SiB Plus / Zdrav život

VIDEO: Hrvati sedmi u svijetu po debljini

VIDEO: Hrvati sedmi u svijetu po debljini

Debljina je veliki javnozdravstveni problem o kojem se priča već godina, te ga se na razne načini pokušava i riješiti. Ipak čini se bezuspješno jer prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Hrvati su su se s 49 mjesta po broju pretilosti popeli na visoko 7 mjesto.

Stoga je čini se krajnje vrijeme da se učini nešto kako bi bar spiječilo daljnje povečanje pretilih osoba. Ekipa Televizije Slavonije i Baranje pokušala je doznati i kako?

Debljina nije samo estetski problem, već prije svega zdravstveni jer izaziva čitav niz problema, a među prvima su kardiovaskularne bolesti, a koje prema statistikama zauzimaju drugo mjesto po smrtnosti u Osječko-baranjskoj županiji. Uz njih, tu je i čitav niz oboljenja koje može izazvati debljina, kao što su dijabetes, bolesti lokomotronog sustava, pa čak i neki oblici karcinoma. I ako je takom zašto onda mnogi i dalje pretjerjuju u konzumiranju hranu!?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Problem je i kako ljudi danas jedu, naime prodavaonice hrane na svakom su koraku, i mnogi vrlo često jedu na brzinu na ulici.

Razloga za konačno reći ne pretjeranom unosu hrane u organizam više je nego dovoljno i to prvenstveno kako bi bar pokušali popraviti već zahvaljujući debljini ugroženo zdravlje.

I premda je vjerujemo danas krajnje vrijeme da počnete brinuti o tome što i koliko jedete, to nije nimalo lako, jer kako je kazala i  liječnica u video prilogu hranjenje je određena vrsta ovisnosti. Stoga je vrlo često potrebna i stručna pomoć, a nje u Osijeku ima i to zahvaljujući Crvenom križu i nekolicini udruga koji imaju ogranizirano savjetovalište za pravilnu prehranu. Među njima je i Udruga Vaga koja uz stručne savjete za sve svoje korisnike pravi i posebne jelovnike zahvaljujući kojima ne samo da se može skinuti višak kilograma, već i ono u večini slučajeva i puno važnije nakon dijete zadržati željenu težinu. Ipak u ovim slučajevima otklanja se samo posljedica problema, ali ne i uzrok. A on bi se mogao pokušati riješiti pravilnom i pravovremenom prevencijom.

A dok se  u potpunosti ne provede edukacija najmlađih jedino što preostaje je da roditelji sami ili uz stručno pomoć od malena uče svoju djecu kako se prvilno hraniti, kako bi im to postao stil života jer jedino tako mogu smanjiti mogućnost da u odrasloj dobi postanu dio loše statistike.

{youtube}l0-va4m6xAo{/youtube}

Tekst i video: STV

   


Izdvojeno

Reci što misliš!