SiB Plus / Zdrav život

Brže, više, jače! uz čajeve iz KZČ Osijek

Brže, više, jače! uz čajeve iz KZČ Osijek

Završio je Kup Hrvatske 2012. Iako ga NK Osijek nije osvojio, Kuća zelenog čaja Osijek našim dečkima želi više sreće drugi put uz poruku važno je sudjelovati, a ne pobijediti. Ma koga zavaravamo.... Dečki, iduće godine Kup mora biti naš!

Završio je Kup Hrvatske 2012. Iako ga NK Osijek nije osvojio, Kuća zelenog čaja Osijek našim dečkima želi više sreće drugi put uz poruku važno je sudjelovati, a ne pobijediti. Ma koga zavaravamo.... Dečki, iduće godine Kup mora biti naš!

kzc sport1

Osim nogometa na nacionalnom nivou, bliži se i Europsko nogometno prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, Olimpijske igre u Londonu, i ništa manje važna regionalna aerobik konvencija „Dance different, be different!" koja će se održati u Portanovi. Upravo zbog toga odlučili smo svibanjsku kolumnu posvetiti sportu, sportašima i svima onima koji se tako osjećaju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao što smo već pisali u prijašnjim kolumnama čaj je, uz vodu, jedan od najprirodnijih napitaka koji sadrži vrijedne antioksidante. Upravo su ti prirodni antioksidanti zaslužni za brzo vraćanje organizma sportaša u homeostazu, pa se njihova konzumacija preporučuje svima – i onima koji se profesionalno i onima koji se rekreativno bave sportom. Osim toga, čaj pospješuje aktivnost središnjeg živčanog i dišnog sustava, te ubrzava metabolizam.

kzc sport2Zanimljiva je činjenica kako ovaj napitak u sebi ili ne sadrži ugljikohidrate (ili ih ima u tragovima), a istovremeno je bogat mineralima i vitaminima (osobito C vitaminom). Upravo je zbog toga poznato kako 1 l zelenog čaja dnevno može podmiriti potrebu sportaša za vitaminom C.

Svi koji su makar jednom dizali utege u teretani, igrali nogomet ili izvodili vježbe na pilates lopti upoznati su s procesom gubljenja tekućine za vrijeme tjelovježbe. U vraćanju izgubljenog preporučuje se konzumacija rooibos čajeva jer u sebi sadrže mnoge vrijedne minerale u obliku elektrolita (magnezij i željezo) koji osvježavaju organizam nakon većeg fizičkog napora. Znači, idući put u teretanu ponesite rooibos čaj – možda će vas ostatak ekipe u početku malo čudno gledati, ali imajte na umu kako ćete upravo vi nakon treninga biti odmorniji i svježiji.

Osim mnogobrojnih minerala i vitamina, čaj sadrži i kofein koji na organizam djeluje kao sredstvo za podizanje energije, širi krvne žile, pospješuje rad srca, te povećava kapacitet pluća i optoka krvi u organizmu. U šalici od 200 ml crnog čaja ima ga oko 40 mg. Iako čaj u sebi sadrži manje kofeina nego kava, kofein u njemu se otpušta sporije pa zbog toga ima duži učinak. Ali pripazite da pažljivo isplanirate konzumaciju crnih čajeva jer su poznati i kao jaki diuretici.

Bijeli čaj ima djelovanje identično zelenom čaju ali zbog veće antioksidativne koncentracije možemo ga smatrati još učinkovitijim suborcem za jačanje narušenog imuniteta organizma poslije napornih treninga ili natjecanja. Ova vrsta čaja također pogoduje sportašima osjetljivima na kofein tj. tein, jer ga bijeli čaj ima znatno manje od ostalih vrsta, ali opet dovoljno za lagano „razbuđivanje".

I za kraj ostavljamo najbolje – crveni ili oolong čajevi posebno zanimljivi sportašicama, poznati i kao „aromatične ubojice masnoća". Zašto ih volimo? Evo odgovora - poboljšavanju topljenje masnoća za 12 %, povećavaju nivo energije za 10 % i potrošnju kalorija za 4 %. Idealan je u fazama skidanja potkožnog masnog tkiva jer potiče mršavljenje, uravnotežuje neravnotežu kolesterola u organizmu i olakšava psihički i fizički stres. Dovoljno, zar ne?

kzc sport3Kuća zelenog čaja Osijek je za vas u svibnju pripremila nekoliko pogodnosti s ciljem poticanja zdravog i sportskog načina života.

DANI SPORTA (od 18.5. do 26.5.)

- 10 % popusta na sve rooibos čajeve

- svaku kupnju iznad 100 kn nagrađujemo s uzorkom zelenog čaja Đumbir Limun

AEROBIK KONVENCIJA „Dance different, be different!" (19.5.)

- svi sudionici aerobik konvencije na dan održavanja ostvaruju 10 % popusta na sve čajeve.

VEČERNJAKOVA BICIKLIJADA (26.5.)

- nagrađujemo najmlađeg i najstarijeg biciklista, te najbrojniju obitelj.

Pozdrav iz Kuće zelenog čaja Osijek

www.facebook.com/kzc.osijek 

  


Izdvojeno

Reci što misliš!