SiB Plus / Zdrav život

Pravila uspješne dijete

Pravila uspješne dijete

Zaboravite na gladovanje ili planove kako će jedini obrok u idućem razdoblju za vas biti veća količina vode. S našeg popisa odaberite one odluke koje vam se čine dovoljno jednostavnima da ih možete poštovati i - pokušajte. Što možete izgubiti? Kilograme!  

Donesite nekoliko malih odluka kojih ćete se strogo pridržavati

Zapamtite, manje je više, stoga ako želite oslabjeti nekoliko kilograma, donesite ona pravila i odluke kojih se možete pridržavati. Ako se opteretite odlukama poput – oslabjet ću 10 ili 20 kilograma za dva mjeseca, znajte da ste se unaprijed osudili na propast. Za početak, važno je da nešto uistinu želite postići, ali imajte u vidu da se dok težite k tom cilju, sve vrijeme morate osjećati dobro!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izbjegavajte vagu za mjerenje tjelesne težine

Ako ste riješili pametno gubiti kilograme i da vam se kilaža koju želite zadrži duže vrijeme, umjesto da svaki tren provjeravate tjelesnu težinu, odaberite seksi top ili traperice u koje biste voljeli "stati" i na taj način provjeravajte u kojoj mjeri i kojom brzinom napreduje vaša dijeta. Motivacija da zakopčate željeni komad odjeće bez "prelijevanja" sa strane pomoći će bolje i više nego bilo koja druga metoda.

dijeta sibfotka_495
Shutterstock 

Teretana, mjesto za seksi krpice

Ono što odijevate u teretani i te kako je značajno, jer može utjecati na vašu želju da umjesto da preskočite i ovaj trening, pohitate pokazati svoju novu pamučnu majicu, tajice ili trenirku. Osjećat ćete se sigurnije u sebe, jače i spremnije da radite na svojim oblinama onda kada ih možete vidjeti.

Jedite više da biste oslabjeli više

Zvuči kao pogrešna logika, ali nutricionisti smatraju kako većina ljudi koja želi oslabjeti preskače bar jedan obrok dnevno, što je potpuno pogrešno. Najbolji doručak sadrži čitava zrna žitarica, obrano mlijeko ili jogurt, pola banane ili neko bobičasto crveno voće te malo oraha ili badema.

Omiljenu kaloričnu hranu ne izbacujte, samo smanjite njezin unos

Postoje namirnice koje su loše za naše zdravlje, ili kilograme, ali ako naglo prekinemo jesti omiljene kolačiće, neće dugo proći, a mi ćemo pojesti ne jedan nego njih deset. Ne treba biti nerealan kada su u pitanju odluke o sankcioniranju pojedinih vrsta namirnica, naročito kada je riječ o slatkišima. Pomalo, mudro savjetuju Dalmatinci.

Dijetu počnite u ponedjeljak

Ispitivanja su potvrdila kako su najuspješnije i najdugotrajnije one dijete koje počinju ponedjeljkom, jer to je dan koji na simboličnoj razini predstavlja nov početak.

dijeta sib_495 
Fotolia

Stvorite osobnu kontrolu porcija koje uzimate

Ne treba vam vaga kako biste izmjerili svaku namirnicu koju ćete pojesti. Naprotiv, neka veličina vašeg dlana bude veličina odreska koji planirate pripremiti za ručak, a dlan mjera za količinu integralne tjestenine, integralne riže ili kuhanog povrća.

Vodite dnevnik

Na taj ćete način lako moći pratiti koliko kalorija unosite, da biste mogli modificirati dijetu ako shvatite da ste u nečemu pretjerali ili da poboljšate djelotvornost postojeće dijete. Pravodobno će vam postati jasno na koje namirnice vaše tijelo najbolje, a na koje najgore reagira, što će vam omogućiti da nadoknadite propušteno.

Postavite sebi dostižan cilj

Možda ćete riješiti da svaki put kada sebe nagradite tankim komadićem torte prošećete koji kilometar više ili trčite ujutro 15 minuta duže. Bilo kakva promjena u ponašanju dat će vam poticaj da sebi pokažete kako sve što zamislite, možete i ostvariti!

Tekst: M.O. (Glas Slavonije)
Foto: effectivediet


Izdvojeno

Reci što misliš!