SiB Plus / Zdrav život

Proljeće je, a u vama nemir?

Proljeće je, a u vama nemir?

Što biste odgovorili na pitanje „Koja nacija tijekom godine popije najviše čaja po glavi stanovnika"? Zasigurno, jedan od odgovora bi glasio kako najviše čaja popiju stanovnici Velike Britanije ili možda Indije međutim istina je tu negdje - na pola zemljopisnog puta.

Što biste odgovorili na pitanje „Koja nacija tijekom godine popije najviše čaja po glavi stanovnika"? Zasigurno, jedan od odgovora bi glasio kako najviše čaja popiju stanovnici Velike Britanije ili možda Indije međutim istina je tu negdje - na pola zemljopisnog puta.

kcz 495 1

Vjerujemo kako ćete ostati iznenađeni, ali najviše čaja na svijetu popiju Turci - čak 2,5 kg godišnje. Uz ovu zanimljivu činjenicu nije ni zanemariti kako 82 % Rusa svakodnevno konzumira čaj, te je uz votku ovaj napitak najraširenije piće u Rusiji. O popularnosti čaja u Kini i Japanu ne moramo ni govoriti, dovoljno je pogledati isječak iz filma Karate Kid 2 koji prikazuje ceremoniju ispijanja čaja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A što je ostalim dijelovima svijeta? Pije li se čaj i na drugim kontinentima?

U Južnoj Americi Mate čaj je toliko cijenjen i priznat pa ga je argentinsko ministarstvo zdravstva preporučilo trudnicama, istovremeno sugerirajući svim osnovnim školama zamjenu mlijeka Mate čajem.

Ako ste pomislili kako stanovnici Afrike ne konzumiraju puno čaja – grdno ste se prevarili. Jeste li znali da je Kenija jedan od najvećih svjetskih proizvođača čajevca? A da li ste ikada čuli kako biljka rooibos od koje se prave istoimeni čajevi uspijeva samo u Južno Afričkoj Republici?

Planetarna popularnost ovog napitka je neosporiva što potvrđuje i činjenica kako je poslije vode čaj drugo piće po konzumaciji.

Zbog čega je čaj toliko prihvaćen i omiljen na svim kontinentima svijeta? Što je toliko magično u njemu? Zašto je jednako dobar i kao topao i kao hladan napitak? U čemu je tajna?

Možda najvažniji razlog njegove prihvaćenosti leži u zdravstvenoj učinkovitosti i djelotvornosti biljke čajevac. Iako se čajevi najviše piju tijekom zime, njegove dobrobiti ne bi trebale biti zanemarene ni tijekom proljeća. Upravo zbog toga ćemo u nastavku kolumne predstaviti čajeve koji mogu olakšati nadolazeće proljetne tegobe.

kcz 495 2

PROLJETNI UMOR karakterizira pospanost, razdražljivost, manjak koncentracije, nedostatak energije i smanjena radna produktivnost. U ublažavanju ovih simptoma pomoći će vam crni čaj Earl Grey, te bijeli White Cherry i Tempel der Goetter.

POTEŠKOĆE VEZANE UZ PROMJENU VREMENA manifestiraju se kao glavobolja, umor i kroz bolove u mišićima i zglobovima. Kako biste svoj organizam učinili prilagodljivijim na vremenske prilike preporučujemo crne čajeve Čarobni čaj Keltske svećenice i English Brekfast, te zeleni čaj Osam blaga Šaolina.

ALERGIJE se ubrajaju u jedne od najraširenijih zdravstvenih poremećaja modernog svijeta. U ublažavanju reakcija na ambroziju, pelud i dr., preporučujemo konzumiranje rooibos čajeva Terra the Lemon Ginger i Pearl of the river Nile. Rooibos čajeve možete pripremiti i djeci jer ne sadrže kofein.

PROBAVNE SMETNJE uzrokuju mnoge probleme na prijelazu godišnjih doba što se manifestira kroz bolove u želucu, usporen metabolizam, nadutost, učestale plinove i sl. Djelujte preventivno na probavne smetnje koristeći biljni čaj Stomach Pearl, te zelene čajeve Fresh Fantasy i Đumbir Limun.

PROLJETNE PREHLADE su toliko učestale i uobičajene u ovom razdoblju godine pa se rijetko tko fokusira na njihovo ranije sprječavanje. Ukoliko želite uzeti stvar u svoje ruke preporučujemo zeleni čaj Marrakech koji u sebi sadrži metvicu.

I na kraju, ne zaboravite kako je vašem organizmu zbog teške zimske prehrane siromašne voćem i povrćem, smanjenoj fizičkoj aktivnosti potrebna DETOKSIKACIJA koju možete provesti pijući zelene čajeve Srce Afrike i Rose of the Orient. U detoksikaciji će vam sigurno pomoći i bijeli čaj Pai mu Tan jer šalica ovog čaja vrijedi kao 12 šalica soka od naranče.

kcz 495 3

Iako je proljeće za većinu osoba najljepše godišnje doba, ono može biti otežano zbog mnogobrojnih zdravstvenih poteškoća. Mi se iskreno nadamo kako će vam neki od navedenih čajeva otkloniti proljetne tegobe, te će vam magična biljka čajevca ovo razdoblje učiniti radosnijim i živahnijim.

Do idućeg čitanja opraštamo se od vas s jednom kineskom izrekom koja kaže:

- Kako se vodom čistimo izvana, tako se čajem čistimo iznutra -

Pozdrav od Kuće zelenog čaja Osijek

kcz 495 4

[important title=Nagradna igra]U komentar upišite: Proljeće je, a u meni nemir i osvojite 1x50g Roibos čaja. Priliku za dobitak povečajte si tako da kliknete i Share/Podjeli

S obzirom na određene tehničke probleme nagradna igra se poništava, a sve one koji su se igrali s nama pozivamo da nagradnu igru odigraju u sklopu nove kolumne u travnju. Zahvaljujemo na razumijevanju.[/important]

    


Izdvojeno

Reci što misliš!