Sport / Odbojka

Osječka odbojka broj jedan u Hrvatskoj

Osječka odbojka broj jedan u Hrvatskoj

Završnicom juniorskog prvenstva Hrvatske spuštena je zavjesa na klupsku odbojkašku sezonu 2011./12., koja je bila i te kako uspješna za osječke klubove. Naime, od devet mogućih naslova, u slavonskoj je metropoli završilo čak šest titula, što je najbolji pokazatelj da je Osijek ovoga trenutka odbojkaški centar broj 1 u Lijepoj Našoj.

Završnicom juniorskog prvenstva Hrvatske spuštena je zavjesa na klupsku odbojkašku sezonu 2011./12., koja je bila i te kako uspješna za osječke klubove. Naime, od devet mogućih naslova, u slavonskoj je metropoli završilo čak šest titula, što je najbolji pokazatelj da je Osijek ovoga trenutka odbojkaški centar broj 1 u Lijepoj Našoj.mursa_finale_28_12_2011_%20(21).jpg

Za taj epitet zaslužni su Ženski odbojkaški klub Osijek te muška perjanica, Mursa, koji su u skromnim uvjetima (prije svega financijskim) ostvarili rezultate za pamćenje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Serija krenula osvajanjem Kupa

Naravno, najveću težinu ima prvi seniorski trofej, za koji se pobrinula Mursa. Krajem prošle godine u dvorani Gradski vrt odigrala se završnica Kupa Hrvatske, a domaći su odbojkaši preko zagrebačke i kaštelanske Mladosti stigli do uspjeha koji su čekale mnoge generacije prije njih. Bilo je to vrijeme blagdana, idealno i za podizanje kompletne odbojkaške euforije, koja, na žalost, nije potrajala. Poslije, u borbi za naslov prvaka, Osječani nisu bili konkurentni jer su igrali znatno oslabljeni.

No nisu samo seniori za diku i ponos, ovo je bila godina sjajnih dostignuća i mlađe kategorije u oba kolektiva.

U četiri uzrasta, gledali smo apsolutnu dominaciju mladih Osječanki i “mursaša”, koji su pokazali da odbojka u gradu i bližoj okolici ima svijetlu perspektivu, no ta vijest ionako nije od jučer. U dvorani Gradski vrt uspješno je organizirano (čestitke odbojkaškim djelatnicima koji su također zaslužili najvišu ocjenu, nap.a.) mlađe kadetsko i kadetsko prvenstvo države, a neke utakmice gledao sam u društvu trenera seniora Murse, Leonarda Barića, koji nije krio oduševljenje potencijalom koji imaju ta dva kluba.

- Slavonija je pravi odbojkaški rasadnik, ovakav potencijal trenutačno nema nitko u Hrvatskoj. Uz malo dodatne reorganizacije, to se može dići na razinu koju je godinama držala zagrebačka Mladost, a znamo što je ona predstavljala ne samo u hrvatskoj odbojci nego i dalje.

Igrački i stručni potencijal

Nismo vidoviti, stoga ne znamo hoće li osječki dvojac dosegnuti status Mladosti, ali ako se može suditi prema posljednjim uspjesima, to i nije nemoguća misija.

6402433070643faa19632cf1939c80d6.jpg

ŽOK Osijek i Mursa bili su bez premca u kadetskoj konkurenciji. Mlade kadetkinje, kao i juniori također su oko vrata stavili zlatne medalje. Juniorke su bile korak do naslova, mlađi kadeti završili su brončani, a ništa manje važan nije ni rezultat mini odbojkašica koje su u najmlađem uzrastu potvrdile primat u državi. Naravno, osim mladim odbojkašicama i odbojkašima, od kojih je nekoliko steklo i reprezentativni status, zasluge idu i treneru. U Mursi je već niz generacija odgojio samozatajni, ali uspješni Zvonimir Bogdanović. U ŽOK-u je u toj ulozi Dario Fančović, sada su tu Vanja Jakšetić i Andrijana Vučković te Miroslav Đekić, mlade trenerske snage koje bi, svakako, bilo poželjno i dodatno osnažiti. Pojačana struka još će temeljitije obraditi taj potencijal, koji u Hrvatskoj zaista nitko nema, stoga se odbojkaški Osijek ime čime ponositi.

[blockquote]

15 naslova
Od prvog pa do posljednjeg prvenstva Hrvatske, osječki su klubovi osvojili čak 40 medalja. Zlatnih je 15, od kojih samo jedna seniorska (zlatna u Kupu prošle godine), sve ostalo djelo je mlađih dobnih kategorija. Prvi naslov osvojili su kadeti Osijeka prije deset godina, a u samo četri sezone (1995./96., 96./97., 98./99., 2008./09.) na pobjedničkom postolju nije bilo predstavnika grada na Dravi.[/blockquote]

TEKST: Nino BENČINA, Glas Slavonije

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!