SiB Plus / Zdrav život

vitamin c bomba

Kreće sezona mandarina: Evo zašto ih trebate jesti svaki dan

Kreće sezona mandarina: Evo zašto ih trebate jesti svaki dan
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nije tajna da citrusi obiluju vitaminom C što znači da je vrijeme da se "naoružamo" limunom, limetom, grejpom, narančama i mandarinama. Ove posljednje su sitne, ali dinamitne

Nutricionistkinja Frida Harju-Westman za portal PureWow je rekla da mandarine čak mogu i pojavu sijedih odgoditi. "Vitamin C pomaže tijelu proizvesti kolagen,  vitamin A pomaže da kosa ostane hidratizirana, potičući lučenje sebuma, a vitamin B12 usporava sijedenje", objašnjava Frida. 

"Uslijed manjka vitamina B12 u organizmu dolazi do proizvodnje hidrogen perokisda što uzrokuje sijedenje kose. Ukratko, više vitamina B12 (mandarina) znači manje sijedih", kratko će nutricionistkinja za spomenuti portal. 

Čuva zdravlje i topi kolograme

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim što će odgoditi sijede i sačuvati živost i blistavost kose, mandarine će pomoći kod probave, regulacije krvnog tlaka, zdravlja srca, smanjit će rizik od raka, dijabetesa i osteoporoze, piše portal Natural Food Series

Istraživanja su također pokazala da koža mandarina sadrži hranjive spojeve koje učinkovito snižavaju “loš kolesterol”, objavljeno je u časopisu Diabetes.

Jedemo li svakodnevno mandarine, velika je vjerojatnost da ćemo izgubiti kilograme viška. Mandarine, kao i naranče, obiluju vlaknima, a imaju vrlo malo kalorija. Držat će nas sitima, a pritom neće debljati. 

banane
zdrave su Jedite banane svakog dana. Evo zbog čega

Želite li iskoristiti benefite ovog finog voća, sada je pravo vrijeme jer je počela sezona mandarina. Svaki dan pojedite dvije, tri ili više i pripremite se za zimu. Viruse ćete s lakoćom otuphati!

Kod kupnje mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vrijedne nutrijente, mandarine držite podalje od direktnog svjetla. Konzumirajte ih svakako unutar sedam dana od dana kupnje.


Izdvojeno

Reci što misliš!