SiB Plus / Zdrav život

Škola zdravlja u Osijeku

Škola zdravlja u Osijeku

Ako vas zanima kako osigurati minimum zdravog života kao stila života koji bi bio prihvatljiv i ostvariv većini stanovnika svakako pročitajte ovaj članak...

Mnoge zanima kako osigurati barem minimum zdravog života kao stila života koji bi bio prihvatljiv i ostvariv većini stanovnika? Kako bi vam dali odgovor na ovo pitanje u Osijeku od rujna 2012. godine započinje škola zdravlja u suradnji Udruge Balans, dr. med. V. Hečimović i osobnog trenera D. Petrovića.

dijeta sib_495

Danas u svijetu ima oko pola milijarde pretilih osoba (12% svjetskog stanovništva). Prekomjerna tjelesna masa indirektno uzrokuje više od 3 milijuna smrti godišnje. Broj pretilih osoba sa dijagnozom šećerne bolesti tipa 2 postaje svjetska epidemija s trendom porasta broja oboljelih, a time se povećavaju i troškovi zdravstvene dijagnostike i liječenja bolesti i komplikacija šećerne bolesti tipa 2. 2011. godine u svijetu je bilo 366 miliona oboljelih od šećerne bolesti tipa 2, dok se pretpostavlja da će do 2030. godine biti čak 552 miliona oboljelih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Šećerna bolest je bolest metabolizma kod koje se javlja poremećaj u metabolizmu svih triju skupina hranjivih tvari: i ugljikohidrata i bjelančevina i masti. U Hrvatskoj danas ima 220.000 registriranih dijabetičara te se pretpostavlja da je još oko 80.000 osoba koje boluju od šećerne bolesti. Povišen krvni tlak vodeći je čimbenik kardiovaskularnog rizika, tj. u konačnici rizika od moždanog udara, zatajenja srca i infarkta miokarda. Učestalost pojave hipertenzije među stanovništvom razvijenih zemalja, ali i onih u razvoju, konstantno raste (u svijetu svaka treća osoba pati od povišenog krvnog tlaka).

U Hrvatskoj svaka druga osoba umre od posljedica kardiovaskularnih bolesti. Zato je nužno promovirati zdrav način života uz pravilnu prehranu i fizičku aktivnost, educirati o mogućnostima poboljšanja kvalitete i načina življenja sa dijagnozom, educirati o prehrani i prikladnoj fizičkoj aktivnosti.

balans dijabetes_495

Potaknuti pandemijom navedenih bolesti koje su usko povezane sa prehrambenim i životnim navikama našeg stanovništva (loše prehrambene navike, manjak fizičke aktivnosti, pušenje, konzumacija alkohola,...) odlučili smo pokrenuti školu zdravlja u suradnji sa liječnicom opće medicine dr. Valentinom Hečimović i osobnim trenerom Draženom Petrovićem.

Cilj škole zdravlja je promocija zdravlja, širenje svijesti o važnosti pravilne prehrane (informirati i promijeniti prehrambene navike pojednica) i odgovarajuće fizičke aktivnosti (unaprjeđenje tjelesne kondicije) kao prevencije navedenih oboljenja što zahtjeva multidisciplinarni pristup. Potrebno je upozoriti na rizike koje prekomjerna tjelesna masa ima na zdravlje, gdje je vrlo bitna stavka ravnoteža između unosa energije (kalorija) s potrošnjom energije, odnosno dnevnim energetskim potrebama, kao i važnosti utjecaja održavanja poželjne tjelesne mase na zdravlje.

16alcohol-600

Škola zdravlja se provodi na slijedeći način:

Klijenti će na početku obaviti inicijalni pregled kod liječnice na kojem će se utvrditi zdravstveno stanje te odrediti slijedeći potreban korak (poseban pristup obradi ukoliko klijent ima većih zdravstvenih teškoća).

Pregled obuhvaća: kardiogram, mjerenje tlaka, neurološki pregled, refleksi, pregled abdomena, analiza krvi (glukoza, lipidi, HbA1C..) analiza urina, spirometrija i sl.

Nakon inicijalnog pregleda, klijenti će posjetiti nutricioniste koji će:

odrediti sastav tjelesne mase (masa, indeks tjelesna mase ITM, bazalni metabolizam BM, % masnog tkiva, % mišićne mase, visceralno masno tkivo, starost organizma, obujam)
 - optimirati individualni plan prehrane
- tijekom mjesec dana, klijent će redovito dolaziti na kontrole u nutricionističko savjetovalište gdje će se pratiti napredak
- imati će trening dva puta tjedno sa osobnim trenerom prilagođen svom zdravstvenom stanju sa individualnim planom vježbanja
- nakon provedbe plana prehrane i vježbanja, klijent ponovno ide na liječničku kontrolu kako bi se provjerio utjecaj uvedenih promjena na zdravstveno stanje

balans metabolizam_495

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u Školi zdravlja i u mjesec dana sudjelovanja i stjecanja pozitivnih navika učine puno dobroga sebi u poboljšanju ili održavanju zdravstvenog stanja, promičući u svojoj okolini zdrave navike.

Akcijska cijena prvi mjesec = 750,00 kn/mjesečno

Predbilježbe su u tijeku!!

Kontakt:

Ambulanta Dr.Hečimović 031/214-000
Osobni trener D. Petrović 095/1963-050
Nutricionističko savjetovalište Balans 097/7808-945 i 091/5034-268 ili mail [email protected]

Više informacija na stranici Udruge Balans
 


Izdvojeno

Reci što misliš!