SiB Plus / Zdrav život

Polizati ili popiti čaj - pitanje je sad?

Polizati ili popiti čaj - pitanje je sad?

Kuća zelenog čaja svoja vrata u Osijeku otvorila je prije nešto više od pola godine i sa ponosom možemo reći kako polako, ali sigurno, širimo kulturu ispijanja čaja među našim sugrađanima.

Kuća zelenog čaja svoja vrata u Osijeku otvorila je prije nešto više od pola godine i sa ponosom možemo reći kako polako, ali sigurno, širimo kulturu ispijanja čaja među našim sugrađanima.

Iako će u našoj kulturi i podneblju kava uvijek biti izbor broj 1 (nećemo se lagati, zar ne?), odlučismo kavopijama na nešto interesantniji način približiti čaj i njegove nusproizvode.

kolumna cajsladoled495

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pa ako je vaš um dovoljno otvoren širenju novih horizonata i prihvaćanju različitosti, a želudac dobar domaćin novim prehrambenim sastojcima i aromama, imamo nekoliko zabavnih poslastica za Vas.

SLADOLED OD ČAJA

Tipičan japanski sladoled od čaja (popularan kako u Japanu tako i u drugim dijelovima istočne Azije) dobiva se od Matcha zelenog čaja u prahu vrlo visoke kvalitete. Osim što će vas sladoled rashladiti, Matcha će u njemu pozitivno utjecati na vaš organizam. Naime, ova vrsta zelenog čaja izuzetno je bogata vitaminima A, B, C i E, a sadrži katehin i karotin.

 

Potrebni sastojci za dobivanje 4-6 porcija japanskog sladoleda od zelenog čaja su:

• ¾ šalice mlijeka

• 2 žumanjka

• 5 žlica šećera

• ¾ tučenog vrhnja

• 1 žlica zelenog čaj u prahu

• 3 velike žlice tople vode

Toplu vodu i zeleni čaj u prahu zamutite u zdjeli i ostavite sa strane. Nakon toga lagano umutite žumanjke na tavi, dodajte šećer i dobro promiješate. Postupno dodajte mlijeko i miješajte. Tavu sa smjesom i dalje držite na laganoj vatri uz neprekidno miješanje. Kada se smjesa poveže, stavite ju u posudu. U drugu posudu stavite vodu s ledom, te smjesu s cijelom posudom stavite u nju. Smjesi dodajte zeleni čaj u prahu, dobro izmiješajte, te pustite da se hladi. Kada se smjesa ohladi u nju dodajte tučeno vrhnje, izlijte u kalupe i stavite u hladnjak. Poslužite hladno.

Ako vam je nepojmljivo lizati zeleni čaj, što kažete na muffine od zelenog čaja s okusom jasmina?

Za one najhrabrije evo recepta:

Sastojci za tijesto:

150 g šećera

160 g brašna

46 g kakaa

prstohvat soli

1/2 žličice praška za pecivo

1/2 žličice sode bikarbone

3 jaja (srednje veličine)

1/4 šalice ulja

1/2 šalice mlijeka

Sastojci za kremu:

5 žličica zelenog čaja s okusom jasmina

1/2 šalice ugušćenog (kondenziranog mlijeka)

1/2 šalice + 2 žlice slatkog vrhnja

140 g tamne čokolade

115 g maslaca

3 žlice šećera

caj_sladoled495

Zajedno pomiješajte sve suhe sastojke; brašno, šećer, kakao, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U posebnoj posudi istucite jaja te dodajte ulje i mlijeko. Pomiješajte suhe i mokre sastojke tako da mokre sastojke lagano ulijevate u suhe, paralelno miješajući. Kada je tijesto gotovo, stavite ga u kalup za muffine i pecite 25 minuta na 175 stupnjeva. Ostavite ih da se hlade.

U međuvremenu napravite kremu tako da ugušćeno mlijeko pomiješate sa slatkim vrhnjem i zelenim čajem. Sve zajedno stavite na vatru dok ne prokuha. Isključite vatru i poklopljeno ostavite 20-ak minuta. Zatim čokoladu i maslac iskidajte na kockice. Procijedite mješavinu mlijeka i zelenog čaja i istisnite što je više moguće tekućine iz čajnih listića. Dodajte šećer u tu mliječnu mješavinu i sve stavite na vatru dok ne prokuha. Prelijte čokoladu i maslac vrućom mliječnom mješavinom. Ostavite 2 minute, a nakon toga promiješajte dok ne dobijete glatku kremu. Ostavite kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi a zatim ju premjestite u hladnjak kako bi se stisnula prije nanošenja na muffine.

I - tko je hrabar da proba?

Dobar tek želi vam Kuća zelenog čaja!

[important title=Nagradna igra]Portal SiB.hr i KZČ poklanjaju vam 2x25 grama čaja Jasmin. U komentar upišite Želim piti čaj iz Kuće zelenoga čaja i kliknite LIKE.

Dobitnice: Ana jambrošić Krmek i Snježana Babić[/important]

Fotografije preuzete sa: Jubistacha blog




Izdvojeno

Reci što misliš!