Sport / Odbojka

Francuzi ipak prejaki za osječke odbojkaše

Francuzi ipak prejaki za osječke odbojkaše

U odličnoj atmosferi u Osijeku, Mursa je izgubila 0-3 (12-25 21-25 22-25) od francuskog Arago de Setea te ispala iz CEV Cupa. Francuski protivnik je pokazao bolju igru u kojoj nema oscilacija i na taj način su zasluženo slavili i prošli u sljedeći krug natjecanja.

U prvom setu je Mursa pružila slabi otpor. Držali su se tek na početku seta kada je Luka Vranješ imao seriju servisa, ali kasnije se francuska momčad sve više i više odvajala te osječku ekipu ostavila na tek 12 poena.

U drugom setu sasvim druga priča. Igrači Murse kao da su se oslobodili treme i počeli su puno bolje igrati. Poveli su 11-9 i 12-11 i stvarno dobro izgledali na terenu, ali onda je Takaniko došao na servis i napravio seriju od 7 poena. Kada se kod 15-22 činilo da Sete lagano uzima i drugi set, počeo je Prlić show - korektor Murse je svojim bomba servisima došao do čak 20-22 i ulio tračak nade da bi se Mursa mogla vratiti u tom setu. No, ekipa Setea je zadržala mirnoću i slavila 21-25.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U trećem setu je Mursa povela 7-3 i 10-6, ponovno je u akciji bio Prlić koji je odlično servirao i prolazio blok Setea te se činilo kao da bi taj set mogao otići na njihovu stranu, međutim Lamoise je napravio seriju servisa i u potpunosti prelomio set. Ipak, vratila se Mursa i došla na zaostatak od jednog boda, bilo 20-21, a u tom periodu trebamo svakako spomenuti blokere Puljića i Šućura te tehničara Papa, ali Sete ponovno dobiva 2 poena zaredom i taj su set slavili s 22-25.

Sete je objektivno iskusnija i bolja momčad, ali Mursa se nije ni u jednom trenutku predavala. Trener Celan je u najavama susreta izjavljivao kako ih trebaju dobrim servisama što više odvojiti od mreže i to im je uspjelo. Dosta su riskirali na servisu, a korektor Prlić im je pravio veliku pomutnju sa servisima, s tim da moramo naglasiti kako Sete ima jako dobar prijem. Prlić je u i bloku bio odličan, a isto tako je ostvario najviše poena za svoju ekipu te ga sa sigurnošću možemo proglasiti najboljim igračem Murse. Tehničar Pap je odigrao cijelu utakmicu i pokazao da je dobro pojačanje, servis mu je bio dobar, ali još uvijek nije u top formi. Kristijan Šućur je odigrao dobro u bloku kao i Puljić, a Robert Celan i braća Vranješ su se dobro snalazili na prijemu. Kapetan Tomislav Suk je također ulazio u igru umjesto Luke Vranješa i odigrao solidno. Ovoga puta nisu svi igrači dobili priliku, a to je s jedne strane i razumljivo. Kolektivno treba sve igrače Murse pohvaliti za veliki angažman i veliko htjenje te im čestitati na velikoj borbenosti.

Ulazak je bio malo lošiji, napokon smo uspjeli ispuniti dvoranu i to je jedno jako lijepo iskustvo za dečke. Mislim da su možda mlađi igrači pali pod dojam pune dvorane i bio je malo slabiji prijem u prvom setu te izgleda malo ružno što su nas ostavili na 12 poena. Ova dva seta smo stvarno igrali muški i tko je god došao na tribine mogao je vidjeti da smo ostavili srce na terenu i dali sve od sebe. Ipak, s druge strane je bila vrhunska ekipa s kojom ako upadneš u rupu od 2-3 poena, teško se vratiti. U trećem setu smo čak poveli 10-6 i krenuli smo gubiti 11-16, ali nije to bit, nego je bit u tome da brzo izgubimo te poene, u pola minute mi izgubimo 4 poena. Ne tražimo suca da se briše parket, a to su zapravo te psihološke igre da odužimo što više tu rupu i da se probamo smiriti, ali mi to ipak ne koristimo. I šteta, baš bi bilo lijepo da smo uspjeli osvojiti set jer smo ga zaslužili – izjavio je Prlić poslije utakmice.

Atmosfera je bila vrhunska i pozivam gledatelje da opet dođu u subotu jer nas čeka utakmica s HAOK Mladosti. Znamo što znači Mladost u hrvatskoj odbojci i nadam se da ćemo opet, možda ne ovoliko, ali bar malo manje ispuniti dvoranu – zaključio je raspoloženi Prlić.

Od gostujućih odbojkaša trebamo svakako spomenuti tehničara Takanika koji je bio ponajbolji igrač u redovima Setea i servirao je odlično. Barais i Bartik su također odigrali jako dobru utakmicu, ali stvarno je u njihovim redovima teško bilo koga izdvojiti jer su dobro posloženi i svatko je odigrao svoju ulogu u ovoj utakmici. Poslije utakmice smo zatražili izjavu ponajboljeg igrača francuske lige Pavela Bartika.

-Bila je ovo teža utakmica, nego ona kod kuće. Igrači Osijeka danas nisu imali pritisak i riskirali su na servisu, ali mi imamo puno više iskustva jer igramo puno teških utakmica dok Osijek nema takvih utakmica jer je liga slabija. Za nas je bilo jako dobro što smo u prvoj utakmici dobili 3-0, sada imamo jako tešku utakmicu u Cannesu i sad se koncentriramo na njih. Korektor Murse igra jako dobro, ali ne znam koliko mladi igrači treniraju. U Francuskoj mladi igrači treniraju zaista jako puno i naporno, a ovdje ima krasni kompleks, uvjeti su dobri i svi Francuzi kažu za Osijek da je super – izjavljuje zadovoljni Pavel Bartik.

Na pitanje koji su njihovi planovi za ovu sezonu, Bartik kaže:
- Kod nas 8 ekipa ide u playoff, mi svakako očekujemo da ćemo biti među najboljim momčadima, a favorita kod nas nema, sve utakmice su 3-2 ili 2-3, jedino možda malo Tours odskače. U Francusku je došlo dosta novih i dobrih igrača i liga je jaka, možda nije toliko bogata kao Rusija i Italija, ali i mi u Francuskoj smo isto dobro plačeni i u ugovoru imamo sve. Imao sam ponude iz Grčke, ali ja sam sad 32 godine i već 10 godina igram u Francuskoj. Imam i dvoje djece koji idu u školu i ne mogu razmišljati da idem negdje dalje, iako je u Rusiji i Italiji puno bolje plačeno.

Za Mursu europska sezona još uvijek nije gotova. Oni će svoj put nastaviti u Challenge Cupu gdje će igrati između pobjednika susreta Ribnica Kraljevo – VaLePa Sastamala i u tom natjecanju im želimo više sreće.

Autor: Mario Šalinger


Izdvojeno

Reci što misliš!