SiB Plus / Zdrav život

Seks i biciklizam - razbijamo mitove

Seks i biciklizam - razbijamo mitove

Nakon nedavno objavljenog članak s tematikom „Vožnja biciklom ugrožava seksualno zdravlje" mnogi su zasigurno ostali začuđeni i skeptični prema činjenicama navedenim unutar članka. S razlogom... 

Kako su mnogi od nas ostali začuđeni člankom "Vožnja biciklom ugrožava seksualno zdravlje" , odlučili smo istražiti činjenice te razbiti neke od mitova koji su povezani sa ugrožavanjem seksualnog zdravlja biciklom. Kako bi saznali pravu istinu donosimo vam neke od dijelova iz članka "Sex and cycling - cyclists do it better" koji će vas ne samo razuvjeriti u štetnost bicikla, nego i uputiti ravno na vožnju..

biciklizam jos_495

 „ Sigurni smo kako se nitko ne želi ozljediti te provoditi beskrajne, izgubljene dane i tjedne bez bicikla pateći od boli u leđima, ukočenog vrata, istegnutih mišića i ligamenata – te beskrajne liste boli od koje nemamo ništa. Svi biciklisti spremni su suočiti se s mnogo neudobnosti, ali tu je samo jedna ozljeda koja proizvodi strah u tijelu svakog muškog biciklista. To je problem zbog kojeg bi možda svaki biciklist bio spreman žrtvovati svoj bicikl, a naziva se - impotencija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cijela rasprava postala je aktualna još 1997. godine, kada je izašao članak tiskan u izdanju biciklističkog magazina. U članku je upućeno na neobjavljenu studiju, vrlo poznatog urologa Irwina Goldsteina, koji čitateljima sugerira da biciklistička sjedala lome glavnu arteriju muškog spolnog organa tako uzrokujući trajnu impotenciju. Vjeruje se da sjedenje na biciklu tijekom dužeg perioda vremena proizvodi visok pritisak na vrlo osjetljivo područje koje se nalazi između muških genitalija i anusa. Točno ovo područje prepuno je živčanih završetaka i krvnih žila. Višak pritiska na to područje šteti živcima i ometa protok krvi, uzrokojući trnce ili gubitak osjeta, a na samom kraju i disfunkciju erekcije. 

Goldstein je testirao skupinu od 100 biciklista, muškaraca, koji su došli k njemu radi liječenja impotencije. Mjerio im je protok krvi u spolni organ.

Ovako navodi rezultate:

- 66 posto prosječno smanjenje protoka krvi iz uskog sica
- 25 posto smanjenje od širokog sica
- bez smanjenja od stolica

Iz ovih rezultata, zaključio je da do impotencije ipak može doći.

večernjakova biciklijada portanova osijek

Je li sve ovo previše napuhan problem?

Kako su godine prolazile, nije bilo konkretnih dokaza koje bi podržale tu tvrdnju, mnogi stručnjaci su izjavili kako su ta izvješća puna mana. William D. Volove, predsjednik odjela urologije na Sveučilištu u Virginiji, Medicinskog fakulteta u Charlottesvilleu, vjeruje da u tome nije stvarno problem: "Cijela priča oko impotencije biciklista je izvan proporcija. U Kini 90 posto stanovništva biciklira, i ne izgleda da imaju problem oko zadržavanja stanovništva. "

Dakle, iako postoji neka istina o ovoj tabu temi, mišljenja su još uvijek drugačija te se miješaju u vezi specifičnih učinaka i problema.

Vrijedi li rizika?

Svi znamo zdravstvene prednosti vožnje biciklom, a mnogi stručnjaci vjeruju da bi zbog njih trebali prevagnuti bilo kakav strah pa čak i od impotencije. U stvari, jeste li znali da je porast razine kisika u krvi uzrokovan aktivnosti kao što je biciklizam stvara osjećaj intenzivne sreće i povećane seksualne vitalnosti? A prema nekim istraživanjima, biciklizam ima moć i povećati razinu seksualnog zadovoljstva, pa čak i sposobnost snošaja.

