Sport / Nogomet

slavni bugarski klub zamršene povijesti

Predstavljamo CSKA-Sofiju, prvog protivnika bijelo-plavih na novoj euro avanturi

Predstavljamo CSKA-Sofiju, prvog protivnika bijelo-plavih na novoj euro avanturi

Originalni CSKA Sofija bankrotirao je 2016. godine, a današnji CSKA-Sofija zapravo je fuzija Litexa iz Lovecha i manje poznatog Chavdar Etropole

CSKA Sofija prvi je protivnik bijelo-plavima u novoj europskoj avanturi koja počinje idući tjedan

Bugari su u dvije utakmice bili bolji od OFK Titograd. U prvoj utakmici slavili su s uvjerljivih 4:0, a u uzvratu u Podgorici bilo je 0:0. Nešto slabije izdanje u drugoj utakmici iako su igrali praktički s istom ekipom (samo jedan igrač promijenjen). Također, u prvom kolu bugarske lige odigrali su samo 2:2 protiv Etara koji je prošlu sezonu završio na sedmom mjestu.

Turbulentne zadnje 4 godine

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

CSKA Sofija najtrofejniji je bugarski nogometni klub, osvajač 31 naslova prvaka Bugarske i 20 pokala bugarskog nacionalnog kupa. Njegova povijest, posebno posljednih godina poprilično je zamršena.

Prije četiri godine izbačeni su u treću ligu zbog nagomilanih dugova. Iako u amaterskom statusu, klub osvaja bugarski kup u sezoni 2015./16. Nakon toga klub odlazi u bankrot.

U priči oko CSKA tih turbulentnih godina valja svakako istaknuti ime Griše Gančeva, bugarskog moćnika i u to vrijeme vlasnika, tada vrlo uspješnog, kluba Litex. Danas vlasnika CSKA.

Nakon što im je zbog financijskih dugova odbijena licenca za prvu ligu i klub je izbačen u treću ligu, Gančev ulazi u CSKA i najavljuje navijačima spas i velike stvari.

Iako je klub osvojio kup, i bio daleko najbolji u trećoj ligi, dugovi su se pokazali ipak preveliki zalogaj i za Gančeva i klub 9.  rujna 2016. proglašava bankrot. CSKA je i službeno mrtav.

Litex i Chavdar Etropole postaju CSKA-Sofia

U međuvremenu Gančev je preuzeo još jedan klub, mali Chavdar Etropole. Vrlo brzo promjenio mu je ime u PFC CSKA 1948 i spojio ga zajedno sa svojim bivšim klubom, Litexom iz Lovecha koji je tada preuzeo njegov sin.

Novonostalom klubu, kombinaciji Litexa i Chavdar Etropole (odnosno FC CSKA 1948), također mijenja ime i naziva ga CSKA-Sofia. Naglasak je na "-" u sredini imena (originalno ime CSKA Sofia više nije dozvoljeno koristiti).

Novi CSKA-Sofia odmah je poslao zahtjev za nastup u prvoj bugarskoj ligi i nekim čudom im je odobreno. Čudom jer Chevdar je klub koji nikad nije igrao prvu ligu, a Litex je sezonu prije izbačen iz prve lige zbog protesta igrača koji su jednu utakmicu napustili teren i odbili igrat izritirani sudačkim odlukama. Prva bugarska liga je za tu sezonu čak i proširena s 10 na 14 klubova.

Novom klubu je država i odobrila igranje na stadionu na kojem je prije igrao CSKA (Stadion Bugarske Armije).

I tako je nastala CSKA-Sofia, klub s kojim će NK Osijek odmjerit snage u drugom pretkolu Europske lige.

No, priča je još malo kompliciranija, jer je u međuvremenu nastao još jedan klub koji se navodi kao pravni nasljednik originalne CSKA Sofije, po vojnoj povijesti i nogometnim akademijama, klub CSKA 1948.

CSKA 1948 prošle sezone završio je na četvrtom mjestu druge lige pa nije nemoguće da uskoro dočekamo susret dvaju CSKA-ova…

Odlazi nakon afere Gojun Trener Hajduka platio odštetu Hajduku i postaje trener Osijeka 2?!

U početku navijačka baza, posebno onih najžešćih navijača, bila je dosta podijeljena oko fuzije s Litexom, neke grupe su odbile navijati za novonostali klub, ali ipak na kraju su svi, ili velika većina, priznali novi klub kao originalnu CSKA Sofiju. Manji dio pak ne priznaje novonosatali hibrid i osniva gore spomenuti CSKA 1948.

CSKA-Sofija danas

Političko-pravno-financijske zavrzlame na stranu, ovaj CSKA s kojim će igrati Osijek prošle sezone se borio za naslov s Ludugorecom, koji već osam sezona vlada bugarskim nogometom. Na kraju su bili drugi s pet bodova zaostatka za novim-starim prvakom, a blizu su bili i sezonu ranije kada je Ludogorec osvojio prvenstvo s tri boda viška.

Po Transfermarktu vrijede 23,5 milijuna eura, 7,65 više od Osijeka.  U momčadi imaju puno stranaca, a najvrijedniji je Portugalac Tiago Rodrigues – tri milijuna eura.

Trener ekipe je Dobromir Mitov, a jedan od savjetnika mu je i, Osječanima poznati, Ljupko Petrović.

Predsjednik kluba je nogometna legenda Hristo Stoichkov.

Domaće utakmice CSKA igra na Stadionu Bugarska Armija, kapaciteta 22.000 mjesta.

Bijelo-plavi imat će težak zadatak i ako žele produžit svoje europsko ljeto morati će se svakako pokazati puno bolji nego u zadnje dvije pripremne utakmice.

Prva utakmica na rasporedu je u četvrtak 25. srpnja u Sofiji, a uzvrat tjedan dana kasnije u Gradskom vrtu.


Izdvojeno

Reci što misliš!