Sport / Nogomet

intervju

Rene Poms: "Neću mijenjat svoj način rada. Možemo još puno napredovati"

Rene Poms:
Davor Javorović/PIXSELL

Poms je na klupi Osijeka zamijenio Bjelicu, kojem je bio dugogodišnji pomoćni trener, i svojim rezultatima si osigurano novi ugovor koji bi trebao potpisati početkom prosinca

Nogometaši Osijeka zaključili su jesenski dio sezone na trećem mjestu s 30 osvojenih bodova i osiguranim plasmanom u četvrtfinale SuperSport Hrvatskog kupa. Dvije vezane pobjede u Varaždinu i Šibeniku doprinijele su da jesenski dio sezone, koji je donio puno uspona i padova, ipak završi s osmijehom na licu.

Puno razloga za zadovoljstvo imao je i trener Rene Poms koji je momčad preuzeo u 8. kolu uoči utakmice protiv Šibenika pa jesen odradio s devet pobjeda, jednim remijem i dva poraza. Niz od sedam utakmica bez poraza kroz prvenstvo i kup uvelike su doprinijeli usponu Bijelo-plavih na prvenstvenoj ljestvici od koje navijači Osijeka više ne okreću glavu. Velika je to i Pomsova zasluga jer će baš svi imati samo riječi hvale za posao koji je odradio od 1. rujna do danas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poms je za klupski web dao intervju koji prenosimo u cijelosti:

"Svi znamo u kakvoj sam situaciji preuzeo momčad, sve se dogodilo pomalo iznenađujuće, ali dobio sam priliku i mislim da nakon nešto više od dva mjeseca svi zajedno možemo reći da je to bila dobra odluka. Za mene je to bila velika prilika, bio sam spreman preuzeti odgovornost i vjerujem da sam kroz ostvarene rezultate opravdao povjerenje klupskih čelnika. Mislim da možemo biti zadovoljni što ćemo prezimiti na trećem mjestu i što smo se plasirali u četvrtfinale Kupa, a vjerujem da sam pokazao da mogu biti dobar u ulozi glavnog trenera", rekao je Poms koji odlučno prihvatio ponuđenu ulogu i brzo počeo opravdavati povjerenje o kojem je govorio.

Energija i motivacija

"Nisam napravio velike promjene, ali početak sezone nije bio dobar, stvari su krenule u krivom smjeru, a u protekle dvije godine bili smo uspješni i želio sam nastaviti na tom tragu. Nisam počeo od nule jer je momčad kvalitetna, svi ovi igrači su bili ovdje… Nosila me velika motivacija i velika energija, pa je možda baš to bilo nešto što je pokrenulo igrače. S taktičke strane imao sam neke ideje i ranije, a vjerujem da su i te ideje dale doprinos rezultatima koje smo ostvarili u ovom nastavku sezone."

Poms je s nogama čvrsto na zemlji i kada govori o nastavku sezone, svjestan da je samo njegov rad ono čime će se zamarati.

"Neću mijenjati svoj način rada, svaki idući suparnik bit će nam poput finala Lige prvaka i tu neće biti odstupanja. Radit ćemo i dalje iz tjedna u tjedan, od suparnika do suparnika i u svakoj utakmici težiti pobjedi. Kada imaš takav pristup onda najčešće i konačni rezultat bude kakav očekuješ."

ivica kulešević
uoči nastavka sezone Kulešević otvoreno: "Čekamo Lasla, a s Pomsom je sve dogovoreno!"

Igračima našli dobre uloge

Takvom razmišljanju uvelike doprinosi i kvalitetna momčad kojom raspolaže.

"Pokušali smo napraviti najbolji mogući rezultat u aktualnim mogućnostima i okolnostima. Svaki bi trener želio jednog Messija ili Ronalda u momčadi, ali mislim da smo igračima pronašli dobre uloge, da su ih oni dobro prihvatili i zadovoljan sam s te strane. Vidjet ćemo što će donijeti zimski prijelazni rok, u ovom trenutku je preuranjeno za govoriti o tome. Imamo puno igrača, nove ćemo dovoditi u slučaju da netko ode."

Jedna od najvećih Pomsovih promjena bila je promjena uloga dokapetana Mihaela Žapera. Daroviti veznjak, koji je nerijetko zabijao (važne) golove, odjednom je postao ključna figura zadnje linije.

"U mojim razmišljanjima je da Žaper dalje ima ovu ulogu. On je za mene savršeni središnji branič jer jako dobro razumije i zna nogomet, jako je dobar u duelima i puno ih osvaja u zraku. Rekao sam mu da ga vidim na toj poziciji i da kao središnji branič može ostvariti veliki transfer."

Sretan ako bude transfera

Značit će to slatke brige za Pomsa koji će na pripremama za nastavak sezone dobiti i zdrave Milu Škorića i Danijela Lončara koji su propustili zadnjih nekoliko utakmica jeseni.

"Za trenera je odlična stvar kada ima široki izbor igrača, ali događale su se i utakmice u kojima smo morali nešto kemijati. Idealno je za svakog trenera kada za neku poziciju na raspolaganju ima dva, tri rješenja, kroz treninge tražim najbolja rješenja i tako će biti. Pripreme će biti dugačke pa ćemo vidjeti što će donijeti druga polovica siječnja i nastavak prvenstva. Nekada misliš da imaš širok kadar pa ozljede i kartoni sve poremete. Najsretniji sam kada su svi igrači zdravi i spremni pa mogu odabrati najbolje među njima."

čohar meszaros
intervju za glas slavonije Čohar o otvaranju Pampasa, Kleinheisleru, odnosu s HNS-om i ostalim aktualnostima iz NK Osijeka

Naravno, nije isključeno ni da će igrački kadar doživjeti određene promjene, odnosno da bi Bijelo-plavi, nakon sjajnih nastupa u završnici jeseni, mogli realizirati i neki izlazni transfer.

"Spreman sam na to, takve stvari su normalne u nogometu, a ako možemo napraviti izlazne transfere znači da smo napravili i dobar posao, da su igrači napredovali i da su spremni napraviti igrački iskorak. Mislim da će i to biti potvrda kvalitete rada. Naravno, s druge strane bit će teško odmah nekoga nadomjestiti, ali bit ću sretan ako neki od igrača ode u veliki klub i napravi transfer."

Zaključno Poms je uputio i poruku igračima za proljetni dio sezone. Naglasak će i dalje biti na radu, težit će se modernim nogometnim principima, a sve s jednim ciljem – napredovati.

"Puno je dijelova utakmice u kojima smo gubili svoj način igre, kako u obrani tako i u napadu. Volio bih da duže držimo visoki intenzitet, kao što je to bilo u prvom poluvremenu protiv Lokomotive ili u drugom protiv Dinama, to je nešto što želim držati kroz 90 minuta i na tome ću raditi s momčadi. Vidjeli smo i u Šibeniku što je bilo kada smo odstupili od onoga što želimo i kada je svaki želio igrati na svoj način. Mislim da je pred nama još puno posla i da još puno možemo napredovati", zaključio je Rene Poms.


Izdvojeno

Reci što misliš!