Sport / Nogomet

analiza

Može li Osijek osvojiti Prvu hrvatsku nogometnu ligu?

Može li Osijek osvojiti Prvu hrvatsku nogometnu ligu?
Davor Javorovic/PIXSELL

Titula prvaka Prve hrvatske nogometne lige je nešto o čemu igrači Osijeka, kao i Kohorta, sanjaju oduvijek

Titulu Osijeka zasad su vidjeli samo oni najstrastveniji navijači koji su igrajući sportske igrice svoj najdraži klub doveli do naslova. Ova sezona se čini kao jedna od onih u kojoj postoje neke realne šanse da bi se to moglo desiti i u stvarnosti. Doista bi već bilo vrijeme za tako nešto jer se trenutno nalazimo u čak tridesetoj sezoni HNL-a, a dosad smo imali samo četiri različita osvajača. Riječ je o Dinamu, Hajduku, Zagrebu i Rijeci. Također, kada je o ta četiri osvajača riječ, Zagreb i Rijeka su u tome uspjeli samo jednom, a sve ostale titule otišle su Dinamu i Hajduku. Dinamo je ligu osvajao čak 21 put i po tome je apsolutni rekorder, a Hajduk se okrunio naslovom pobjednika šest puta.

Šanse Osijeka

Razni stručnjaci i prognozeri daju solidne šanse Osijeku, stavljajući ga na drugo mjesto liste favorita za osvajanje lige, odmah iza Dinama. Kao i dugi niz prethodnih sezona, u ovoj je opet glavni favorit Dinamo i većina smatra kako će se zagrebački klub opet okruniti titulom prvaka. Kao što smo rekli, drugi favorit je Osijek, a slijede ga Rijeka, Hajduk i Gorica.

Trenutno stanje

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osijek trenutno vrlo dobro stoji na tablici. Nalazi se na trećem mjestu s 13 bodova i jednakim broj utakmica kao i  prvoplasirani Dinamo koji ima 19 bodova. 16 bodova ima i Gorica na drugom mjestu, a iza Osijeka su Rijeka s 12 te Hajduk s 10 bodova. Doduše, pomalo je konfuzna situacija gledajući broj odigranih susreta jer zbog pandemije i raznih europskih dužnosti neki klubovi imaju sedam odigranih susreta, a neki samo pet. Očekujemo da će se ta situacija popraviti u idućih par kola te da ćemo imati jasniju sliku o cjelokupnoj situaciji. Do tada, možemo se nadati kako će Osijek nastaviti u pobjedničkom ritmu koji je započeo dolaskom Nenada Bjelice na klupu.

Efekt Bjelice

Nenad Bjelica na klupi Osijeka debitirao je u utakmici protiv Basela gdje je bilo uistinu teško očekivati da će u samo koji dan uspjeti složiti ekipu tako dobro da će izbaciti jake Švicarce. Ipak, Osijek je odigrao dobru utakmicu iako je izgubio 2-1. Nakon europskih dužnosti bilo je vrijeme i za debi u domaćem prvenstvu protiv Varaždina u gostima. Osijek je slavio minimalnom pobjedom od 1-0, a na toj pobjedi se lagano počeo graditi pobjednički niz. Uslijedile su pobjede nad važnim konkurentom Goricom te u gostima kod Šibenika. U jednoj lakšoj utakmici Kupa, Osijek je svladao i Crikvenicu rezultatom 5-1. Možemo reći da se pomalo već počinje osjećati njegov potpis u igri Osijeka, a i sami rezultati to potvrđuju. Iduća utakmica Osijeka je protiv Lokomotive gdje ćemo vidjeti može li se nastaviti niz odličnih partija Osijeka.

Sezona je duga

Kao što već znamo, sezone Prve hrvatske nogometne lige ima čak 36 kola i pred nama je još puno utakmica. Upravo je zato važno uspostaviti jedan kontinuitet dobrih igara kao što se čini da je Osijek i uspio. Presudne bi trebale biti utakmice upravo protiv glavnih konkurenata u borbi za vrh tablice gdje se sada više nego ikad čini kako Osijek ima nešto za ponuditi.


Izdvojeno

Reci što misliš!