SiB Plus / Zdrav život

Kako su miraz, posao, škrinja i dosada utjecali na razvoj kulture ispijanja čaja?

Kako su miraz, posao, škrinja i dosada utjecali na razvoj kulture ispijanja čaja?

Miraz, posao, škrinja, dosada, žene, čaj – zvuči nespojivo zar ne? Travanjsko izdanje naše kolumne uvjerit će vas u suprotno, pa ako ste zainteresirani samo nastavite čitati i sve će uskoro biti jasnije.

Miraz, posao, škrinja, dosada, žene, čaj – zvuči nespojivo zar ne? Travanjsko izdanje naše kolumne uvjerit će vas u suprotno, pa ako ste zainteresirani samo nastavite čitati i sve će uskoro biti jasnije.

Krenut ćemo sa portugalskom princezom Catarinom de Bragança (1638.-1705.) koja je udajom 1661.g. svom mužu, kralju Charlesu II., u miraz donijela Bombay (današnji Mumbai). Međutim, većina ju Engleza zauvijek pamti iz jednog drugog razloga. Osim dobrog miraza, sa sobom je donijela nešto što je promijenilo život na engleskom dvoru, a uskoro i u cijeloj Britaniji. To nešto bila je škrinja čaja. Nakon toga uslijedilo je svakodnevno ispijanje čajnog napitka, a običaj se zadržao do danas kako na Dvoru tako i na cijelom Otoku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Još je jedna žena ostavila značajan trag u povijesti čaja. Bila je to gospođa Harris, žena podvornika u Istočnoindijskoj kompaniji, koja je počevši kuhati čaj za službenike postala prva Tea lady. Kasnije je u Velikoj Britaniji ovo radno mjesto bilo vrlo popularno u sredinama s većim brojem zaposlenika, baš kao što su kod nas bile, u šali zvane, kave kuharice. Kada su radnici izborili pravo na odmor tijekom radnog dana, isti je nazvan Tea break odnosno odmor za (ili uz) čaj.

caj 495_1

Negdje 20-ih godina 19.stoljeća vojvotkinja od Bedforda, Ana VII., kojoj je očigledno bila predugačka stanka između ručka i večere, počela je priređivati poslijepodnevne čajanke oko pet sati, i tako uvela društveni običaj koji danas svi prepoznajemo pod nazivom Tea at Five ili Five o'clock Tea. Trenutno je Čaj u pet jedan od najpoznatijih društvenih običaja stanovnika Velike Britanije, priznat i cijenjen diljem kugle zemaljske.

Kao što vidimo, utjecaj žena u stvaranju kulture ispijanja čaja bio je izuzetno značajan, uostalom, to je nešto što nas zapravo i ne treba čuditi. Zar ne?

Pitanje je da li su Catarina, gđa. Harris i Ana znale za ljekovitost i djelotvornost čajnih napitka? Vjerojatno su znale onoliko koliko su im tadašnja znanost i medicina omogućavale, ili su se vodile iskustvenim zaključcima velikih kineskih i japanskih majstora čaja. Njihovu razinu svjesnosti o blagodatima ovog napitka nikada sa sigurnošću nećemo znati, ali ono u što smo uvjereni je svjesnost današnje moderne žene o učincima čajeva, a posebice o učincima žutog čaja Yinzhien.

caj 495_3

Žuti čaj Yinzhien uvjerljivo je jedan od najprodavanijih čajeva u Kući zelenog čaja Osijek, pa je red reći nešto više o njemu kako bi svaka moderna žena, a bome i muškarac, uvidio njegove mnogobrojne prednosti. Krenimo redom. Ova vrsta čaja najviše je poznata zbog dijetnog enzima u svom sastavu koji je odgovoran za brže probavljanje hrane i sagorijevanju suvišne masnoće u tijelu (i ne, nije ovo još jedan članak koji će vas uvjeravati o čudotvornom napitku za topljenje kila :) ).

caj 495_2

Žuti čaj poznat je kao najbolji prirodni pripravak za gubljenje težine, ali također on čisti tijelo od toksina, normalizira rad štitnjače, te regenerira kožu. Iako je moguće tjedno izgubiti čak 2 kg pomoću ovog napitka, njegov učinak neće biti 100 % -an ukoliko kura ne bude praćena laganom tjelesnom aktivnošću i pravilnom prehranom. Osim izuzetne učinkovitosti u gubljenju težine (što su prepoznali i naši kupci) žuti čaj Yinzhien utječe na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, sprječava krvarenje desnih, te ublažava reumatske tegobe.

Ovaj Carski čaj poznat je više od 1300 godina, međutim na neko je vrijeme pao u zaborav prvenstveno zbog kompliciranog načina obrade. Na našu sreću, zapadni svijet ga je ponovno otkrio i imamo osjećaj kako je za to otkriće vjerojatno zaslužna osoba ženskog spola.

Molimo muške čitatelje za razumijevanje pošto ova kolumna iznosi samo ženski doprinos kulturi ispijanja čaja, te obećavamo kako će jedna od idućih kolumni biti posvećena velikim kineskim i japanskim majstorima čaja.

Puno pozdrava od Kuće zelenog čaja Osijek

[important title=Nagradna igra]U komentar upišite: Želim piti čaj i osvojite 1x50g Roibos čaja i 1x20 žutog čaja Yinzhien. Priliku za dobitak povečajte si tako da kliknete i Share/Podjeli.[/important]

   


Izdvojeno

Reci što misliš!