"Hoće li biciklizam uzrokovati impotenciju prosječnom biciklistu? Je li velik rizik baviti se ovim sportom zbog kardiovaskularne koristi?" Pitanja su za Harina Padma-Nathana, MD, kliničkog profesor urologije na Sveučilištu California School of Medicine. "Odgovor je ne, u oba slučaja."

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako bi se sve ovo izbjeglo. Neki od njih su...

- dobre, sportske biciklističke hlače
- osiguravanje minimalne nelagode nabavljanjem kvalitetnog sica
- korištenje raznih krema
- tuširanje odmah nakon bicikliranja kako bi izbjegli različite infekcije

Ako se javlja utrnulost razmisite o mijenjanju sica, položaj sica može učiniti bitne razlike. Svačija anatomija tijela je različita, pa tako različiti sicevi odgovaraju različitim ljudima. Provjerite i vaš položaj vožnje. Idealno bi bilo staviti veći pritisak na meka tkiva. Te također pokušajte ograničiti vrijeme provedeno u toj pozi.

biciklijada_portanova_SiBhr_38.jpg

Šest razloga zašto nastaviti biciklirati

Biciklizam može imati više koristi nego što se prvotno mislilo. Ovdje su samo neki od razloga zašto biciklisti neke stvari mogu učiniti bolje od drugih:

1. Cirkulacija

Biciklizam je jedna od najboljih vježbi za izgradnju kardiovaskularnog sustava. Prema kardiologu Michaelu Crawfordu, MD , "dobro istrenirano srce može pumpati do 50 posto više krvi pri svakom udarcu u odnosu na jedno neistrenirano. To je vaš seksualni ritmičan zvuk bubnja." A svi znamo koliko je važno održavati dobar protok krvi !

2. Povišeni seksualni nagon

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji te gleda na seksualno ponašanje dvije skupine sredovječnih muškaraca. Prva skupina imala je redovit plan obuke, koji je uključivao vježbanje za sat vremena, tri do četiri dana tjedno. Druga skupina nije vježbala i nakon devet mjeseci, oni iz prve skupine izvijestili su da se učestalost seksa sa njihovim partenirma povećala do 30 posto.

3. Povećanje energije

Biciklizam je jedan od najboljih sportova za kardiovaskularne sustav, što dovodi do povećanja razine vaše energije, negdje drugdje u tijelu, što je rezultiralo dužim odnosom. Također ste nakon naporne fizičke aktivnosti više usredotočeni na svoje tijelo i njegove pozitivne stvari.

4. Jači mišići

Biciklizam oblikuje čvrste noge, stražnjicu i donji dio leđa. Prema riječima dr. Matthewa Forsytha, MD, urologa i biciklista, "Svi ti mišići koriste za vrijeme seksa. Bolje razvijeni mišići, vode do dužeg i više sportskog odnosa."

5. Vježba je vaš vlastiti stimulator

Dobro je poznata činjenica da se hormoni zvani endorfini luče tijekom i nakon fizičkih napora i proizvode osjećaj zadovoljstva. Zato se ponekad nazivaju našim "vlastitim opijatima". Ali jeste li znali da oni također mogu učiniti da se osjećate uzbuđeno? Istraživači sa Sveučilišta u Chicagu otkrili su da jedna od četiri žene doživi seksualno uzbuđenje, dok vježba.

6. Povjerenje u sebe

Iako ćete se osjećati pomalo umorni nakon dugog vježbanja i vožnje, osjećaj postignuća određenih rezultata pomoći će vam da se osjećate vedrije iznutra. Imati ćete više povjerenja u svoje sposobnosti te se osjećati seksipilnije, ali često će se odraziti i na način na koji doživljavate druge i oni vas.

biciklijada_portanova_SiBhr_23.jpg

TEKST: M.Čulo (SiB.hr) 


Izdvojeno

Reci što misliš!