SiB Plus / Zdrav život

Potraga za Eskimom ili smrznutim Slavoncem

Potraga za Eskimom ili smrznutim Slavoncem

Vjerojatno bi trenutna slavonska zima bila „mačji kašalj" za Eskime, ali koliko znamo nit' Eskimi žive u Slavoniji nit' su na našim ravnicama sazidali iglue pa neka im njihove zime – nama je hladno i točka.

Nismo sigurni piju li stanovnici arktičkog pojasa čaj kako bi se ugrijali, ali znamo da u našim krajevima ovo piće postaje sve popularnije. Doduše, većinom ga pijemo samo kada smo bolesni ili kada nas na to natjera hladnoća, ali ipak postajemo sve svjesniji i preventivnih učinaka ovog napitka.

Kako ne bi bilo zabune važno je na početku razjasniti kako pravim čajem smatramo samo onaj koji u svom sastavu ima biljku čajevac (Camelia Sinensis) dok čaj koji u sebi ne sadrži čajevac nazivamo čajnom infuzijom. Nadalje, zavisno o načinu uzgoja, berbe i njihove obrade prave čajeve dijelimo na zelene, bijele, žute, oolong i crne. Po ovoj logici čaj od šipka nije čaj već čajna infuzija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jednom prilikom 1942.g. Winston Churchill izjavio je kako je za engleske vojnike čaj važniji od streljiva. Ne znamo što su vojnici na prvoj crti bojišnice mislili od izjavi svojeg premijera, ali uvjereni smo da im je šalica toplog čaja makar nakratko pružila osjećaj blizine i sigurnosti doma.

Pitate se zašto je Churchill izjavio nešto tako za čajeve? Pročitajte nastavak teksta u kojem ćete saznati koje su zdravstvene dobrobiti pojedinih vrsta čajeva i čajnih infuzija.

Zeleni - ubrzavaju metabolizam, čiste tijelo od toksina, djeluju blagotvorno na um, povećavaju energiju, imaju antikancerogeno djelovanje, korisni su u borbi protiv akni.

Bijeli - u tradicionalnoj kineskoj medicini poznati kao eliksiri dugovječnosti i ljepote.

Žuti - zlatni napitak u borbi s viškom kilograma, najbolji prirodni pripravak za gubljenje težine.

Oolong - ublažavaju fizički i psihički stres, uravnotežuju razinu kolesterola, podižu imunološki sustav, smatraju se „aromatičnim ubojicama masnoća".

Crni - pospješuju rad kardiovaskularnog sustava, uravnotežuju rad štitnjače, poboljšavaju zdravlje kose i kostiju, štite od razvoja Parkinsonove bolesti.

Rooibos čajne infuzije - snažni antioksidanti koji usporavaju proces starenja, bogati magnezijem i željezom. Ublažavaju probavne smetnje i grčeve kod male djece.

Biljne i voćne čajne infuzije - pozitivno utječu na poboljšanje općeg stanja duha i tijela, ne sadrže kofein pa su prikladni za djecu i odrasle u svako doba dana.

Vjerojatno vojnicima tijekom II. svjetskog rata nije bio prioritet misliti o aknama, debljini i ljepoti, ali čaj je zasigurno utjecao na očuvanje njihovog imunološkog sustava i psiho-fizičkog zdravlja.

I zato dragi Slavonci, ako vodite rat protiv minusa na kreditnoj kartici čiji završetak nije na vidiku, opustite se uz neki od čajeva i pokušajte makar pobijediti surovu slavonsku zimu.

Kuća zelenog čaja Osijek

Jeste li znali kako su najveći svjetski proizvođači čaja Kina, Indija, Kenija, Šri Lanka i Turska dok najviše čaja po glavi stanovnika popiju Turci – čak 2,5 kg godišnje? Više o ovom i drugim zanimljivostima iz čajne industrije saznajte u slijedećoj kolumni za mjesec dana.

*Ukoliko ste u našim krajevima vidjeli Eskima ili njihov iglu, obratite se redakciji SiB-a i Kući zelenog čaja Osijek (www.facebook.com/kzc.osijek).

Tekst: R.K.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!