Sport / Nogomet

uoči nastavka sezone

Kulešević otvoreno: "Čekamo Lasla, a s Pomsom je sve dogovoreno!"

Kulešević otvoreno:
Dubravka Petric/PIXSELL

Sportski direktor Osijeka imat će nekoliko teških i važni zadaća ispred sebe

Počelo je Svjetsko nogometno prvenstvo, ali klubovi ne miruju i pripremaju se za nastavak sezone u siječnju. Tako je i u redovima Bijelo-plavih, a tim povodom razgovarali smo s sportskim direktorom Ivicom Kuleševićem pred kojim je puno izazova u tom periodu.

Obnašao je Kulešević dužnost trenera Osijeka u tri navrata, a danas vodi sportsku politiku kluba koji bez obzira na sve i dalje ima visoke ambicije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Prvi put sam došao dva kola prije kraja kad sam bio trener juniora koji su osvojili duplu krunu. Iako sam smatrao da je prirodno da ostanem do kraja s juniorima ipak sam preuzeo prvu ekipu. Ipak, odjednom pred pripreme - audicija da napišemo program i tad nisam preuzeo. Drugi put sam preuzeo momčad nakon pet poraza u nizu i imali smo sedam neriješenih i dva poraza", rekao je Kulešević čija je momčad tad imala sličnu viziju igre kao što je ona Rene Pomsa danas, ali su financijske prilike bile puno drugačije.

Ipak, novu priliku dobio je i u doba novih vlasnika, a tad je bio jako blizu povijesnog rezultata i plasmana u Ligu prvaka dok je u Kupu nastup okončao u polufinalu nakon što je dominirao pa na kraju zahvaljujući sudačkim odlukama ostao bez finala.

"Ja sam i više nego zadovoljan svojim dosadašnjim trenerskim rezultatima. Bio sam dva puta trener godine što se tiče omladinskog pogona, a u seniorskom sam napravio rezultate iznad očekivanja s obzirom na resurse i resurse koje sam imao", o svom će trenerskom putu Kulešević.

On je jedan od rijetkih koji je prošao oba doba u NK Osijeku, kako ona potpune neimaštine tako i ona današnja pa nas je zanimalo može li ih usporediti.

"Sve su to izazovi, a to su vremena koja se ne mogu uspoređivati, ali uvijek su sve to neki izazovi i uglavnom se to svodi na ljudski faktor. I u puno težim uvjetima neke stvari su bile nekad puno lakše, a nekad imaš probleme u raju", dodaje sportski direktor koji u današnjem periodu ističe kao ključnu stvar završetak gradnje stadiona, a što se tiče sportskog dijela dodaje kako uvijek ostaju isti ciljevi i iste ambicije.

"Svi smo željni trofeja, svi smo željni ili osvojiti prvenstvo ili kup. Mislim da je to u svakom navijaču i nama koji radimo i želimo napraviti iskorak u Europi bez obzira na resurse koje imamo, bez obzira hoće li nekad biti bolji ili lošiji, ali ti ciljevi uvije ostaju". dodaje Kulešević.

čohar meszaros
intervju za glas slavonije Čohar o otvaranju Pampasa, Kleinheisleru, odnosu s HNS-om i ostalim aktualnostima iz NK Osijeka

Upravo gradnjom Pampasa Osijek će dobiti i nove resurse u privlačenju igrača, a na sve to kaže: "Sigurno će biti puno lakše. Novi stadion i kamp će biti magnet za sve. Moram reći iskreno da smo mi i do sada pokušavali dovesti igrače iz liga koje su iznad HNL, ali nije nam to baš uspijevalo jer igračima iz Belgije, Danske nije baš Hrvatska primamljiva destinacija. S novim kampom i stadionom i to će se malo promijeniti u našu korist."

Što znači rezanje budžeta?

U medijima i među navijačima se u proteklom periodu puno govori i nagađa o rezanju budžeta u narednom periodu, a sve zanima što će se točno događati i koja je klupska strategija u budućnosti.

