SiB Plus / Zdrav život

Vožnja biciklom ugrožava seksualno zdravlje?!

Vožnja biciklom ugrožava seksualno zdravlje?!

Točnije, problem je u tvrdim sjedalima koja ugrožavaju naše seksualno zdravlje! Prijašnja su istraživanja pokazala da su tvrda sjedala na biciklima povezana s erektilnom disfunkcijom u muškaraca, no izgleda da su po ovom pitanju ugrožene i žene.

Kad sjednemo na bicikl, naši živci i krvni putevi bivaju stisnuti te je zbog toga onemogućena pravilna cirkulacija. Znanstvenici sa Yalea još su 2006. godine napravili istraživanje kojim su potvrdili da biciklistice imaju manju osjetljivost u području genitalija nego što ju imaju trkačice te su već onda pretpostavili da žene koje voze bicikle imaju problema sa seksualnim zdravljem zbog nezgodnog dizajna sjedala.

Ovaj su put proučavali 58 žena koje su vozile bicikle 15-ak kilometara na tjedan. Ispitanice su pedalirale na biciklima u laboratoriju, s tim da su sjedala i ručke bile podešene prema preferencijama svake žene posebno kako bi simulirale svoje svakodnevne vožnje, dok su znanstvenici pažljivo bilježili trenutke u kojima su osjetile utrnuće zbog sjedala. Njihove su se sumnje iz 2006. godine pokazale opravdanima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zanimljivo je i to da su ručke također igrale veliku ulogu! Naime, što su one bile podešene niže, to su žene bile manje primorane naginjati se prema naprijed što je rezultiralo manjim pritiskom na genitalno područje. Za eliminiranje problema znanstvenici preporučuju navlake za sjedala koje će ih učiniti udobnijima, ili pak ona sjedala koja nemaju toliko isturen "nos".

Ovo je savršena isprika za žene koje ne vole voziti bicikle kako bi zagrijale svoje mišiće! Zdravlje je ipak najbitnije, pogotovo kad se radi o osjetljivim području poput genitalnog.

Tekst: Index.hr

    


Izdvojeno

Reci što misliš!