvu, imali smo Svjetski kup u gimnastici, Pannonian Challenge kao extreman sport, bili smo domaćin Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji sve je to rezultiralo i dolascima i turističkoj potrošnji. Nadamo se da će se naši pružatelji smještaja i ugostitelji pripremiti i za ovu priredbu. Spomenuti mjesec, ožujak je bio i rekordan mjesec po statistici eVisitora čemu je svakako pridonio i EPSO 2019. S obzirom na to da se radi između ostalih osoba s invaliditetom i o slijepim i slabovidnim osobama turistička zajednica grada Osijeka će se pripremiti da se oni što bolje osjećaju u našem gradu i već smo pripremili promidžbene materijale za slijepe i slabovidne osobe a imamo i nekoliko specijaliziranih vodiča koji vode upravo takve osobe po gradu one zahtijevaju nešto drugačiji način vođenja tako da ćemo pomoći da se i oni što bolje i ugodnije osjećaju u našem gradu. Čestitke organizatorima na njihovom trudu i radu i vjerujem kako će se Osijek opet pokazati kao odličan domaćin" - zaključio je Saša Uranjek, direktor turističke zajednice grada Osijeka

Natjecanje potpuno slijepih strijelaca, povećan broj noćenja

"Zahvaljujem se gradu Osijeku i Osječko Baranjskoj županiji kao najvećim partnerima u praćenju nas na ovom putu koji je krenuo 2005 godine. Kao zanimljivost bih istaknuo činjenicu da smo samo 2005. godine istaknuli kandidaturu za natjecanje 2009 godine, a sva ostala natjecanja smo dobili na upit odnosno krovna organizacija je molila nas da im organiziramo natjecanja. Ovom prigodom se nalazimo u organizaciji trećeg Svjetskog kupa u streljaštvu za osobe s invaliditetom i ovaj je opet po nečemu specifičan i to po tome da je najveći do sada koji će se održati u svijetu, najveći je po broju natjecatelja, najveći je po broju programa i disciplina, njegova specifičnost je da će u gradu Osijeku po prvi puta na Svjetskom kupu pucati slijepe osobe što je omogućeno uz specijalnu tehnologiju, pucat će natjecatelji i u trap disciplinama te i sve standardne discipline kao što su zračna puška i pištolje, malokalibarska puška i pištolj. Ukupno će po broju natjecatelja i disciplina ovo do sada biti zaista najveći Svjetski kup. Do sada imamo prijavljeno 50 zemalja s doslovce svih kontinenata 29 europskih zemalja, 13 azijskih , Australija i Novi Zeland, dvije iz Južne Amerike, jedna iz Afrike (Siera Leone) i tri zemlje iz Sjeverne Amerike.

Gosti su smješteni po hotelima grada Osijeka, Vukovara, Belog Manastira i Valpova. Kako su u pitanju osobe s invaliditetom, to je organizacijski izuzetno zahtjevno, imamo 150 osoba u kolicima i velik broj njih uopće ne izlazi iz kolica. Naše društvo i organizacija će veći broj gostiju dočekati u zračnoj luci u Zagrebu i na neki način prevesti do Osijeka i do hotela. Iz toga razloga se koriste uglavnom hoteli 4 zvjezdice i oni hoteli koji mogu ugostiti osobe s invaliditetom. Radi se o velikom broju noćenja jer su svi tu cijelo vrijeme natjecanja za razliku od Europskog prvenstva kada svi nisu dolazili na početku i ostajali do kraja natjecanja. organizacija će opet biti jako zahtjevna po količini ljudi jer se natjecanje događa na dva borilišta. Streljana Pampas je spremna, a u dvoranu Gradski vrt ćemo ući nekoliko dana prije početka natjecanja. U organizaciji natjecanja sudjeluje 100 osoba u provedbenom dijelu, imamo jako puno specifičnih vozila za prijevoz invalida koja smo nabavili u suradnji s GPP-om i ostala vozila koja smo osigurali na tržištu.

Natjecanje se održava od 22.07. - 31.07.2019. Sva proglašenja svih disciplina će biti u amfiteatru streljane Pampas, a prijenos će biti moguće gledati putem online streaminga" - zaključio je Zoran Čelić - direktor organizacije natjecanja


Izdvojeno

Reci što misliš!