SiB Plus / Zdrav život

zdrave su

Jedite banane svakog dana. Evo zbog čega

Jedite banane svakog dana. Evo zbog čega
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Postoji li popularnije voće od banana? Teško. Dostupne su na svakom koraku, dolaze u prirodnoj ambalaži, jednostavne su za konzumaciju

Redovita konzumacija banana ima veliki pozitivan utjecaj na zdravlje. Banane su bogate prirodnim šećerima, vlaknima, kalijem, kalcijem i vitaminima C, A i B6, piše Život i stil.

Zrele banane sadrže TNF (faktor nekroze tumora) koji pomaže uništiti abnormalne stanice u tijelu, zaustavlja rast tumora i jača vezu između imunosnog sustava i stanica. Banane sa smeđim mrljicama su najzdravije upravo zbog faktora TNF, no imaju i još neka svojstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog toga što su bogate vlaknima, banane potiču rad crijeva i osiguravaju dobru probavu. Dodatni plus je njihova mekoća i sluzavost koje oblažu crijeva i sprječavaju iritaciju. Kalij iz banana regulira, odnosno snižava visoki krvni tlak te čuva zdravlje srca. Kada imamo povišenu tjelesnu temperaturu banane će pomoći sniziti je.

Triptofan iz ovog egzotičnog voća koje se udomaćilo u domovima diljem svijeta pomaže nam opustiti misli i boriti se protiv depresije. Isto čini i njihova vesela žuta boja.

Pojedemo li dvije banane sat vremena prije treninga osigurat ćemo energiju potrebnu za fizički napor jer banane sadrže sve potrebne vitamine i minerale. Bogate su i magnezijem koji će spriječiti bolne grčeve, česte nakon teških treninga.

Banane su odličan izbor za međuobrok, a vrlo se uspješno od njih rade kolači, kruh i sladoled.


Izdvojeno

Reci što misliš!