SiB Plus / Zdrav život

Čaj od kamilice - lijek za sve

Čaj od kamilice - lijek za sve

Kako dolaze hladni dani, čajevi su sve više u modi. Izbor po trgovinama je stvarno bogat, okusa je jako puno, ali mi ćemo se u ovom članku osvrnuti na najpopularniji, onaj od kamilice.

Većina ljudi, ako pije čajeve, pije ih po zimi, ponajprije kako bi se ugrijali. Na žalost, u tom slučaju zaboravljaju se njihova ljekovita svojstva, ili ih se samo sjetimo kada nas već uhvati neka bolest, prehlada, gripa. Naravno, i u tim trenucima, čaj može biti blagotvorni lijek, no njegovom redovitom konzumacijom, mogli bi izbjeći mnoge tegobe za koje nerijetko posjećujemo liječnike, a u biti bismo prirodnim i jednostavnim pripravcima poput čaja mogli postići čuda.

Kamilicu već od najstarijih vremena poznaju Germani, a poznavali su je još i stari Grci i Rimljani. Upotrebljavali su je kao piće za ublažavanje grčeva i upalnih stanja te u obliku obloga kod epilepsije, tegoba sa maternicom, bubrezima i mjehurom, bolestima pluća, za tretiranje kamenaca, gnojnih rana te kao sredstvo za jetru i slezenu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čaj od kamilice pripravlja se od cvijeta biljke, a smatra se čajem sa najviše terapijskih svojstava koja uključuju: analgetsko, protuupalno, antimikrobno i antispazmatičko djelovanje. Čaj od kamilice djeluje smirujuće i često se koristi kao «lijek» protiv nesanice. Također se može koristiti u saunama ili dodavati kupkama.

Imate li problema s ispadanjem kose, za ispiranje koristite čaj od kamilice (pripremate ga tako da četiri žlice biljke prelijete litrom kipuće vode, nakon deset minuta procijedite i pričekajte da se ohladi do temperature s kojom inače ispirete kosu).

Priprema čaja je jednostavna, 1 žličicu "čaja" (3 g), odnosno cvjetova kamilice, ili jednu filter vrećicu, dodajte u šalicu (0,2l) i prelijte kipućom vodom te prekrijte i ostavite da odstoji 5 minuta. Po želji dodajte limuna i meda.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!