Sport / Nogomet

na potezu gradska uprava

Cibalia dobiva stranog vlasnika i postaje klub za plasiranje afričkih igrača na europsko tržište?

Cibalia dobiva stranog vlasnika i postaje klub za plasiranje afričkih igrača na europsko tržište?
Davor Javorović/PIXSELL

"Prvi motiv mi je napraviti prvoligaški klub koji bi predstavljao svojevrsnu platformu za europski iskorak igračima iz naše nogometne akademije u Nigerije", kaže Brunner

Kako piše portal Vinkulja, Austrijanac Eduard Brunner želi kupiti vinkovački nogometni  klub Cibaliju. Riječ je o biznismenu i vlasniku Team One Invest Consulting Grupe koja ima sjedište u Keniji. Brunner Cibaliju navodno smatra posebnim klubom s bogatom tradicijom i već je održao pregovore s gradskom upravom:

"Neke karte su na stolu. Ne sve, ali za početak i više nego dovoljno. Na potezu je sada gradska uprava Vinkovaca koja treba raspisati natječaj za prodaju dionica koje su u vlasništvu Grada Vinkovaca. Također, očekujemo na uvid u financijsko poslovanje, odnosno stanje stvarnoga duga."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Brunner je vlasnik nogometne akademije u Nigeriji, odakle želi dovoditi igrače u Vinkovce: "Prvi motiv mi je napraviti prvoligaški klub koji bi predstavljao svojevrsnu platformu za europski iskorak igračima iz naše nogometne akademije u Nigeriji. Za Cibaliju sam zainteresiran iz više razloga. Jedan je i taj što se radi o klubu koji postoji više od 100 godina.Dakle, ulaganje je to u brend i tradiciju. Upoznat sam i s tim da je to klub posebnog rejtinga u Hrvatskoj. I da ima odlične navijače, kao malo koji prvoligaš u Hrvatskoj. Nije nevažan ni geografski položaj Hrvatske, blizina granice s Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom i Srbijom. To je neobično važan detalj."

U Vinkovcima bi uspostavio i zasebnu nogometnu školu: "Osim što nam je cilj plasirati afričke igrače na europsko tržište, imamo ambiciju razvijati i nogometnu školu po uzoru na uspješan model akademije u Nigeriji iz koje su izišli neki igrači koji su načinili solidne, pa i odlične europske karijere. Za primjer, trojica igrača koja su prije nekoliko godina, kada smo pokušali ući u Cibaliju, praktički bila već na putu za Vinkovce kasnije su stekla status reprezentativaca Nigerije. Veznjak Peter Etebo jedan je od njih. Danas je veznjak u grčkom Arisu, igrao je i za Stoke, Getafe, Galatasaray i Watford, a 2016. sudjelovao je i u osvajanju brončane medalje na Olimpijskim igrama u Riju. Kelechi Nwakali igrao je, pak, u U-23 momčadi Arsenala te kao profesionalac u Nizozemskoj i Španjolskoj, a Victor Mbaoma nazabijao se golova u alžirskom prvoligašu MC Algieru. Sva trojica bi završila u Cibaliji da posao svojedobno nije propao praktički u završnoj fazi."

Inače, Cibalia će ovog ljeta  navršiti pet godina bez prvoligaškog statusa. Klub je nekako preživio izbacivanje u treći rang i financijsku krizu, a sada je pri vrhu tablice Prve lige, odnosno drugog ranga domaćeg nogometa, iako financijski problemi i dalje nisu stvar prošlosti.


Izdvojeno

Reci što misliš!