"Nitko nije rekao da će se drastično rezati budžet. Radi se o tome da se mi moramo ponašati tržišno. Nije normalno da je jedan klub kao što je NK Osijek na svakom prijelaznom roku dovede nekoliko igrača. Nama su sva mjesta u svlačionici popunjena i da i dovedemo nekoga nema se gdje ni skidati. Mi trenutno imamo preko trideset igrača u prvoj momčadi, nešto igrača na posudbi, naravno da gledamo i prema školi. Prvog dana kad sam došao sam rekao da ćemo ići u pomlađivanje momčadi. Neće to biti drastično da ćemo mi deset starijih otpustiti, a staviti deset iz škole nogometa. Trenutno smo najstarija momčad u HNL, a europsko tržište puno više gleda prema mladim igračima i mi idemo postupno u pomlađivanje momčadi", dodaje on i kaže kako će u prvom dijelu priprema pridružiti dio tih mladih igrača prvoj momčadi, a onda i odlučiti koga će voditi na finalne pripreme.

Paralelno s tim radi se i prijelazni rok, a među igračima prve i druge momčadi ima i igrača kojima uskoro ističe ugovor. S dijelom njih pokušava se ostvariti produžetak suradnje, a za dio se traži raskid kako bi se se smanjio trošak.

"Leovac, Jugović, Laslo su ti koji su standardni i pokazuju potencijal da se na njih može računati u budućnosti. Jurčević, Barri, Topčagić, Mance su u zadnjoj godini ugovora. Želja nam je posuditi Fućka, eventualno Janjića. Hiroš nije ostvario potencijal koji ima pa razmišljamo o posudbi. Špoljarić u zadnje vrijeme jako dobro radi pa nije nemoguće da mu ponudimo neku novu opciju", otvoreno će o igračima koji su u zadnjoj godini ugovora kao i onima koji su poput Janjića došli kasnije, a treba im razvojna sredina u kojoj će igrati.

Lovrić stiže spreman, Malenica zaslužuje "jedinicu"

Kristijan Lovrić stigao je u dva i pol milijuna eura vrijednom transferu, ali nije pokazao zašto je plaćen toliko, a na kraju je i izostao duže vrijeme zbog ozlijede.

"On se jako dobro oporavlja i ide to jako dobro i od prvog dana će biti spreman i ne očekujemo nikakve posudbe vezano za njegov nastavak karijere, ali nikad ne reci nikad, ali na današnji dan ne razmišljamo o tome", dodaje Kulešević koji kao jedan od prioriteta ima i veliki izlazni transfer. Tu su u izlogu naravno Ivica Ivušić i Dion Drena Beljo.

Ivušić je pak u jučerašnjem razgovoru za Novi list rekao kako je trenutno bliže varijanti da ostane u dresu Osijeka.

"Ako ponuda bude takva da zadovolji apetite svih uključenih vjerojatno ćemo ići u prodaju. Ako ne, ne vidim razloga zašto Ivušić ne bi ostao u NK Osijeku. Ipak, na poziciji vratara smo i više nego dobro pokriveni. Imamo Malenicu koji je zaslužio jedinicu i nadam se da će se to i ostvariti Ivušićevim transferom". Sve to daje nagovijestiti kako je prodaja ipak izvjesnija opcija kad su klupski interesi u pitanju.

Čeka se László

Pregovori s mađarskim reprezentativcem Lászlóm Kleinheslerom ušli su u fazu kad se čeka njegov odgovor. Stoga nas je zanimalo postoji li neki datum do kojeg se očekuje njegov odgovor i što se događa ako odbije potpisati novi ugovor.

"Ako Laslo odbije potpisati novi ugovor, on ima važeći ugovor do kraja sezone i naravno da ćemo se mi ponašati profesionalno, ako se on bude ponašao profesionalno prema klubu što ne vidim razloga da ne bude tako. Želja nam je produžiti ugovor i on želi ostati tu ako nađemo zajednički jezik. Sami progovori su se odužili puno više nego što se meni sviđa. Slobodno je tržište i pitanje je što će se dogoditi", kaže sportski direktor i dodaje: "On je trenutno na godišnjem odmoru i kad se vrati, vjerojatno ćemo do Nove godine izdefinirati jel ide ili ostaje".

Čeka se tako njegov odgovor na ponudu koju mu je NK Osijek dao, a Kulešević dodaje: "Ima još detalja oko kojih pregovaramo. I sam sam bio igrač i svatko vidi situaciju iz svog ugla. Imamo točno određene gabarite i ako se Laszlo bude uklapao u te gabarite više nego je dobrodošao da ostane", odriješit je je Kulešević.

Napadački dvojac

Kao najveći eksponat i kandidat za odlazak već ove zime slovi Beljo koji je dobrim igrama privukao pažnju brojnih klubova, a zanimanja ima i za njegovog kolegu u napadu, Ramona Miereza.

"Mi ćemo se ponašati tržišno. Ako dođu nemoralne ponude i za jednog i za drugog mi ćemo pustiti i jednog i drugog pa ćemo ispromovirati nekog od naših napadača koje imamo i gledat ćemo tržište da dovedemo nekog. Daku se tu nameće sam po sebi. Ako odu obojica, sigurno ćemo zadržati nekog iz dvojca Topčagić i Mance, Špoljo se tu nameće kao neka špica ili druga špica", kaže on i dodaje kako puno upita i ponuda ima za Belju, kao i za Miereza koji ima upite iz Meksika, MLS-a i Rusije. 

Kulešević je dodao i kako ne postoje limit i minimumi za koje igrači mogu otići, a kao dio strategije ističe i kako se u javnost neće izlaziti s ciframa nego jednostavno tko što ima neka ponudi.

"S tom službenom ponudom ću ja ići prema vlasnicima i ako se vlasnici slože i dobre nakon mog izlaganja s sportske filozofije, vlasnici su ti koji će odobriti i odlučivati o ponudi", jasan je Kulešević.

Ključno je reći kako i dalje postoje zadani sportski ciljevi i svlačionica se neće sakatiti prodajom ključnih igrača da momčad bude puno slabija.

"Ako prodamo Belju, Miereza ćemo teže prodati osim ako ne dođe nemoralna ponuda, Isto vrijedi za Lovrića, Caktaša i Lasla. Imamo i Fiolića i Bartoleca za koje razmišljamo ako se pojavi neka opcija odlaska ili posudbe za njih", dodaje i ponavlja kako se klub mora ponašati tržišno.

Poms neupitan

Rene Poms stigao je kao vatrogasno rješenje, a pokazao se kao odlična alternativna puno razvikanijim imenima i njegov angažman u nastavku sezone riješena je stvar.

"To više nije tema. Postigli smo dogovor, nismo ga papirno potpisali, ali prvih dana kad se vrati (5. prosinca) ćemo potpisati novi ugovor koji je na godinu i pol dana", sretno će Kulešević.

S njim će potpisati i stožer koji se neće širiti jer se ne želi remetiti dobra energija i balans koju imaju.

Žaperova druga mladost

Mihael Žaper promjenom pozicije prometnuo se u ključnu obrambenu figuru Osijeka, a Kulešević o njemu kaže: "Fantastično je imati igrača koji može igrati jednako dobro na dvije ili više pozicija i on si je sigurno povisio cijenu"

Što se tiče igrača Osijeka, oni su svi otprilike u statusu Ivušića i ako se pojave neke dobre ponude tad bi otišli, ali je svima njima lijepo i u Osijeku i klub nema pritisaka od strane igrača da moraju otići.

Gasi se B momčad

Sezona u trećoj ligi bit će prema svemu sudeći i posljednja za B momčad. Većina prvoligaških klubova već je ugasila tu ekipu, a sad će tim putem i NK Osijek.

"U početku je bio velik entuzijazam i velik rad i B momčad je ispromovirala Žapera, Lončara, Barišića, Pilja... međutim sad kako nam je zabranjena mogućnost da igramo u drugoj ligi, htjeli smo jednu sezonu dati šansu u trećoj ligi, ali ona ne daje dovoljno podražaja, tempa i ritma i na današnji dan prije ćemo ju ugasiti nego ostaviti. Pogotovo zato što sad u regiji imamo i tri drugoligaša gdje se mogu razvijati kroz posudbe i dvojne registracije, a za neke tražimo prvoligaške posudbe u Mađarskoj i Sloveniji, a juniorska liga se čini puno razvojnija od te danas treće lige i mislim da ćemo ići u tom smjeru", jasan je Kulešević.

Idealno bi bilo pronaći partnersku momčad, ali prije ljeta tako nešto nije izgledno dodaje Kulešević.


Izdvojeno

Reci što misliš!